Seitikkejä kannon päässä Kuva I |
Kun puhutaan sienistä yleensä, niin pitää muistaa se, että ne ovat hyvin tärkeä osa metsän ekosysteemiä koska ne paitsi lahottavat maatuvaa biojätettä palauttaen metsän ravinteita kiertoon, niin ne elävät symbioosissa joidenkin puulajien kanssa, käsitellen ensin maa-ainekseen sitoutuneet ravinteet tärkkelykseksi, mistä sitten puu ottaa omansa, ja muodostaa sitten itselleen tarpeellisia sokereita sekä selluloosaa. Sieni taas saa puulta vastalahjaksi yhteyttämistuotteita, ja tietenkin puiden juurten imu auttaa sen solukkoa eli rihmastoa imemään tehokkaammin ravinteita, kuin mitä nuo solut saisivat, jos sieni olisi yksinään.
Mutta kun puhutaan siitä, miksi sieniä tulee näkyviin juuri syksyllä johtuu siitä, että kostea ilma sitten saa aikaan sen, että ravinteita alkaa liueta humuksesta, jolloin sienirihma sitten alkaa hyödyntämiskelpoisen ravinteiden pitoisuuden kohoamisen seurauksena tehdä lakkia paikkaan missä rihmasto kohtaa. Kun puhutaan siitä, että miten sieni sitten tekee lakin, niin silloin pitää muistaa se, että se ei sitä turhaan rupea kasvattamaan.
Jotta sieni alkaa tehdä lakkia, pitää olosuhteiden olla muutenkin sellaiset, että sieni katsoo parhaaksi alkaa tehdä tuota itiöemää. Sieni ei tee lakkiaan kuitenkaan milloin vain, vaan sen pitää sitten saada tuosta tuotteestaan paras mahdollinen hyöty irti. Eli lakki tai itiöemä syntyy silloin, kun plus ja miinusmerkkiset (+ ja -) solurihmat kohtaavat, jolloin sieni sitten suorittaa suvullisen lisääntymistoimenpiteen. Eli se vaihtaa geenejä toisen rihmaston kanssa, ja noista yhditelmägeeneillä varustetuista soluista muodostuu itiöemiä eli lakkeja. Kun puhutaan esimerkiksi viljaympyröistä, niin osa niistä saattaa olla ihmisten tekemiä, mutta sieniympyröiden muodostuminen on hiukan vaikeampi selittää.
Sieniympyrä Kuva II |
Eli kehäsienet voivat muodostaa valtavia ympyröitä, joita kutsutaan nimellä "noitaympyrä", ja vanhan ajan tarinankertojat sitten kertoivat sellaisia satuja, että keijut tai noidat istuivat noiden sienten päällä, kun kukaan ei heitä ollut näkemässä. Kuitenkin nuo kehäsienet ovat siitä merkillisiä, että ne ovat aivan tavallisia sieniä, joita kasvaa esimerkiksi Suomessa. Kuitenkaan ne eivät juuri koskaan tee maassamme mitään kehiä, joten se miksi esimerkiksi Iso-Britanniassa on näitä kehiä, on jäänyt tutkijoilta mysteereiksi. Sienen kehitys vaatii tietenkin muutakin kuin vain ravinteita, koska sienen pahimpia vihollisia ovat hyönteiset sekä etanat, joista osa voi syödä esimerkiksi valkeaa kärpässientä. Joten miksi nuo sienet eivät tee kehiä Suomessa, on mielenkiintoinen kysymys? Syyksi sieniympyröiden kehittymiseen on esitetty, että kehäsienten ympyröiden keskellä olisi liian vähän ravinteita, mutta se että sieni kehittää rihmoja vain kahden erimerkkisen rihmaston kohdatessa tietenkin panee epäilemään tuota teoriaa.
F-36 |
Kun puhutaan siitä, miksi sieni suojaa itsensä kalvolla kasvaessaan maan läpi, niin tarkoitetaan sitä, että maan sisällä elävien eläinten ei soisi syövän sen itiöitä. Näet ne eivät kuljeta sen itiöitä tarpeeksi pitkälle, jotta se hyödyttäisi sienen leviämistä. Siksi sen pitää saada joko lintu tai lentävä hyönteinen levittämään omia itiöitään, ja yksi tapa tietenkin on ottaa esimerkiksi hyönteisen hermosto hallintaan, ja laittaa se asettumaan vaaraan tulla syödyksi.Tämä tietenkin on puhdasta elokuvaa, mutta Turun sanomissa on juttu siitä, miten noitaympyrä muodostuu ilman keijuja. Siinä puhuttiin siitä, että tuo kehäsieni kehittäisi niin tiheää rihmastoa, että esimerkiksi ruoho ei sen takia saisi vettä, mutta se että nuo sienet kasvattavat lakkinsa ympyrään ei ole aivan niin helppoa selittää, koska ainakaan Suomessa en kovin usein ole tähän ilmiöön törmännyt, vaikka tuo sieni on melko yleinen.
