Disneyn sadussa "Lumikki ja seitsemän kääpiötä" on peili tai oikeastaan "kuvastin", jolta ilkeä kuningatar kysyy joka päivä tuon legendaarisen kysymyksen siit. että kuka on kaunein nainen koko valtakunnassa. Ja lopulta kuningatar saa vastauksen, jonka mukaan hänen tyttärensä Lumikki on kaunein nainen valtakunnassa, ja siitä sitten seuraa se, että tuo nainen ryhtyi surmaamaamaan tytärtään. Eli ensin hän käytti siihen noidalta saamaansa teroitettua kampaa, johon oli pistetty risiini-myrkkyä, ja sitten hän yritti surmata lapsensa myös myrkytettyä omenaa käyttämällä.
Muuten en tähän tarinan juoneen palaa, koska kaikki siitä jonkun version ovat nähneet tai lukeneet sen satukirjasta. Tuo satu on poikkeuksellisen synkkä, ja siinä ilmeisesti on haluttu pitää varoittava sävy, eli lapsia varoitetaan ottamasta lahjoja tuntemattomilta ihmisiltä, ja samalla se kertoo siitä, mitä tapahtuu kun vanhemmat kääntyvät omaa lastaan vastaan, ja haluavat ottaa tämän hengiltä. Eli tarina kertoo myös esineellistämisestä ja siitä, kuinka pitkälle ihminen voi mennä kateudessaan toista henkilöä kohtaan.
Tuossa tarinassa minkä Grimmin veljekset ovat aikoinaan merkinneet muistiin nimellä Lumikki , on kyseessä narsistisen äidin suhde tyttäreen, joka sitten ikään kuin kasvaa häntä suuremmaksi, ja sitä ei tuo äiti enää voinut kestää. Kyseiseen satuun on kirjoitettu kaikki narsistisen luonteenpirteen näkyvimmät ominaisuudet, eli tarpeen koreilla ulkokuorella, ja sen että narsistilla ei ole olemassa mitään muuta maailmassa kuin hän itse. Kun puhutaan siitä, mikä kuvastin oikeastaan on, niin se saattaa olla muutakin kuin vain esine. Tuo termi voi tarkoittaa henkilöä, joka palvoo kuningatarta, ja kertoo vain sitä, mitä hän haluaa kuulla.
Ja turhamaisuuden perikuvana kuningatar tietenkin käy kauneuskilpailuissa, johon hän on mennyt sitten tietenkin "tuntemattomana". Todellisuudessa hänellä saattaisi olla kuitenkin merkki kaulassa, jotta tuomarit osaisivat häntä makeilla. Näin he eivät sitten saisi vaikeuksia, jos olisivat merkinneet kuningattaren sijoituksen ltilastoissa hiukan alemmalle sijalle kuin mihin hänen majesteettinsa halusi. Tai muuten olisi voinut tulla vaikeuksia.
Kerran on sitten noihin kilpailuihin lähdetty niin, että kuningattaren tunnistuskoru on jäänyt laittamatta kaulaan, jolloin hän sitten kohtaa kylmän totuuden. Toisaalta kuvastin saattoi olla asia, jonka mukaan kuningatar mittasi oman valtansa tuossa valtakunnassaan, ja se että kuka on kaunein, viisain tai asiantuntevin valtion johtaja, tai mikä hänen virkansa nyt sitten olikaan. Ja ehkä tuo kysymys, minkä kuningatar esitti kuvastimelle oli se, että kuka oli järkevin naispuolinen henkilö tuossa valtakunnassa, mitä hallittiin absoluuttisen monarkian suomin valtuuksin, ja jos tuo vastaus oli muu kuin kuningatar, oli edessä katastrofeista kamalin.
Eli kuningattaren valta olisi rapistunut, kun hänelle ei enää vastattu kuten opetettu on, vaan henkilö ei enää keskittynyt hänen majesteettinsa miellyttämiseksi miellyttämis-rituaaleihin, vaan uskalsi ajatella jotain muuta, kuin mitä palatsin etiketti olisi edellyttänyt. Kuten tiedämme niin noiden suurten johtajien käsitys itsestään saattaa olla hivenen parempi, kuin mitä muilla ihmisillä heistä on, ja tämän takia heidän lähipiirillään ontaipumus miellyttää heitä kaikin tavoin, kuten kehumalla heidän ulkonäköään tai muuten käyttäytyä ylenpalttisen imartelevasti tuota johtajatarta kohtaan. Mutta kuten narsistiseen persoonallisuushäiriöön yleensä kuuluu, niin se että tuo vastaus on ollut se, että joku muu kuin kuningatar on kansakunnan komein tyttö on saanut hänet sitten raivon partaalle.
Henkilö joka vastasi kohtalokkaalla tavalla tuohon kysymykseen saattoi olla Lumikki itse, joka sitten murrosikäisen raivolla on alkanut huutaa äidilleen olevansa lopen kyllästynyt tämän leikkeihin, ja siitä sitten raivostuneena äiti sekä mu suku on lähettänyt tuon tyttöraukan mielisairaalaan. Tai saattaa olla niin että lumikki on oikeasti joku taiteellinen poika, jolla on vain pitkä tukka, ja siitä sitten hän on vähän saanut "palautetta" . Viittaus myrkkyyn saattaa tarkoittaa lääkitystä tai jotain muuta vastaavaa, mitä käytetään joskus tietyissä laitoksissa ihmisen hallintaan.
Ja ehkä tuo "väärä vastaus" sitten on nostanut suvun pitkään kyteneet ristiriidat pintaan. Eli tämä tarina voi kertoa myös aivan tavallisesta perheestä, jossa ristiriidat on aina lakaistu sängyn alle, ja linnan paikalla on tavallinen talo, joka on ehkä toiminut suvun kokoontumispaikkana. Täytyy aina muistaa se, että tämä satu on symboliikkaa täynnä, ja jo sen alkuperäinen muistiinmerkitsijä eli Grimm on saattanut muuttaa tekstiä niin, että lähde ei ole tunnistettavissa suoraan. Eli sana linna on korvannut sanan "talo", ja kuningatar saattaa olla perheen naispuolinen päällikkö tai miksei se voisi olla myös mies, jonka henkilöllisyyden Grimm olisi halunnut peittää, jotta ei olisi tältä nenilleen saanut.
Tällä tarkoitan sitä, että nuo tuossa tarinassa mainitut henkilöt on saatettu esittää vastakkaisilla sukupuolilla, kuin mitä he sitten oikeastaan ovat olleet, ja seitsemän pientä kääpiötä saattoivat olla paikallisen mielisairaalan potilaita, ja tarina ketoa alun perin siitä, kuinka perhe lähetti lapsensa mielisairaalaan, jotta heidän ei tarvitse katsoa hänen kapinaansa. Eli tarina kertoo julmuudesta sekä sydammettömyydestä toista ihmistä kohtaan.
charelesfort.blogspot.fi
Comments
Post a Comment