Valtion turvallisuus on taas noussut esiin, kun maassamme on tapahtunut ensin venäläisten hävittäjien vierailu maamme ilmatilassa, sekä se että Jarkko Sipilä on nostanut aiheen esiin, kun puhutaan vaihteeksi ihmisten yksityisyydestä. Terminä valtion turvallisuus tai USA:n tapauksessa kansallinen turvallisuus on termi, jonka monet meistä samaistavat hämäriin huoneisiin, salakuunteluun sekä mustiin pukuihin pukeutuvien ja yötä päivää aurinkolaseja käyttävien miesten harjoittamaan painostukseen. Kun puhutaan ensin tästä ilmatilan loukkauksesta, niin ketään ei varmasti siitä tulla koskaan tuomitsemaan, eikä Venäjä anna noiden lentäjien henkilöllisyyttä mitenkään ilmi, mikä on tietenkin normaalia toimintaa näissä tilanteissa, vaikka se ei varmasti kaikkia miellytä.
Kyseinen ilmatilaamme koskeva loukkaus voisi olla esimerkiksi testausta siitä, että millainen maamme ilmapuolustuksen reaktiokyky oikeastaan on, ja samalla myös Venäjän tiedusteluviranomaiset havainnoivat esimerkiksi OTH (Over The Horizon)-tutkilla, tutkavalvontakoneilla sekä satelliiteilla, että nouseeko muista maista sotilaskoneita ilmaan samaan aikaan maamme ilmavoimien kaluston kanssa. Tällainen toiminta saattaa vaikuttaa pelottavalta, mutta sitä tapahtuu aina välillä, ja joskus esimerkiksi toisen supervallan rannikkoa tai laivasto-osastoja lähestytään melko provosoivasti, ja samalla testataan sitä, että kuinka kauan sen hävittäjillä tai pommittajilla kestää lähteä liikkeelle. Ja toki myös Kiina sekä Intia ja Pakistan saavat osansa tästä itseasiassa laittomasta eli kansainvälisen lain vastaisesta toiminnasta. Mutta voin sanoa, että ketään muuta valtiollista työntekijää kuin Francis "Gary" Powersia ei näistä asioista olla rangaistu, kun hänen U-2 vakoilukoneensa ammuttiin alas Neuvostoliiton ilmatilassa vuonna 1960.
Joidenkin ihmisten mielestä kuitenkin myös Mathias Rust oli saattanut olla erikoisjoukkojen operaatioihin liittyvällä simulaatiolennolla, jossa testattiin mahdollisuutta toimittaa kommandoryhmä huomaamattomasti Moskovaan, ja joidenkin innokkaimpien salaliittoteoreetikoiden mukaan tuon DELTA-ryhmän tehtävänä olisi ollut sodan sytyttyä kaapata Neuvostoliiton presidentti ja hänen ydinasekoodeja sisältävän salkkunsa. Mutta kuten tiedämme, niin Mathias Rust on tuosta asiasta lausuntonsa antanut, vaikka toki jotkut väittävät hänen valehdelleen tuosta kuuluisasta lennostaan Punaiselle Torille Suomesta vuonna 1987. Tuo mielikuvituksellinen isku olisi tapahtunut siten, että haalariasuiset kommandot hyppäisivät lentokoneesta liitovarjoilla Kremlin katolle, ja sitten iskisivät yläkautta Neuvotoliiton hallituksen työtiloihin, ja joko kaappaisivat pääsihteerin tai tekisivät hänet muuten vaarattomaksi, ja sitten poistuisivat siviilivaatteissa Kremlistä.
Tuon iskun esikuvana olisi tarinan mukaan ollut Otto Skorzennyn miesten isku Gran Sassoon Mussolinin vapauttamiseksi Toisen Maailmansodan aikaan. Mutta kuten tiedämme, niin Kylmän Sodan aikaan tehtiin paljon muitakin analyysejä sekä simuloituja operaatioita, joten ehkä tuo oli jonkun upseerin tutkielma tai romaanin aihe, eli kyseessä on puhtaasti fiktioon perustuva väite, jota ei koskaan oikeasti onneksi lähdetty kokeilemaan. Vaikka toisaalta vakoojat eivät aina puhu totta. Mutta kuten tiedämme, niin Venäjä on sen verran Suomea vahvempi, että se ei noita lentäjiään oikeuteen vie. Eikä kai mikään muukaan valtio veisi. Mutta kuten tiedämme, niin valtion turvallisuus on erittäin erikoinen asia, koska se mahdollistaa sekä ihmisten rajattoman tarkkailun, että myös monia hienoja elokuvia on kyseisen asian pohjalta tehty. Ja aina kun löytyy salailua tai kuuntelua, niin noista tulee sellaisia, että ne kiinnostavat ihmisiä, jotka haluavat elämäänsä vähän jännitystä.
Mutta kun puhutaan valtion turvallisuuden nimissä tapahtuvasta salakuuntelusta, niin silloin kyllä tiedossa on se, että tiedusteluviranomaiset tarvitsevat noita oikeuksia, mutta ongelma on siinä, että kuka noita nauhoitteita sitten ehtii kuunnella, ja mitä tapahtuu esimerkiksi niille liikesalaisuuksille, joita noiden keskustelujen yhteydessä paljastuu. Eli mitä jos joku NSA:n virkailija kohdentaa kuuntelun esimerkiksi perheensä yrityksen kilpailijoihin, ja sitten saa tietoonsa esimerkiksi kunnallisia tai valtion kanssa tehtävien sopimusten tekstejä tai tarjoushintoja, ja sitten vuotaa noita tietoja esimerkiksi omille sukulaisilleen, jotta nämä voivat tehdä muutamia dollareita halvempia tarjouksia kuin kilpailijansa.
pseudotiedetta.blogspot.fi
Comments
Post a Comment