http://www.ts.fi/teemat/luonto/74350/Noidankeha+kasvaa+ilman+keijujen+taikoja
Eli tässä tarkoitetaan nimen omaan sienen lakkien muodotamaa kehää. Se että nuo sienet muodostavat kehiä vain joihinkin paikkoihin on tietenkin kiinnostanut tutkijoita, jotka epäilevät syyksi tuohon kehämuodon syntyyn esimerkiksi maan alta nousevia rikkihöyryjä tai sitä että maahan on osunut jotain kylmää tai kuumaa, mikä on siltä kohdin steriloinut maaperää niin, että ruoho ei siinä kasva. Ja yhdeksi tekijäksi epäillään esimerkiksi vetyproksidin kaatamista maahan tai sitä, että joku innokas Harrier-lentäjä on käyttänyt konettaan liian alhaalla. Harrier on VTOL-lentokone, jota käytetään sekä USA:n merijalkaväessä että Iso-Britannian laivastossa, ja joidenkin tutkijoiden mielestä nämä VTOL-koneet saattavat olla syynä viljaympyröiden muodostumiseen, sekä osasyyllisiä myös sieniympyröihin.
Tuolloin pitää aina kysyä, että kuinka kauan F-36 oikeastaan on ollut käytössä, on kysymys, mihin ehkä vain osa korkeimpia sotilaita osaa vastata. F-36 on oikeastaan STEALTH-Harrier, joten tietenkin RAF sekä US NAVY haluavat kokeilla tuota konetta sekä sen havaittavuutta esimerkiksi viljapeltojen päällä, jolloin maahan saattaa ilmestyä viljaympyröitä. Ja ehkä tuon koneen pakokaasu aiheuttaa sitten sen, että osasta maata sitten nuo ruohot palavat pois, jolloin niihin jää ympyrä, kun maa tuon suihkun kohdalta steriloituu.
AV8 Harrier II |
Se tietenkään ei ole mikään varmistettavissa oleva totuus, mutta kun puhutaan esimerkiksi metsätuhoista, niin syy siihen, että hapan sade on niin vaarallista on se, että maassa oleva sieni tuhoutuu, jolloin puu jää ilman ravinteita. Joten voidaan sanoa, että osassa sieniympyröitä on käynyt niin, että ehkä lentokoneen suuttimen pakokaasu on tuhonnut nurmikolta sienet, jotka toimivat symbioosissa noiden ruohojen kanssa, mikä on sitten aiheuttanut ravinnepulan ympärän muotoiselle alueelle. Mutta tietenkin tämä on vain arvailua. Kuitenkin amiraalien sekä kenraalien on oltava varmoja siitä, että heidän STEALTH-koneensa eivät jätä maisemaan pysyviä jälkiä, jos ne esimerkiksi hakevat agentteja toisista maista.
On olemassa sieniä, jotka saavat muurahaisen nousemaan korren päähän, jotta ne löytyisivät helpommin. Ja kun joku lintu sitten syö tuon muurahaisen, niin se levittää sienen itiöitä ympäriinsä. Eli tuon sienen pohjalta Hollywood loi "Salaiset kansiot" sarjan ruumiinkaappaajahumanoidin , joka oli ikään kuin älyllinen hermoverkko, mikä ottaa uhrinsa hallintaan. Se miksi eräinäiset hallitukset ovat kiinnostuneita vilja- tai sieniympyröistä, on se että niiden huppusalaiset STEALTH-koneet eivät saisi jättää maastoon mitään jälkiä. Tuon takia USAF aloitti tieteellisen ohjelman nimeltään PROJECT ARGUS, missä noita sieni- tai viljaympyröitä tutkitaan elektronimikroskoopin sekä muiden tieteellisten välineiden avulla, ja yritetään selvittää sitä, miksi joku britanniassa oleva sieni kasvaa ympyrän muodossa, mutta vastaavaa ei esimerkiksi Suomessa ainakaan niin usein, kuin Britanniassa tapahdu.
Comments
Post a Comment