Skip to main content

Surullinen mies Afrikasta vuodelta 1914 Paul Emil Von Lettow-Vorbeck, kenraali joka tarinan mukaan sanoi Hitlerille sanat "Fuck you"

Paul Emil Von Lettow-Vorbeck
(1870-1964)

Kenraali Paul Emil Von Lettow-Vorbeck (1870-1964)  oli siis mies, joka vastasi Saksan Itä-Afrikassa olleita joukkoja, ja hän onnistui sissisodan taktiikoita käyttäen sitomaan paljon suurempia britti- ja muita ympärysvaltojen joukkoja tuolla eteläisessä Afrikassa, missä hänen 3000 saksalaista sekä heidän kanssaan toimineet 11 000 askariaan eli paikallisten parista värvättyä sotilastaan onnistuivat sitomaan 300 000 englantilaista, portugalilaista sekä belgialaista sotilasta tuonne eteläiseen Afrikkaan, jossa pelättiin sitä, että nuo joukot onnistuisivat katkaisemaan Britannian elinsuonen Kapkaupungin sekä Kairon välillä, ja siinä hän melkein onnistui. Tuolloin huomattiin se, että kohdetta puolustava ryhmä vaati paljon suuremman miesmäärän, kuin mitä hyökkääjä tarvitsi tuon tuhansien kilometrien pituisen rautatien katkaisemiseen

Ideana oli se, että saksalaiset kykenisivät liikkumaan  nopeammin sekä heidän varusteensa sopivat paremmin liikkuvaan sodankäyntiin kuin brittien varusteet, ja käytössään noilla miehillä ei oikeastaan ollut tykistöä ollenkaan. Jos Iso-Britannia olisi menettänyt Kapkaupungin, niin silloin sen kyky tukea kauko-idän rintamaa olisi heikentynyt huomattavasti, ja kauko-idässä tietenkin käytiin sotaa Britannian sekä Saksan siirtomaiden välillä.

He käyttivät hyväkseen keveitä kranaatinheittimiä, joita oli helppo kuljettaa mukana, ja jotka oli nopeasti laitettavissa ampuma-asemaan. Nuo keveät kranaatinheittimet olivat erittäin tehokkaita juuri noissa ”bush war”-tyyppisissä kahakoissa, jossa hyökkääjä hivuttauttuu vihollisen leirin lähelle, ja sitten noita kohteita aletaan tuhota nimen omaan heitinten sekä konekiväärien yhteistulituksella. Tykistön ongelmana nimenomaan Afrikassa oli niiden paino, eli noita raskaita kenttätykkejä, jotka olivat pääosassa Euroopan sotanäyttämöllä piti hinata pitkin maata, ja se tietenkin tarkoitti sitä, että niitä vetävät ajoneuvot tai tuohon aikaan hevoset olivat poissa muiden varusteiden kuljetuksesta.

Ja kenttätykkiä ei voitu kuljettaa esimerkiksi kukkuloiden yli, kuten kranaatinheitintä voitiin kantaa kainalossa tai selässä. Toki hän sai käyttöönsä kevyen risteilijä SMS Königsbergin tykit,,kun tuo alus romutettiin sen vaurioiduttua Rufiji-joen suiston taistelussa,, ja nuo tykit olivat sitten Afrikan pisimmälle kantavat tykistön välineet. Afrikan ongelma on lisäksi sietämätön kuumuus, joka tekee vieläkin esimerkiksi moottorisoidun  taistelukaluston toiminnan hankalaksi, koska moottori saattaa ylikuumentua, eikä myöskään ole mitenkään järkevää käyttää polttoainetta turhaan. Samoin moottoriajoneuvojen ääni sekä dieselin haju varmasti ajavat viholliset pakoon. Ja joissakin tapauksissa miesten pitää kantaa kaikki varusteet selässään, jos edessä on erittäin kivikkoista ja jyrkkää seutua, ja tuollaisissa paikoissa tietenkin myös nykyaikaiset sissit piileksivät.

