Skip to main content

Hammaskiilteen arvoitus eli miksi hammaskudos ei uusiudu?

Kallo jonka hampaat tuhosi karies

Kaikki me tiedämme että ihmisessä on suunnitteluvirhe, joka saattaa koitua hänen kohtalokseen. Se liittyy meidän hampaisiimme, jotka uudistuvat vain kerran elämässä, ja silloinkin ihminen on hyvin nuori. Eli kuten joissakin kirjoituksissa kysytään, niin miksi meillä ei ole hampaistoa, joka uusiutuu jatkuvasti, ja jonka menettäminen ei olisi niin kamala asia, kuin mitä se meille on. Näet jos karies tai joku muu asia tuhoaa hampaan, niin silloin tietenkin se on iäksi mennyttä. Koska meille ei uusia hampaita kasva, niin silloin yhdenkin hampaan menettäminen on lopullista.

Nykyään ihminen tietenkin käy hammaslääkärissä teettämässä itselleen tekohampaat, jos hänelle sattuu käymää niin, että henkilö menettää hampaansa. Ja ihminen menettää hampaansa erittäin helposti mekaanisen iskun tai karieksen johdosta, ja siksi joitakin antropologeja, teologeja sekä lääkäreitä ihmetyttää se, miksi hampaan kiille ei uudistu, vaikka suussamme on niin paljon bakteereita, että ne aiheuttavat happohyökkäyksen, mikä poraa helposti kiilteeseen reiän. Kuitenkaan ihmisen hammaskiille ei uusiudu, mikä johtaisi esimerkiksi Afrikan savanneilla vaeltaville luolamiehille mahdollisesti jopa kuolemaan johtavan tulehduksen.

Eli kuten varmasti kaikki tietävät, niin hampaassa oleva reikä on oikeastaan haava, jonka kautta bakteereja pääsee kehoon, ja siksi olisi luontevaa, että hampaan kudos uusiutuisi, jolloin reiät paikkaantuisivat itsekseen. Samoin tuo hampaan katkeaminen voisin luolamiehelle olla erittäin vaarallista tai vähintään tuskallista, koska hampaan katketessa sen ydin eli tuntohermo paljastuu, jolloin pienikin lämpötilan muutos voi aiheuttaa kovaa kipua. Eli miksi meillä ihmisillä ei ole varahampaita tuollaisen tilanteen varalta, kuten esimerkiksi hailla on? Jos hai menettää hampaan, niin sille kasvaa uusi tilalle, ja tuo kala myös vaihtaa hampaansa säännöllisesti, jotta vaaralliset tulehdukset eivät pääsisi kariksen tekemän reiän läpi hain elimistöön.

Mutta jos ihminen katkoo hampaansa, niin hän on erittäin ikävässä tilanteessa, eli hammas on paikattava tai poistettava, jotta bakteeri ei pääse sitä kautta ihmisen elimistöön. Ja bakteereja on kaikkialla maailmassa. Eli tästä sitten on mietitty leikillisesti  sitä, että onko ihminen ikään kuin luotu syömään steriiliä ruokaa. Se tietenkin kuulostaa täysin absurdilta asialta, mutta sitten kun tätä hiukan miettii, niin silloin kyllä ei muuta syytä voi löytyä tähän hammaskiilteen rakenteessa olevaan häiriöön.

Reikä hampaassa voi johtaa jopa ihmisen kuolemaan, koska se altistaa hänet tulehduksille, ja toki hampaiden puuttuminen saattaa tuollaisen keräilijä tai metsästäjäihmisen vaaroille alttiiksi, koska ilman hampaita on vähän vaikeaa syödä yhtään mitään, ellei henkilöllä ole käytössään puurokattiloita sekä välineitä, millä hän hienontaa aterian, jotta hampaaton henkilö voi aterioida, ja tuollainen järjestely sitten tietenkin hidastaa heimoa todella paljon, ja se voi olla tuollaisille metsästäjä-keräilijäryhmälle kohtalokasta, jos he sitten joutuvat tilanteeseen, missä joku ryhmän jäsenistä ei itse saa jauhettua ruokaansa, vaan häntä varten pitää rakentaa tulisija, ja tietenkin tuo saattaa houkutella vihamielisiä heimoja tai petoeläimiä paikalle.

pseudotiedetta.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,