Skip to main content

Miten datan kerääminen vaikuttaa jokaisen ihmisen elämään tässä maailmassa, ja kysymys siitä, miksi kaikki data ei voi olla avointa?



Data jota kerätään turhaan on kuollutta eli tarpeetonta dataa. Turha data kuluttaa kerääjän aikaa, mutta samalla se myös syö säilytystilaa, ja jos tarpeetonta dataa kerätään liikaa, niin se sitten lopulta täyttää massamuistit. Eli tutkimusten yhteydessä  kerättävällä tiedolla täytyy olla joku tarkoitus, jotta sen kerääminen kannattaa. Samoin datan kerääjä voi käyttää tuon turhan datan keräämiseen kuluvan ajan muuhun, jos hän välttää turhien turhien kyselyjen tekemisen. Termeillä ”big data” sekä ”small data” kuvataan tietoa sen lähteiden perusteella. Eli ”big data” tarkoittaa ryhmästä hankittua tietoa ja ”small data” tarkoittaa yksilöitä käsittelevää tietoa.

Kun puhutaan siitä, miksi Facebookin käyttäjät pitää Facebookia loistavana kommunikaatio- sekä kohtaamispaikkana, missä voi kohdata asiakkaita tai omia äänestäjiä, ja Twitterin käyttäjät ovat tuon asian kanssa paljon skeptisempiä, niin pitää selvittää ensin se millainen ero Facebookilla sekä Twitterillä on. Tuon eron kautta voidaan lähteä purkamaan sitä, minkälainen ihminen on Facebookin kaltaiseen mediaan skeptisesti suhtautuva henkilö?

Eli jos median käyttäjien ero on niin huima, että valtaosa Twitterin käyttäjistä ikään kuin vieroksuu sosiaalista mediaa yhteydenpitovälineenä, niin silloin tuota mediaa voidaan käyttää profiloinnin pohjana. Eli Twitterissä on rajoitetumpi viestinpituus kuin Facebookissa, joten Twitterin käyttäjä ei varmaan kovin suuria tai ainakaan pitkiä kirjoituksia esitä, joten tuolloin voidaan ilkeästi todeta, että henkilöt, joilla ei ole kovin pitkiä repliikkejä vierastavat Facebookia sekä sosiaalista mediaa.

Tuo saattaa merkitä sitä, että henkilö sanoo asiansa kovin lyhyesti, tai sitten hänellä on jotain muuta tuota sosiaalista mediaa vastaan. Eli se että jokin asia sosiaalisessa mediassa riepoo tiettyjä ihmisiä merkitsee sitä, että se koetaan ikään kuin uhkaavana asiana tiettyjen julkisuutta hyödyntävien tahojen kannalta. Facebookia on jatkuvasti esitetty ”mustalle listalle”, ja joidenkin ihmisten mielestä esimerkiksi nettisensuuri on sosiaalisen median kohdalla ainoa oikea tapa toimia. Kuitenkin sensuuri saattaa koitua ihmisen kohtaloksi hyvin nopeasti, koska noista rikollisten tietokoneista tehdään käyttäjäprofiili, mitä verrataan muihin vastaaviin tietokoneisiin kautta koko maailman.

Eli rikospoliisia kiinnostaa varmasti se, millaisia kotisivuja esimerkiksi ihmiskauppaan syyllistynyt henkilö on estänyt, tai miltä näyttää huumekauppiaan netinkäyttö ylipäätään. Samoin sellaiset asiat kiinnostavat profiloijia, että mitä esimerkiksi skinheadit sekä erinäiset rikolliset keskustelevat sosiaalisessa mediassa, joten he etsivät noiden henkilöiden digitaalisia jälkiä, ja sitten vertaavat niitä muiden ihmisten jättämiin jälkiin. Noin saadaan selville se, millainen asenne heillä on sitten esimerkiksi yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Mutta ongelma on sitten se, että sosiaalisesta mediasta saatu tieto on yhteiskunnallisesti merkittävää, ja samalla se on noiden data- tai mediatalojen omaisuutta. Kyseistä tietoa kaupataan mainostajille, jotta nämä voivat sitten kohdentaa markkinointiaan ihmisille.

Kuitenkin tuota tietoa voidaan käyttää myös esimerkiksi poliittisten ääriainesten seulontaan, ja myös hyvin yksityiskohtaisten psykologisten profiilien rakentamiseen. Eli sieltä näkyy sellaisia asioita, mitä henkilö ei edes itse tiedä levittävänsä ympärilleen. Hänen jakamansa musiikki sekä valokuvat ja kirjoitelmat auttavat profiloijia selvittämään sekä henkilön poliittisen, sekä muun yhteiskunnallisen suuntautumisen, ja suhtautumisen kaikkiin vähemmistöihin. Eli tuo tieto sitten on mielestäni sellaista, mikä kuuluu viranomaisille, ja sen avulla voidaan ihmistä haavoittaa erittäin syvällisesti. Mutta kuitenkin tuo data auttaa esimerkiksi etsimään potentiaalisia ”höyrypäitä” Internetistä.

Eli tuota ”urkintatietoa” voidaan hyödyntää myös aselupia myönnettäessä, tai muuten seulottaessa esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvia kuljettajia ratin takaa. Tuo tarkoittaa sitä, että esimerkiksi henkilön asenne rattijuoppoihin sekä vastuuttomaan liikennekäyttäytymiseen varmasti näkyy jotenkin myös hänen nettikirjoittelussaan. Samoin rikokselle myönteinen asenne auttaa poliisia seulomaan tuollaisia henkilöitä pois omista riveistään. Mutta kun puhutaan siitä, että joku teettää omat Facebook-kirjoittelunsa toisilla, niin silloin varmasti se kertoo jotain kyseisen henkilön osaamisesta ja kyvykkyydestä itsenäiseen ajatteluun.  Mutta samalla voidaan kysyä, että miksi kaikki tieto ei ole vapaata? Eli omasta mielestäni esimerkiksi terveystietoja voisi ihan hyvin julkistaa, jos näin saadaan huhuilta katkaistua siivet.

Ja samoin kysyisin että miksi naapureilla ei ole oikeutta saada tietää, jos rapussa asuu vaarallinen henkilö? Tietenkin tuo loukkaisi yksityisyyttä, mutta jos sillä sitten saadaan "jossittelut" sekä huhut loppumaan, niin silloin se voisi parantaa ilmapiiriä, ja auttaa esimerkiksi rikollista palaamaan tuomionsa jälkeen yhteiskunnan jäseneksi. Eli tuolloin voitaisiin kertoa tapahtumat sekä niihin johtaneet seikat esimerkiksi kotisivulla, koska silloin ei kenenkään tarvitse sitten takana mitään kuiskia eikä asioita levitellä. Tuolloin ei myöskään kenenkään tarvitse pelätä kiristäjiä, jotka sitten saattavat lähetellä uhkauskirjeitä pitkin kaupunkia. Eli kaikki saisivat toistensa tietoja käyttöönsä, ja tietenkin tuohon katseluun pitäisi ehkä olla henkilön itsensä lupa, mutta se oikeuttaisi samalla katsomaan tuon luvan pyytäjän omia papereita siltä osin, kuin hänen esittämänsä pyyntö koskee, jolloin toiminta on tasapuolista sekä myös asiallista. Tai miksi niitä ei voisi pitää kaikille avoimina, kun näitä asioita muutenkin levitellään tarpeettomasti.

pseudotiedetta.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,