Kuitenkaan Von Lettow-Vorbeck ei saanut vahvennuksia omille joukoilleen, ja siksi hänen menestyksensä jäi kuitenkin laihanlaiseksi verrattuna siihen, mitä se olisi voinut olla, jos hänellä olisi ollut huoltoyhteys Saksaan. Ja voidaan tietenkin sanoa, että myöskin hänen muut varusteensa olivat parempia kuin brittien käyttämät, eli hänellä oli ilmajäähdytteisiä konekivääreitä, jotka olivat kevyempiä eivätkä tarvinneet erittäin kallisarvoista juomavettä toimiakseen, ja kuten tiedämme, niin jokainen vesilitra piti kantaa mukana. Mutta syy tuohon menestykseen ei ollut vain siinä, että Saksalla oli viimeisen päälle olevat aseet, vaan syytä on myös siinä, että brittien aseet olivat sopimattomia noihin tehtäviin, samoin myös briteille Afrikka oli hiukan toissijainen rintama. Sota ratkaistiin Euroopassa, eikä Von Lettow-Vorbeck saanut silloin yhteyttä Berliiniin, koska häneltä puuttui strateginen radio-yhteys.

Ja samoin brittien puolella komennon ottanutta kenraali Jan Smutsia (1870-1950) voidaan ehkä pitää haluttomana täysitehoiseen toimintaan Von Lettow-Vorbeckia vastaan, koska hänen sukulaisiaan oli ilmeisesti surmattu buurisodassa, ja hän kuitenkin oli taustaltaan buurikenraali, joka oli sitten siirtynyt brittien palvelukseen. Hän on yksi maailman kiistellyimmistä johtajista, joka esimerkiksi avasi maansa Etelä-Afrikan rajat Saksan juutalaisiin kohdistuneita vainoja paenneille pakolaisille Hitlerin aikaan, mutta samalla oli kehittämässä apartheidiksi kutsuttua rotuerottelua, joka oli hyvin ikävä osa Etelä-Afrikan historiaa. Toisen Maailmansodan aikana Paul Von Lettow-Vorbeck oli eläkkeellä, ja hän kirjoitti 1920-kaksi kirjaa kokemuksistaan Afrikassa, eli Meine erinnerungen aus Ostafrika (1921) ja Heia Safari (1922), joka on nimetty tuosta hänen toiminnastaan kertovan marssilaulun mukaan.

Tuo kenraali antautui vuonna 1918, ja kuoli Länsi-Saksassa Hampurissa vuonna 1964. Hänen kuvansa on hyvin surullinen, koska tuo kenraali menetti molemmat poikansa Toisessa Maailmansodassa. Mutta kun puhutaan siitä, miten tuo mies vaikuttaa nykyiseen sodankäyntiin, niin hänen tarinansa mukaan on kehitetty esimerkiksi kokooon taitettavia auronkopaneeleita, joita voidaan käyttää myös laavuina. Samoin on oivallettu miten tärkeää olisi saada joukkojen strateginen huoltolinja auki, ja jos armeija käy liikkuvaa sotaa, niin silloin tietenkin olisi tärkeää, että se voisi saada yhteyden päämajaan, mutta myös pystyy samalla ilmaisemaan turvallisesti sijaintinsa.

Viestivälineiden ongelma on siinä, että ne tarvitsevat sähkövirtaa, jota toki voidaan saada autoista, mutta tuo taas merkitsee sitä, että jos autot joudutaan hylkäämään, niin silloin tulee ongelmia. Joten sälekaihtimen tai pressun  tavoin kokoon taitettava aurinkopaneeli voisi olla todella monikäyttöinen väline, josta saa sitten taiteltua samalla laavun. Ja tuo paneeli voidaan varustaa LCD-näytöllä, minkä avulla se saadaan sulautumaan maisemaan täydellisesti, mutta esimerkiksi varusteiden pudotuksen yhteydessä se voisi näyttää merkkejä koneille.

https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_von_Lettow-Vorbeck

SMS Köningsberg (1905) https://en.wikipedia.org/wiki/SMS_K%C3%B6nigsberg_(1905)

Tässä muuten kappale Heia Safari https://www.youtube.com/watch?v=08tLORHzgXQ

charelesfort.blogspot.fi


Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,