LIDER-luokan hävittäjä |
Venäjä on sijoittamassa uuden sukupolven LIDER-luokan hävittäjiä Itämerelle, ja siitä tietenkin pitää kaikkia informoida. Kyseinen uuden sukupolven STEALTH-hävittäjä kuljettaa 70 meri- ja maamaaleja vastaan käytettäviä risteilyohjuksia ja 168 ilmamaaleja vastaan tarkoitettua ohjusta, sekä KA-25 ja Ka-30 helikoptereita. Noilla hävittäjillä on mahdollisuus olla merillä 30 vuorokautta, ja niiden tulivoima on huomattavasti suurempi kuin amerikkalaisilla vastaavilla Arleigh Burke luokan ohjushävittäjillä, ja sitten tietenkin pitää muistaa se, että nuo ohjukset voidaan tietenkin varustaa ydinkärjillä, jolloin noiden huippunykyaiaikaisten 30-solmun nopeudella kuukauden ajan itsenäiseen partiointiin kykenevät hävittäjien tulivoima tietenkin vastaa kokonaisen valtion tulivoimaa.
Samoin KA-25 ja KA-30-helikopterit voivat käyttää torpedoita sekä tuhota niillä sekä sukellusveneitä että pinta-aluksia. Samoin noita helikoptereita voidaan käyttää SPETSNAZ-ryhmän kuljettamiseen maihin, ja niissä sijaitsee muuten sellainen "etätutkaksi" tai keskikurssin ohjaimeksi (Mid course guidance) kutsuttu väline, jolla kyseinen sota-alus voi kohdentaa noita risteilyohjusksia erittäin tarkasti. Eli puoliväliin kohteen ja sotalaivan väliin lentävän helikopterin tutka tai muut sensorien välityksellä saatavat tiedot voidaan välittää tuolle sota-alukselle datalinkin kautta, jotta se kykenee kohdentamaan risteilyohjuksensa OTH (Over The Horizon) - eli horisontin yli tapahtuvassa tulituksessa, niin että vaikka kohde olisi horisontin takana, niin silti se voi lähettää risteilyohjuksen tarkasti maaliinsa tulematta itse havaituksi.
Nämä LIDER-luokan alukset edustavat viimeisen sukupolven STEALTH-alustyyppiä, joka varmasti on nykyaikaisempi konsepti, kuin USA:n vanhat Arleigh Burke-luokan ohjushävittäjät, vaikka molemmat alukset voivat kommunikoida myös muiden kuin omien helikopteriensa kanssa, eli myös AWACS tutkavalvontakoneiden sekä merivalvontakoneiden ja muiden tiedustelukoneiden kanssa, joiden tehtävänä on antaa tuolle alukselle kohteena olevan sotalaivan tai bunkkerin koordinaatit, jonka jälkeen kyseinen sota-alus sitten lähettää aseen kohti maalia, johon se kohdentuu lennon lopussa joko optisen maaliinhakeutumisjärjestelmä eli LIDAR:in, infrapunakameran tai tutkan avulla, mutta alkulennon ajan ohjuksen pitää lentää inertian eli hyrränavigaatiolaitteen varassa.
BUYAN-luokan STEALTH korvetti |
Näin se pääsee sellaiselle etäisyydelle kohteestaan, että ohjuksen tutka tai optinen maaliinhakeutumisjärjestelmä tunnistaa sen. Merellä lennettäessä ei maastovertailuun perustuvasta DSMAC (digital Scene Matching Area Correlation)-laitteesta ole mitään hyötyä, koska meri on piirteetön. Tuo laite vertaa kameran kuvaa kohdealueesta otettuun tutkalla tehtyyn topografikarttaan, ja navigoi ohjuksen kohteeseen. Tietenkin ohjus voi käyttää myös tutkaa suunnistaessaan kohteeseen, mutta ongelma on siinä, että vihollisen tutkanpaljastin huomaa ne liian aikaisin.
Nykyaikainen ohjus voidaan ohjelmoida lentämään tiettyä reittiä kohteeseen, jotta sen lähestymiskulma ja reitti olisi mahdollisimman yllättävä, eli nuo ohjukset voivat toimia siten, että osa niistä ikään kuin lentää kohteen ohi, ja sitten kääntyvät ympäri ja iskevät ikään kuin takaapäin. Ja jos vihollinen ei ole valmistautunut toiseen ohjusparveen, niin silloin sen puolustus ei ehkä osaa ennakoida tuota liikettä.
Kun puhutaan noiden uusien sota-alusten sijoittamisesta Itämerelle, niin tämä toiminta-alue tietenkin kiinnostaa Venäjää siksi, että täällä on poliittisesti vakaat olot, ja sen asevoimat voi esimerkiksi suorittaa harjoitustehtäviä melko vapaasti, koska täällä Venäjällä on vastassa sitä heikommat valtiot. Jos Venäjä sijoittaa uusia korvetteja Itämerelle, on niiden tarkoitus varmasti suojata noita hävittäjiä, sekä tuhota muiden valtioiden sukellusveneitä. Kyseessä on ilmeisesti vuoden 2006 tienoilla käyttöön otetut BUYAN tai STEREGUSHCHI-luokan STEALTH-korvetit, joka on tarkoitettu Nanuchkan seuraajaksi, tai täydentämään tuota tulivoimaista alusluokkaa, ja jälkimmäisistä aluksista suurin osa palvelee Itämerellä.
Eli muut Itämeren maat tuskin avaavat tulta noita laivoja vastaan, ja kun puhutaan sota-aluksista, niin niiden toiminta-alue ei tietenkään rajoitu Itämerelle, vaan ne voivat operoida ihan missä päin maailmaa hyvänsä, koska ne pääsevät ajamaan atlantille esimerkiksi Tanskan salmien tai Vienanmeren-Itämeren kanavaa käyttäen, ja nykyaikainen sodankäynti on sellaista, että missään nimessä ne eivät ole vain Itämeren maille suunnattu pelote, vaan noilla hävittäjillä voidaan uhata kriisin syventyessä myös NATO:n huoltosaattueita Atlantilla, sekä hyökätä esimerkiksi Hampurin satamaa vastaan. Ja koska nuo hävittäjät ovat liikkuvia laitteita, niin niissä olevat ydinaseet ovat silloin siirrettävissä mihin maailmankolkkaan hyvänsä valvomaan Venäjän etua, jos Vladimir Putin sitä vaatii.
Artikkeli Lider-luokan hävittäjästä https://sputniknews.com/russia/201606071040941653-russia-navy-destroyer/
https://defencyclopedia.com/2014/09/10/littoral-warfare-part-3-russias-deadly-fleet/
https://en.wikipedia.org/wiki/Buyan-class_corvette
pseudotiedetta.blogspot.fi
Comments
Post a Comment