Skip to main content

Kärpässienen kuvan merkitys entisajan taiteessa, sekä pohdintaa eliöstä joka on hyvin yleinen kautta koko maailman

Punainen kärpässieni
Kuva I
Sieniä kuvailtaessa pitää aina muistaa se, että on parempi esittää sienet vaarallisempina kuin mitä ne ehkä ovat, ja lähteä siitä, että esimerkiksi kaikki seitikit ovat suippomyrkkyseitikkejä, koska tuolloin noudatetaan sääntöä, että jos sieniä ei tunne niin, niitä ei pidä ottaa syötäväksi. Samoin jos ei kirjoittaja tunnista sieniä kunnolla, niin hän esittää ne tappavina, jotta kukaan ei niitä sitten lähde missään rave-hipoissa kokeilemaan, ja menetä sen takia henkeään tai terveyttään. Eikä koskaan ole hyvä lähteä noiden sienten tarkkaa paikkaa kertomaan, ja tietenkin on hyvä varoittaa ihmisiä, että nuo ehkä aivan kaupunkialueella kasvavat uhkeat sienet voivat olla tappavia.

Kuvassa yksi (Kuva I) on viehättävä pieni kärpässieni eteläisessä Suomessa, ja kuten varmaan kaikki tietävät, niin kyseessä on myrkkysieni, joka aiheuttaa pienissä määrin hallusinaatioita, mutta suuremmissa määrissä tai alkoholin kanssa nautittuna kyseessä voi olla henkilön viimeinen huumekokeilu. Eli kuten kaikki varmaan arvaavat, niin nämä sienet kehittävät sekä munuaisiin että maksaan vaikuttavaa myrkkyä, joka vaikuttaa uhriin kuten käärmeen myrkky. Syy miksi punainen kärpässieni on niin tyylikkään näköinen, johtuu siitä, että nämä sienet haluavat tulla syödyksi.


Kärpässieniä kasvamassa karikkeessa:
Huomaa ettäosasta sieniä ovat pisteet
huuhtoutuneet pois
Kuva II
Tuota sientä käytetään edelleen erilaisissa hyönteisiä varten tehdyissä ansoissa, jossa sen kappaleita laitetaan esimerkiksi maidon sekä mätien lihanpalojen kanssa samaan astiaan, jolloin syntyy myrkkyansa, jota kutsutaan nimellä "honey pot". Muistakaa muuten että kärpässienen pisteet ovat kalvon kappaleita, jonka tehtävänä on suojata sienen itiöemää, sen ollessa maan alla. Tämän takia nuo pisteet voivat huuhtoutua pois sateen seurauksena, jolloin seurauksena on täysin punainen kärpässieni (Kuva II). Tästä olisi esimerkiksi lapsia hyvä varoittaa, kun he kohtaavat tällaisia viehättäviä asioita vaikkapa kotipihallaan.

Kun niiden myrkky alkaa tuhota uhrinsa elintärkeitä elimiä, aiheuttaen sen kuoleman, niin silloin sen itiöt saavat erittäin hyvän kasvuympäristön kuolleesta eläimestä. Se että punainen kärpässieni tunnetaan myrkyllisenä sienenä, joka auttoi viikinkejä taistelemaan kuolemaan saakka tietenkin myös auttoi heidän hallitsemisessaan, koska nämä pohjan miehet olivat joskus erittäin väkivaltaisia myös omia hallitsijoitaan kohtaan. Ja tietenkin tuollaiset kovat pojat piti saada aisoihin, että he eivät sitten polta esimerkiksi omaa kotikaupunkiaan palatessaan matkaltaan.

