Skip to main content

Tomahawk- taistelukirves oli ja on edelleen erittäin vaarallinen väline

Tomahawk
Kuva I

Kevyt taistelukirves tai pikemminkin Tomahawk-kirves on erittäin tunnettu väline sekä villiä-länttä että amerikan asutusta käsittelevässä kirjallisuudessa sekä televisio-ohjelmissa. Todellisuudessa myös eurroopplaisilla ritareilla oli käytössään tällainen kevyt taistelukirves, tai pikemminkin vyössä kannettava taisteluhakku, joka läpäisi tehokkaasti kypärää. Monet eivät tiedä, että kyseessä on itseasiassa eurooppalaisten kehittämä väline, jota käytettiin sekä taistelussa että eräkäytössä. Kuvassa yksi (Kuva I) olevassa tomahawkissa on piikki, jonka avulla se läpäisee paremmin esimerkiksi levypanssaria.

Se oli hyvin suosittu palkkasotureiden keskuudessa. Lyhyt hilppari eli taistelukirves ei herättänyt pelkoa koska toisin kuin miekka niin Tomahawkia voidaan käyttää myös halkojen tekoon, ja siten se ei luo kuvaa "kovasta miehestä", ja sen kantamista voidaan perustella esimerkiksi juuri eräkäytöllä. Eli kirveen kantaminen perusteltiin tarpeella tehdä halkoja metsässä, missä halkokirves olisi liian vaikeasti käsiteltävä väline. Tomahawkia myös on helppo heittää kohteeseen, ja YouTubelta saa jokainen itse etsiä filmejä, joissa tämä temppu "opetetaan". Tomahawkin heittämisessä pätevät samat säännöt kuin veitsien heitossa, eli tuon välineen pitää olla teräpuolelta painavampi kuin otepuolelta, jolloin se lentää terä edellä toivon mukaan kohteeseen.

Intiaaneilla on monissa kuvissa myös tomahawk mukanaan, ja osa noista äärimmäisen vaarallisista välineistä on varustettu piipun pesällä, jotta niissä voitiin polttaa tupakkaa. Tuon kirveen piipun pesään voidaan  kiinnittää puupala tai korkki, jolloin tuota asetta voidaan käyttää myös tainnuttamiseen, jos halutaan ottaa vankeja, ja myöhemmin sitten joihinkin tomahawkeihin asennettiin pistoolit.

On olemassa myös pitkään piippuun kiinnitetyllä sulkamaisella terällä varustettuja tomahawkeja, jotka voidaan soluttaa päälliköiden tapaamiseen. Niiden pitkä varsi on usein tehty taipuisaksi, jotta sen avulla tuohon välineeseen saadaan kovempi isku. Nuo rauhanpiiput tietenkin ovat sellaisia, että niissä voitiin polttaa tupakkaa tai kokaa, jos vihollista haluttiin huumata kemiallisin menetelmin.


Noissa välineissä käytettävä terä on usein sulkamainen, tai sitten se on kätketty esimerkiksi linnun sulan taakse, ja intiaaneilla oli muutenkin erityinen suhde linnun sulkiin, joilla merkittiin esimerkiksi se rauhanpiippu, mihin oli laitettu kokaiinia, jotta neuvottelu vastapuolen kanssa sujuisi tahdikkaammin. Joskus tuo tomahawkin terä on myös myrkytetty, jotta sen vaikutus olisi mahdollisimman tehokas.

Tai tuo pieni terä saattoi olla oikeastaan veitsimäinen, jolloin sillä voitiin viiltää vastustajan kurkku auki. Olen kuullut että jossain myydään erämiehille jousipamppuja, joissa on päässä ruuvikierre, mihin voidaan kiinnittää tuollainen tomahawkin terä. Ja kun puhutaan tuosta taistelukirveestä, niin se on erittäin tehokas nimen omaan päätä kohti käytettynä, ja sillä voidaan torjua esimerkiksi karhujen hyökkäyksiä. Pitkä varsi tekee siitä voimakkaan taisteluvälineen, jolla saadaan esimerkiksi kohti tuleva karhu pysähtymään.

 Kun puhutaan siitä, miksi noissa kirveissä on taivutettu piikki, niin sillä voidaan tietenkin ottaa tukea esimerkiksi puusta, ja tätä välinettä voidaan käyttää myös jäähakkuna, jolloin henkilö voi kiivetä sen avulla  jäistä rinnettä. Piikki tuli tomahawkiin kuitenkin vasta tuliaseiden keksimisen jälkeen, ja sen avulla voidaan varomaton vihollinen riisua aseista, jos henkilö tietää mitä tekee. Eli tuon kirveen piikki työnnetään liipasimen taakse, ja sitten asetta vedetään itseä kohti, jolloin vastustaja  ei pysty vetämään liipasimesta. Toki tuo temppu vaatii rohkeutta ja osaamista, joten sitä ei kannata kylmiltään lähteä kokeilemaan. Nykyään nuo välineet valmistetaan yhdestä kappaleesta, jolloin niihin ei  tule ylimääräisiä saumoja, ja tällä tavoin ne ovat kestävämpiä. Samoin on olemassa titaanista tai ehkä myös  komposiiteista tehtyjä versioita, jotka eivät ehkä hälytä metallinpaljastimessa.

Tomahawkeissa olevan piikin tarkoitus on myös antaa iskulle lisää voimaa, ja sen takia tuo kirves lävistää helposti esimerkiksi auton kattoa tai sotilaskypärää. Eli melko pelottava väline on kyseessä. Euroopassa on ollut käytössä ns. "piikki"- tai "hakkutomahawk", jossa on vain kaksi jäähakkumaista piikkiä, millä ritari sai toisen kypärään reiän. Toki ei voida varmasti sanoa, että onko tuo väline ollut oikeasti ritarien vain joidekin palkkamurhaajien käytössä, mutta se tunnettiin mm. 30-vuotisessa sodassa. Se että euroopassa keveää taistelukirvestä ei kutsuttu "tomahawkiksi", ei tarkoita sitä että niitä ei olisi käytetty taisteluissa. Ja tuo hakkutomahawk voitiin naamioida esimerkiksi jäähakuksi, mikä se oikeastaan onkin.

charelesfort.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,