Skip to main content

Prometeusmallli on alun perin Platonin ajatus ihmisen halusta olla Jumalan kaltainen, sekä siitä mitä kauhistuttavia asioita tämä ajatus on ihmiselle tuonut.

Kuvituskuvaa

Prometeus on oikeastaan melko tuntematon ajatus siitä, että ihminen ikään kuin haluaa muuttua Jumalan kaltaiseksi olennoksi. Vaikka kyseessä on eräänlainen tarina siitä, kuinka "Prometeus-jättiläinen" loi maailman, ja se on tuomittu monissa piireissä harhaoppina, niin kuitenkin tuon ajatuksen pohjalta on luotu malli, mikä liittyy stoalaiseen filosofiaan sekä yhteiskuntatieteisiin. Siinä Prometeusta tarkastellaan oikeastaan ateistisen mutta samalla filosofisen katsantokannan mukaan, ja kyseinen jättiläinen ymmärretään lähinnä eräänlaisena filosifistisena figuurina, joka tarkoittaa sitä, että kyseessä on oikeastaan virtuaalinen hahmo tai olio, joka auttaa meitä käsittelemään tätä erittäin vaikeaa asiaa, eli sitä mitä tarkoittaa sana "suurmies", kun puhutaan valtion kehityksestä sekä sen johtamisesta.

Kyseinen olio on oikeastaan aikoinaan "Blavatskyn koulukunnan" luomus, mutta se on muuttunut oikeastaan sellaiseksi termiksi, mikä tarkoittaa eräänlaista yli-ihmistä. Tämä termi on oikeastaan puhtaasti filosofinen, ja se tarkoittaa sitä, että tiedollisesti, sekä älyllisesti ja moraalisesti sekä myös voimiensa puolesta muiden ihmisten yläpuolella oleva henkilö tai olio nousisi hallitsemaan maailmaa. Tai oikeastaan tällä "Prometeus-teorialla" tarkoitetaan sellaista valtion tai ryhmän sisäistä voimaa, joka nousee muiden ihmisten yläpuolelle, ja alkaa johtaa heitä. Tätä Friedrich Nietzschen esittelemää mallia pidetään erittäin suuressa määrin autoritaarisen yhteiskunnalisen johtamisen ideologiana, ja kun puhutaan stoalaisesta tavasta johtaa yhteiskuntaa, niin silloin tietenkin herättää ihmisissä kauhistusta.

Näet tässä mallissa yhteiskuntaa hallitaan pelkän taloudellisen sekä sosiaalisen darwinismin pohjalta, jossa ihmisen pitää aina olla yhteiskunnalle taloudellisesti jotenkin hyödyksi. Ja tässä mallissa ei hyväksytä ollenkaan mitään poikkeavuutta tai heikkoutta, ja se tekee tästä johtamismallista erittäin pelottavan, koska tämä malli on se, että kun ihminen on "hyödytön", niin hänet surmataan. Ei tämä kohtalo oli vammaisilla Spartassa, jossa ihannoitiin fyysistä virheettömyyttä, mikä johti erittäin julmaan toimintaan esimerkiksi sopeutumattomia kohtaan.

Yli-ihmismalli on oikeastaan alun perin peräisin Platonilta, joka esittää valtion sellaisena, että sitä johtavat filosofit, joiden alla ovat sotilaat sekä kaikkein alimpana ovat helootit eli orjat joiden olemassaolon tarkoitus on vain tuottaa valtiota varten ruokaa sekä muita tarvikkeita, ja tietenkin osallistua sotiin, mikäli sotilaat tarvitsivat apua. Mutta kun tuota mallia oikeastaan hiukan tarkemmin mietimme, niin silloin eteen tulee väistämättä ajatus siitä, että onko tuo suuri filosofi oikeastaan tarkoittanut tätä mallia edes vakavasti otettavaksi toimintatavaksi hoitaa valtion asioita, ja tuolloin ei muuten ollut YK:ta.

Eli hän on saattanut tehdä tuon teorian valtion johtamismallista miekka kurkullaan, ja tuolloin hänen elinaikanaan ei varmasti esimerkiksi spartalaisia eli ammattisotilaita ollut tapana ärsyttää, tai kyseinen henkilö sai sitten tuntea tuon loukkauksen nahoissaan. Ja silloin tietenkin Platon on tarjonnut tuolle kysyjälle mallia, missä sitten vastuu epäonnistumisista on tietenkin filosofeilla, jotka hoitivat välineitä koskevat tilaukset kuten keihään pituuden määrittely ja päättivät mitä viljaa esimerkiksi kaupungin pelloilla viljeltiin. Tällöin spartalaiset sitten saivat tuntea olevansa aina oikeassa, ja tietenkin Kreikka tarvitsi noita tappajiaan esimerkiksi silloin kun persialaiset tunkeutuivat maahan.

En sitten tiedä että oliko spartalaisilla tapana esimerkiksi käyttää hilloa pannukakuissaan tai syödä salaattia, mutta toki tyräkkihillo ja pärskäjuuri-salaatti olivat tuolloin yleisesti hyväksyttäviä valtiollisia toimintamalleja, ja tietenkin myös esimerkiksi viiniin kastettu sieni saattoi olla erittäin ikävä yllätys, jos tuon viinin sekaan pantiin esimerkiksi kobran myrkkyä. Eli tuon prometeusaatteen takana on oikeastaan Atlas-jättiläisestä kertova tarina, ja kuten tiedämme, niin tällaisiin valtion toimiin liittyy paljon harjoituksia, jotta kukaan spartan "tappo-setä" ei koskaan opettelisi miltä tyräkki tai pärskäjuuri näyttävät.

Mutta kuten tiedämme, niin on paljon asioita, jotka haluttiin pitää spartan miehiltä piilossa, koska he saattoivat käsittää olevansa koko kreikan kuninkaita. Joskus "Prometheus" on tarkoittanut sitä, että esimerkiksi luodaan kaksi täysin puhdasta perinöllistä linjaa parittamalla eläimiä tai ihmisiä omilla sukulaisillaan, ja sitten nuo linjat on yhdistetty, jolloin syntyy erittäin elinvoimainen olento, jonka pitäisi olla älyllisesti sekä muiden ominaisuuksiensa puolesta normaalin ihmisen yläpuolella.

Tuo temppu on mahdollista hankkimalla noiden degeneroituneiden ihmisten sukusoluja, ja tuottamalla uusi alkio koeputkihedelmöityksellä. Myös sellaisia kokeita on tehty, missä lapsille on syntymässään tehty lobotomia, jotta heistä tulisi parempia sotilaita. Näitä kokeita tehtiin tarinan mukaan esimerkiksi natsien keskitysleireillä, joiden lääkäreitä ei sitonut "hyvä tieteellinen työtapa". Eli tällaiseen toimintaan syyllistyneiltä lääkäreiltä viedään välittömästi lääkärin oikeudet.

pseudotiedetta.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,