Tämän takia kuninkaat tarjosivat heille viiniä tai simaa taistelun lomassa, mutta kun sitten havaittiin, että joku viikingeistä kävi hiukan ylikierroksilla, niin hänelle tarjoiltiin sitten olutta tai viinaa, ja samalla nuo sienten myrkyt alkoivat surmata häntä, ja näin päästiin epämiellyttävistä alaisista, jotka voivat kieliä tuon henkilön todellisista liiketoimista eroon. Eli kenenkään ei tarvinnut tietää, että heidän kuninkaansa ei niin kauhean hyvä tai jalo oikeastaan ollutkaan, koska se saattoi vaikuttaa negatiivisesti hänen suosioonsa kansan parissa. Eikä varmaan olisi ollut mitenkään mukavaa, jos kuningas jäi kiinni siitä, että hän antoi joillekin palkkasotureille luvan ryöstää omaa maataan, ja sen jälkeen vieritti syyn joidenkin skottien niskoille.
Seitikkejä kannon päällä
Kuva III
Tällöin oli parempi, että nuo palkkasoturit olisivat kuolleita, jotta huhut eivät lähde liikkeelle. Tuo tapa missä likaisen työn tekijät vaiennetaan oli myös Josif Stalinin malli ja se lienee edelleen käytössä mm. Mafiassa, jossa sen tappajia vaiennetaan myrkyttämällä sekä joissain palkkasoturijoukoissa, joiden tekosia ei haluta käsiteltävän missään sanomalehdissä. Stalin teki työn niin, että hän ensin ammutti suuren joukon ihmisiä pistooleilla sekä konekivääreillä, ja sitten hänen alaisensa myrkyttivät nuo pyövelit jollain myrkyillä. Yleensä GPU tai NKVD toimi siten, että ensin uhrit nukutettiin jollain kemikaalilla, jonka jälkeen nämä nukkuvat ammuttiin pistooleilla. Tai sitten nuo pyövelit tarjoilivat heille sienisalaattia tai sienipizzaa sekä olutta, jonka avulla nämä uhrit sitten myrkytettiin, ja ampuminen tapahtui siksi, että Stalin saattoi nähdä, että kyseessä ei ollut mikään placebo-teloitus.

Näitä miehiä toki toki tarvitaan taisteluissa, mutta näitä henkilöitä ei sitten enää muuten kaivata, ja heidän toimintansa voi hyvinkin olla laitonta, joten ei liene mikään yllätys, että heidän palkkaajansa eivät varmasti halua nähdä näitä henkilöitä oikeudessa kertomassa heidän nimiään. Joten silloin nänä sotilaat tai aseen heiluttajat halutaan vaientaa nopeasti sekä tehokkaasti, mutta näiden palkkasoturein taidot tietenkin vaikeuttivat heidän surmaamistaan, eli kukaan ei varmaan sellaista miestä halua kohdata minkään aseen kanssa tasaisella.

Entisajan taiteessa muuten kärpässieni merkitsi sitä, että tuolla linnalla oli käytössään myrkytys-spesialisteja, ja sitten se mitä oli kuvattu kärpässienen alla oli se, missä myrkky tällä kertaa sijaitsi. Kun puhutaan Suomen vaarallisimmasta sienestä, niin suippomyrkkyseitikki (Kuvat III ja IV) on tällä hetkellä maamme vaarallisimman sienen paikalla, koska sitä on helppo luulla vaarattomaksi suppilovahveroksi tai huumaavaksi suippomadonlakiksi, jota käytetään huumeena jossain ravepiireissä. Kaksi viimeistä kuvaa on samasta paikasta, mutta kuvassa neljä (Kuva IV) on käytetty hieman enemmän zoomia kuin kuvassa kolme (Kuva III), jotta karvainen jalka saataisiin paremmin näkyviin.
Seitikkejä kannon päällä
huomaa karvainen varsi
Kuva IV
Vaarallisen seitikistä tekee sen muutos, eli pinenä se muistuttaa suippomadonlakkia, joka on jonkin verran huumaavassa tarkoituksessa maassamme käytetty sieni. Mutta vanhempana sen heltta laajenee, jolloin se alkaa muistuttaa huomattavasti suppilovahveroa. Valkoinen kärpässieni tunnetaan ummehtuneesta hajustaan, mutta seitikkiä ei siitä muistaakseni erota ja sen maku on ilmeisesti melko pehmeä. Ja jos tuota sientä sitten sattuu vahingossa laittamaan pizzaan, niin seurauksena on maksan sekä munuaisten tuhoutuminen ja erittäin tuskallinen kuolema.

Eli niiden myrkky tuhoaa maksan soluja, mikä sitten aiheuttaa sen, että henkilölle joka on seittikkiä nauttinut, pitää tehdä maksansiirto. Seitikin erottaa suppilovahverosta se, että sillä on karvainen jalka, joten tämän takia sienet pitää aina kerättäessä katkaista mahdollisimman läheltä maata, jotta sen jalan tuntomerkit tulevat näkyviin, eli jos sieni katkaistaan liian ylhäältä, voi esimerkiksi kärpässienen rengas jäädä maan sisään, ja valkoinen kärpässieni on helppo sekoittaa herkkusieneen. Ainoastaan sen jalan tuppi sekä varren rengas erottavat tuon äärimmäisen vaarallisen sienen tuosta ruokasienestä, jota myydään myös purkista.

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,