Keinoäly on siis tehnyt ensimmäisen oman sävellyksen, ja osoittanut taas sen, että tietokone lähestyy ihmistä myös luovuudessa. Keinoäly vain ei ole mitenkään erityisen luova sikäli, että sen käyttämä metodologia perustuu tieteeseen sekä tietokantoihin, joista se sitten etsii sellaisia sävelmiä, jotka varmasti "uppoavat" yleisöön. Kun tekoäly tekee sävelmää, niin sillä on käytössään tietokantoja, joissa on maailman kuunnelluimmat sävelmät, sekä sellaista "metadataa" kuin missä konsertissa oli aikoinaan kovaäänisimmät aplodit, ja mitä sävelmää on kiitelty sosiaalisessa mediassa, jolloin käytössä on aidoilta faneilta saatu aito palaute.
Mutta tekoäly myös hiukan "fuskaa" noissa sävellyksissään. Sen käytössä on näet ainakin jo lähitulevaisuudessa sellaisia tietokantoja, joita ei yhdelläkään säveltäjällä ole, eli tiedot siitä, mikä sävel tuottaa ihmiselle mielihyvää. Tämän takia nuo keinoälyllä varustetut ohjelmistot sekä tietokoneet voivat tulevaisuudessa kilpailla ihmisen kanssa melko tasaväkisesti myös luovuudessa. Mutta toivotaan että myös ihmiset jatkavat lavoilla esiintymistä, ja muistakaa että tämä on kuitenkin vain pohdintaa. Eli tietokone ei koskaan ehkä tule olemaan oikeasti mikään luova väline. Tällaista tietokantoihin perustuvaa luovuutta kutsutaan näennäis- tai oikeastaan pseudoluovuudeksi.
Sen ohjelmointiin on lisätty esimerkiksi hermoston tutkimuksessa käytettyjen CAT-skannereiden kuvia, joita otettaessa henkilöille on soitettu jotain nuotteja, ja se mikä nuotti tuottaa suurimman veren työntymisen mielihyväkeskukseen, eli stimuloi tuota keskusta tehokkaimmin valitaan tekoälyn tekemään kappaleeseen. Mutta kun puhutaan tietokoneen sekä ihmissäveltäjien tekemästä "yhteistyöstä", niin mieleeni tulee heti esimerkiksi sähköinen kitaran viritin, jossa kitaran viritystapit kiinnitetään servomoottoreihin, jollaisia käytetään radio-ohjattavien lennokkien tasojen hallinnassa, ja noita moottoreita ohjataan tietokoneella. Kun tuo laite kiinnitetään tarkkuusmikrofoneihin, niin silloin tietokone voi säätää servomoottorien avulla kitaran viritystä automaattisesti.
Eli tuolla tavoin sitten viritetään kitara ilman, että ihminen koskee koko virittimeen käsin, ja aina on tuloksena puhdas ääni. Tuon laitteen kalibrointi tapahtuu siten, että sille soitetaan perussävel sävelraudalla, mikä on kaikille musiikkiluokista tuttu. Perussävelen mukaan laaditaan ohjelmistoon parametrit, eli syötetään kielten värähtelytaajuuksien erot ääniraudan värähtelyyn kyseisen laitteen ohjelmointiin, jolloin tietokone voi itse sitten virittää kitaran niin, että sen jokainen kieli antaa aivan sen äänen mitä pitää antaa. Ja tuo kone tietenkin on varustettu pienellä levyllä, joka soittaa tuota soitinta tasaisella painalluksella, jotta soittajan käden liike tai kohta mihin sormi osuu eivät häiritse soitinta virittävät tietokoneen työtä.
http://www.mtv.fi/lifestyle/digi/artikkeli/tatako-musiikki-pian-on-kuuntele-ensimmainen-keinoalyn-luoma-kappale/6089832
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=LSHZ_b05W7o
pseudotiedetta.blogspot.fi
Comments
Post a Comment