Skip to main content

Mietteitä tapaus Abelista: tehtiinkö hänen elämästään helvetti, koska joku oli ehkä teettänyt Abelilla koulutehtäviään?

Niels Henrik Abel
(1802-1829)

Matemaatikko Niels Abel toimitti viidennen asteen yhtälön ratkaisua käsittelevän artikkelin Pariisin akatemialle, mutta kuitenkin tuo artikkeli oli jotenkin jäänyt lukematta, ja vaikka hänen työtään ohjaamaan määrätyt kaksi professoria olivat erittäin päteviä, mutta he olivat "sopimattomia" tehtäväänsä, mikä tietenkin nostaa esiin kysymyksiä siitä, että mitä tässä tarkoittaa sana "epäsopiva". Miten täysin koulutettu yliopiston professori voi voisi olla epäsopiva tarkastamaan sekä ohjaamaan toisen työtä. Toki Pariisin yliopiston työtapa oli jäykkä, sitä ei voida kieltää.

Siellä kaksi professoria Chauchy sekä Legendre lupasivat tarkastaa hänen väitöksensä, jotka oli esitetty erään insinöörin nimeltä Crelle kustantaman tieteellisen julkaisun Journal für die reine und angewandte Mathematik (Crellen aikakauskirjan)  sivuilla, mutta kävi niin kuin monesti tuntemattomien nerojen kanssa käy, eli tuo artikkeli jäi lojumaan Chauchy papereiden alle, ja Legendre ei siihen ehtinyt paneutua. Eli tässä vain sitten herää sellainen kysymys, että oliko tuon nuoren matemaatikon kokema asiaankuulumaton vastoinkäyminen oikeasti sellainen asia, mikä johtui jostain muusta kuin opillisesta syystä.  Toisin sanoen oliko joku virkamies sitten kääntynyt Abelia vastaan, koska hän oli ehkä rahapulassaan tehnyt tämän virkamiehen tehtäviä, ja näin sitten tuo mies olisi ehkä saanut potkut virastaan, joten ehkä tuollainen henkilö sitten kiitti Abelia tämän työstä siten, että teki nuoren matemaatikon elämästä helvetin. Tai vain antanut tälle yksityistunteja, jonka jälkeen tuo mies olisi joutunut naurunalaiseksi.

Eli millä tavoin nuo professorit olivat olleet epäsopivia, oliko heillä jotain ennakkokäsityksiä kyseisen nuoren miehen suhteen. Tuo oli hiukan epäilyttävää ainakin omasta mielestäni, koska uskoisin kuitenkin että nuo miehet olisivat sitten lukeneet sen, mitä heidän pöydälleen lähetettiin. Mutta jostain syystä tuo aikakauslehden artikkeli jäi kyseisiltä professoreilta huomiotta. Eikä yleensä tuollainen huippumies tai huippumiehet, kuten Chauchy sekä Legendre olivat varmasti antaneet ennakkokäsitystensä vaikuttaa työhönsä.

Kun puhutaan noista vastoinkäymisistä sekä viivytyksistä, niin voidaan kysyä, että miksi hänellä oli se todella ikävä rooli olla matematiikan "Aku Ankka, jolla ei muuta kuin huonoa onnea ollut elämässään, eikä kukaan häntä voinut sitten auttaa. Abel oli saanut kolme professoria suosittelemaan itseään Kööpenhaminan yliopistoon, mutta miten tuo taloudellinen puoli sitten jäi hoitamatta. Professorit Hansteen sekä Rasmussen etsivät hänelle tukea, ja hän sitten sai myös stipendin yliopistoon, mutta kuitenkin tuo mies sai väitöskirjansa tehtyä, niin että se on vain kuusi sivua pitkä. Ja siksi niin erittäin vaikeasti luettavissa.

Noista professoreista sen verran, että kun heistä mainitaan Hansteen sekä Rasmussen, joka oli lainannut tuolle nuorelle miehelle jopa matkarahaa omalta tililtään, niin kuka oli tuo kolmas professori,joka häntä suositteli? Ja miksi hänen elämästään tehtiin niin kamalan vaikea, mikä johti ilmeisesti hänen ennenaikaiseen kuolemaansa vuonna 27-vuotiaana. Eli on pakko sanoa, että tuolla huonolla taloudellisella asemalla saattoi olla haitallinen vaikutus hänen elämäänsä.

Miksi Abel ei saanut virkaa Christianian yliopistosta, vaikka oli selvästi pätevämpi kuin hänen kilpailijansa Holmboe, joka oli saanut viran? Samoin Abel oli taloudellisesti erittäin tiukoilla, koska hän joutui avustamaan sisaruksiaan taloudellisesti. Nuo opintostipendit eivät mitään kovin suuria ole, ja itse kyllä ihmettelen millä tuo mies edes oikeasti eli. Ja kun palataan hänen viimeisiin elinkuukausiin, niin silloin mietin aina, että olisiko tuo mies sitten jättänyt menemättä keuhkoparantolaan, jotta hänen taloudellinen tilanteensa ei entisestään huonontuisi vaikka tuolloin ei parannuskeinoja tuohon tautiin ollutkaan.

Kun puhutaan Abelin lahjakkuudesta sekä hänen jatkuvista rahahuolistaan, niin hänen äkkinäinen poismenonsa saattoi kuitenkin olla kylmä ja harkittu murha, eli jos tuo mies ei saanut sitten lääkettä tai hoitoa, niin kuolema seurasi aivan väistämättä, ja tuolloin ei vielä ollut edes antibiootteja. Mutta johtuiko Abelin sairaalloisuus sitten siitä, että hän söi ehkä matää ruokaa tai sairasti anorexiaa, koska tuollainen sairaaloisuus saattooi johtua siitä, että hänellä oli voimakas vitamiinin puutostila tai jopa aliravitsemus.

Syy miksi Abel ehkä eli lyhyen elämänsä demonien ympäröimänä saattaa johtua hänen isänsä alkoholismista tai siitä, että hän varmasti tunsi itsensä hylätyksi, ja joidenkin mielestä hänet ehkä murhattiin, koska jostain syystä joku ehkä halusi peitellä sitä, miksi tuo nuori mies ei saanut virkaa, vaikka oli niin lahjakas. Syy tähän häneen kohdistuneeseen syrjintään saattaa olla sellainen asia, että hän oli ehkä rahapulassa tehnyt jonkun henkilön tehtäviä oman kotikuntansa koulussa, ja siitä sitten olisi tuo joku voinut menettää virkansa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Niels_Henrik_Abel

pseudotiedetta.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,