Futuro eli muovinen tulevaisuuden talo, joka sijaitsee nykyään Espoon WeeGee-talon pihalla oli aikoinaan hirviö, jollaista kukaan arkkitehti ei voinut pitää muuna kuin pilana. Nykyään tuota Futuroa käytetään mallina sellaisissa projekteissa, joita sen suunnittelija Matti Suuronen ei koskaan edes uskaltaisi sanoa. Kun puhutaan esimerkiksi veden alle tai navoille ja muihin luoksepääsemättömiin paikkoihin rakennettavista tukikohdsta tai pysyvästä asutuskeskuksesta Kuuhun tai Marsiin, niin silloin voidaan tuon Futuron mukaan tehdä asunto- tai muita rakennemoduleja, joita on helppo pystyttää, ja joihin ei esimerkiksi jäätiköllä puhaltava tuuli tai syvyyksien merivirta pääse tarttumaan, ja noihin paikkoihin rakennettavilla keskuksilla on sellainen ongelma, että ne kannattaa viedä kohteeseen kokonaisina, sekä sitten esimerkiksi tieteellisen aseman kohdalla tulee eteen tilanne, että sen sijoituspaikasta on saatu kaikki mahdollinen tieto irti, jolloin sen sijainti pitää muuttaa, jolloin futuroon vain kiinnitetään esimerkiksi kuljetushelikoterin koukku, ja se siirretään seuraavaan pisteeseen.
Kun ajatellaan Futuron muotoa, niin se voi toimia pohjana Amazonasin sademetsiin tai vaikka Grönlannin tai Antarktiksen jäätikölle laskettavalle tutkimusasemalle, joka kannattaa kuljettaa perille kokonaisena ja laskea maahan helikopterista tai ilmalaivasta. Koska tuo keskus sijaitsee paikassa, jonssa lumi ei sula koskaan tai maassa ryömii kaikenlaisia tuhatjalkaisia sekä ympäristössä on muita petoeläimiä, joiden ei soisi tulevan tuonne asunto- tai laboratoriomoduliin sisään. Siksi tuo Futuro kannattaa nostaa ohuiden teflonilla päällystettyjen jalkojen päälle seisomaan, jotta eläimet eivät pääsisi sinne sisään, ja kuten olen kertonut, niin kyseinen moduuli voidaan sijoittaa melkein mihin ympäristöön hyvänsä.
UDV Underwater Delivery Vehicle joka voidaan kuulemma varustaa myös torpedoilla. Kuvassa on muuten (SDV SEAL Swimmer Delivery Vehicle |
Vaikka yksi moduuli on verraten pieni, niin kuitenkin niitä voidaan kuljettaa perille useita, jolloin kyetään rakentamaan modulikeskuksia, joissa voi olla laboratorioita, asuinhuoneistoja sekä tutkijoiden tai sotilaiden taukotiloja, riippuen vähän mihin tuota keskusta sitten halutaan käyttää. Toki tuo sama Futuro toimisi myös vedenlaisena tukikohtana, jos siihen asennetaan ilmalukko, niin sitä voidaan käyttää sukeltajien tai jopa sukellusveneiden vedenalaisena tukikohtana. Eli siellä voisi olla esimerkiksi UDV (Underwater Delivery Vehicle) eli kääpiösukellusvene-yksiköitä, jotka keräävät biologisia näytteitä meren pohjasta, tai nuo henkilöt voisivat palvella laivastossa, ja partioida salaa meren pohjalla.
Huhujen mukaan valtameren pohjaan on sijoitettu ICBM-ohjuksia, joiden asentaminen sinne on oikeastaan aika helppoa. Nuo ohjukset vain upotetaan meren pohjaan putkissa, ja sitten joko UDV tai kaivinkonetta muistuttava CURV (Controlled Underwater Recovery Vehicle) kaivaa ne pohjasedimentteihin piiloon, jolloin ratkaisu muistuttaa ohjussukellusveneissä käytettäviä välineitä, eli niissä sitten ohjukset laukaistaan samalla tavoin kuin jossain Ohiossa tai Typhoonissa. Tai sitte nuo ohjukset voidaan naamioida esimerkiksi ydinjätesäliöiksi, ja kun käsky tulee niin ne ponnahtavat pintaan, jonka jälkeen ne voidaan laukaista noista säiliöistä. Ainoa asia minkä suunnittelijan pitää muistaa, on se, että tuon säiliön pitää olla sellainen, että se nostaa ohjuksen pintaan kärki edellä. Mutta toki noita keskuksia voitaisiin käyttää esimerkiksi sukellusveneiden korjauksissa., tai veden alla tapahtuvissa tiedustelu- ja erikoissodankäynnin operaatioissa.
Futurosta voidaan toki muotoilla täydellinen pallo, joka sitten voidaan laskea erittäin syvälle valtamereen, mutta se mikä tekee vedenalaisesta tukikohdasta kiehtovan, on se että tuohon ”vedenalaiseen taloon” voidaan pumpata vastapainetta, niin että sen paine vastaa täysin meren pohjan painetta, ja silloin sukeltajat voivat operoida ilman tarvetta dekompressioon eli paineentasaukseen. Mutta kuitenkin ongelmia tulee sitten sen kanssa, kun noiden henkilöiden pitää nousta takaisin meren pinnalle. Ja silloin heidät voidaa ensin ohjata paineentasausmoduliin, jossa paine lasketaan vastaamaan normaalia ilmanpainetta ennen kuin he nousevat yhteysaluksella pinnalle, ja näin vältytään tappavalta sukeltajataudilta.
Vaikka vastapainetta käyttävä keskus voi olla minkä näköinen vain, niin nämä futorot voiva myös osoittaa kapasiteettia vedenalaisten rakenteiden suunnittelussa. Näet merivirta ei tartu niiden pintaan, jolloin asema on vakaa. Samoin ne on helppo toimittaa paikalle, ja kun operointi jollain alueella loppuu, niin sitten nuo moduulit siirretään seuraavaan kohteeseen. Eli jos tukikohta on ollut meren pohjassa, niin niihin kiinnitetään ponttoonit, ja ne nostetaan laivoihin, tai sitten jos tukikohta on ollut vaikka viidakossa, niin helikopterit tai ilmalaivat vain käyvät hakemassa nämä moduulit seuraavaan paikkaan, jossa tutkimukset tai muut operaatiot voivat jatkua.
pseudotiedetta.blogspot.fi
pseudotiedetta.blogspot.fi
Comments
Post a Comment