Skip to main content

Rusinoita pullasta eli me kaikki haluamme kuulla vain sitä, mikä tukee omaa näkemystämme asioista





Kun puhutaan tästä talousnobelisti Holmströmin tavasta puhua, niin se ei varmaan ole kaikille mieleen. Mutta kuten otsikossa lukee, niin kaikki me haluamme kuulla vain sitä, mikä tukee omia kannanottojamme johonkin asiaan. Kun sanotaan että AY-liike on ainakin siinä perinteisessä mielessä kuollut, niin se tarkoittaa sitä, että sen voima on ikään kuin puhallettu loppuun. Kun ennen AY-liikkeen työtaistelukeino oli lakko, niin nykyään lakkoilulla ei ole enää samaa tehoa, kuin joskus kaukaisella 1980-luvulla, jolloin maassamme oli pelkästään kansallista työvoimaa. Eli kun puhutaan siitä, miten työmarkkinajärjestelmä on muuttunut, kun maamme on  liittynyt EU:hun, niin ensinnäkin on tullut tavaksi hankkia paljon työvoimaa ulkomailta.

Tämä tarkoittaa sitä, että tuo ulkomainen työvoima tekee sopimuksen siellä olevan työvoimaa välittävän yhtiön  kanssa, ja sitten tuo työ siirretään Suomeen, jolloin verotus on tilaajan kannalta halvempaa. Eli tuo suomalainen toimija tilaa vain urakan, ja työvoiman palkkaa joku toisessa maassa- tai ainakin toiseen maahan rekisteröity yhtiö, jolloin verotus on työvoiman kannalta keveämpää. Toinen suuri muutos on se, että nykyään työväkeä palkataan todella paljon määräaikaisiin työsuhteisiin. Eli määräaikaisuus tarkoittaa sitä, että työväki tekee työsopimuksen jotain urakkaa tai hienommin sanottuna projektia varten, ja sitten kun projekti on ohi, niin samalla työsuhde päättyy. Eikä tämä ole vain rakennuksilla tapahtuvaa toimintaa, vaan myös muilla aloilla on tällaista.

Tai noiden työntekijöiden työsuhde toki jatkuu, koska he ovat työvoiman vuokrausyhtiöön työsuhteessa, jolloin noita määräaikaisia työsuhteista voidaan ketjuttaa vaikka kuinka paljon. Eli koska lain mukaan työntekijöitä voidaan lomauttaa, jos heille ei ole töitä, niin tämä työvoiman välitysyhtiö ei riko mitään lakia, jos se tarjoaa määräaikaista "keikkaa" monta kertaa peräkkäin jollekin työmiehelle, koska hän on työsuhteessa työvoimapalveluun eikä tuohon rakennus- tai muuhun yhtiöön, joka työsuoritteen on tilanne. Tällä tavoin voidaan työvoimaa hankkia käyttöön vain jotain urakkaa varten, ja tuolloin saattaa käydä niin, että vain työnjohto tulee esimerkiksi rakennusyhtiön puolesta, ja tekijät taas ovat vuokramiehiä. Heidät saatetaan tuoda Suomeen esimerkiksi jostain Keski-Euroopasta, ja sillä varmistetaan että mitään sen suurempia lakkoja ei pääse tapahtumaan.

Samoin robottien tulo tuotantoon on vähentänyt AY-liikkeen merkitystä, ja tietenkin se mahdollistaa esimerkiksi teknologiateollisuuden tuotannon palauttamisen Suomeen, mutta kuitenkin silloin ei se enää tuo samalla tavoin työpaikkoja maahamme. Ja oikeastaan se että esimerkiksi kuljetusalan lakko on erittäin näkyvä tapa osoittaa voimaa, mutta samalla se tietenkin raivostuttaa ihmisiä, jotka odottavat bussia jääkylmässä viimassa tai räntäsateessa. Tuollaisten lakkojen jälkeen työnantaja marssii työministeriöön, ja ilmoittaa palkkaavansa noiden kuljettajien tilalle ulkomaisia työntekijöitä, koska kukaan ei varmasti siellä pysäkillä halua seisoskella yhtään pidempään kuin mikä on pakko. Ja tällainen lakkoilu on tuonut meille sitten länsimetron, joka aukeaa ennemmin tai myöhemmin.

Eli noita rakenteita ei varmasti maan alle jätetä käyttämättömiksi, vaan metro tulee ennemmin tai myöhemmin käyttöön. Mutta kun palataan siihen, mitä Holmström on puhunut, niin silloin pitää syödä koko pulla. Koskaan ei kaikkia ihmisiä miellytä se, että joku puhuu sitä vastaan, mitä on toisteltu kuin mantraa vuosikymmenien ajan. Kuitenkin voidaan hyvin sanoa, se legendaarinen lause, että "maailma muuttuu Eskoseni", kuten eräässä suomalaisessa "Spede-elokuvassa" sanottiin. Informaatio on muuttanut maailman niin, että esimerkiksi robottien avulla tehtävä tuotanto on paremman näköistä kuin vaatteiden tai muiden tuotteiden teettäminen jossakin maassa, missä ei ole mitään työsuojelulainsäädäntöä, jolloin lakia tietenkin on hiukan vaikea rikkoa.

Tai toinen tapa murtaa AY-liikettä on jakaa tuotantoa eri maihin, jolloin yhdessä maassa alkava lakko ei mitenkään vaikuta tuollaisen yhtiön toimintaan. Kolmas tapa on sitten ketjuttaa tuotantoprosessia, eli työsuorite tilataan jostain intialaiselta työvoimaa välittävältä yhtiöltä, joka sitten siirtää sen Bangladeshiin tai johonkin Afrikan maahan. Tai sitten kun puhutaan asetekniikkaan sijoittavista henkilöistä,, niin vaikka jollain pankeilla on olemassa lista ase-alan yhtiöistä, niin kuitenkin tuo sijoitus voidaan ketjuttaa, eli rahaa kuljetetaan sijoitusyhtiötä toiselle, ja näin noiden aseisiiin sijoittaneiden henkilöiden identiteetti pysyy salassa. Eli heidän osakesalkuissaan ei ole Lockheed Martinin tai Pilatus Brittenin osakkeita, jotka toisivat banderolleja heiluttavia mielenosoittajia näiden henkilöiden kotipihoille.

pseudotiedetta.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,