Kun puhutaan tästä talousnobelisti Holmströmin tavasta puhua, niin se ei varmaan ole kaikille mieleen. Mutta kuten otsikossa lukee, niin kaikki me haluamme kuulla vain sitä, mikä tukee omia kannanottojamme johonkin asiaan. Kun sanotaan että AY-liike on ainakin siinä perinteisessä mielessä kuollut, niin se tarkoittaa sitä, että sen voima on ikään kuin puhallettu loppuun. Kun ennen AY-liikkeen työtaistelukeino oli lakko, niin nykyään lakkoilulla ei ole enää samaa tehoa, kuin joskus kaukaisella 1980-luvulla, jolloin maassamme oli pelkästään kansallista työvoimaa. Eli kun puhutaan siitä, miten työmarkkinajärjestelmä on muuttunut, kun maamme on liittynyt EU:hun, niin ensinnäkin on tullut tavaksi hankkia paljon työvoimaa ulkomailta.
Tämä tarkoittaa sitä, että tuo ulkomainen työvoima tekee sopimuksen siellä olevan työvoimaa välittävän yhtiön kanssa, ja sitten tuo työ siirretään Suomeen, jolloin verotus on tilaajan kannalta halvempaa. Eli tuo suomalainen toimija tilaa vain urakan, ja työvoiman palkkaa joku toisessa maassa- tai ainakin toiseen maahan rekisteröity yhtiö, jolloin verotus on työvoiman kannalta keveämpää. Toinen suuri muutos on se, että nykyään työväkeä palkataan todella paljon määräaikaisiin työsuhteisiin. Eli määräaikaisuus tarkoittaa sitä, että työväki tekee työsopimuksen jotain urakkaa tai hienommin sanottuna projektia varten, ja sitten kun projekti on ohi, niin samalla työsuhde päättyy. Eikä tämä ole vain rakennuksilla tapahtuvaa toimintaa, vaan myös muilla aloilla on tällaista.
Tai noiden työntekijöiden työsuhde toki jatkuu, koska he ovat työvoiman vuokrausyhtiöön työsuhteessa, jolloin noita määräaikaisia työsuhteista voidaan ketjuttaa vaikka kuinka paljon. Eli koska lain mukaan työntekijöitä voidaan lomauttaa, jos heille ei ole töitä, niin tämä työvoiman välitysyhtiö ei riko mitään lakia, jos se tarjoaa määräaikaista "keikkaa" monta kertaa peräkkäin jollekin työmiehelle, koska hän on työsuhteessa työvoimapalveluun eikä tuohon rakennus- tai muuhun yhtiöön, joka työsuoritteen on tilanne. Tällä tavoin voidaan työvoimaa hankkia käyttöön vain jotain urakkaa varten, ja tuolloin saattaa käydä niin, että vain työnjohto tulee esimerkiksi rakennusyhtiön puolesta, ja tekijät taas ovat vuokramiehiä. Heidät saatetaan tuoda Suomeen esimerkiksi jostain Keski-Euroopasta, ja sillä varmistetaan että mitään sen suurempia lakkoja ei pääse tapahtumaan.
Samoin robottien tulo tuotantoon on vähentänyt AY-liikkeen merkitystä, ja tietenkin se mahdollistaa esimerkiksi teknologiateollisuuden tuotannon palauttamisen Suomeen, mutta kuitenkin silloin ei se enää tuo samalla tavoin työpaikkoja maahamme. Ja oikeastaan se että esimerkiksi kuljetusalan lakko on erittäin näkyvä tapa osoittaa voimaa, mutta samalla se tietenkin raivostuttaa ihmisiä, jotka odottavat bussia jääkylmässä viimassa tai räntäsateessa. Tuollaisten lakkojen jälkeen työnantaja marssii työministeriöön, ja ilmoittaa palkkaavansa noiden kuljettajien tilalle ulkomaisia työntekijöitä, koska kukaan ei varmasti siellä pysäkillä halua seisoskella yhtään pidempään kuin mikä on pakko. Ja tällainen lakkoilu on tuonut meille sitten länsimetron, joka aukeaa ennemmin tai myöhemmin.
Eli noita rakenteita ei varmasti maan alle jätetä käyttämättömiksi, vaan metro tulee ennemmin tai myöhemmin käyttöön. Mutta kun palataan siihen, mitä Holmström on puhunut, niin silloin pitää syödä koko pulla. Koskaan ei kaikkia ihmisiä miellytä se, että joku puhuu sitä vastaan, mitä on toisteltu kuin mantraa vuosikymmenien ajan. Kuitenkin voidaan hyvin sanoa, se legendaarinen lause, että "maailma muuttuu Eskoseni", kuten eräässä suomalaisessa "Spede-elokuvassa" sanottiin. Informaatio on muuttanut maailman niin, että esimerkiksi robottien avulla tehtävä tuotanto on paremman näköistä kuin vaatteiden tai muiden tuotteiden teettäminen jossakin maassa, missä ei ole mitään työsuojelulainsäädäntöä, jolloin lakia tietenkin on hiukan vaikea rikkoa.
Tai toinen tapa murtaa AY-liikettä on jakaa tuotantoa eri maihin, jolloin yhdessä maassa alkava lakko ei mitenkään vaikuta tuollaisen yhtiön toimintaan. Kolmas tapa on sitten ketjuttaa tuotantoprosessia, eli työsuorite tilataan jostain intialaiselta työvoimaa välittävältä yhtiöltä, joka sitten siirtää sen Bangladeshiin tai johonkin Afrikan maahan. Tai sitten kun puhutaan asetekniikkaan sijoittavista henkilöistä,, niin vaikka jollain pankeilla on olemassa lista ase-alan yhtiöistä, niin kuitenkin tuo sijoitus voidaan ketjuttaa, eli rahaa kuljetetaan sijoitusyhtiötä toiselle, ja näin noiden aseisiiin sijoittaneiden henkilöiden identiteetti pysyy salassa. Eli heidän osakesalkuissaan ei ole Lockheed Martinin tai Pilatus Brittenin osakkeita, jotka toisivat banderolleja heiluttavia mielenosoittajia näiden henkilöiden kotipihoille.
pseudotiedetta.blogspot.fi
Comments
Post a Comment