Skip to main content

Ateenan pitkä muuri eli miksi aina rakennamme korkeampia muureja?


Kun Sparta kohtasi Ateenan suuressa Peloponnesolaissodassa, niin sen turvana olivat korkeat muurit, joiden takana kaupunki oli turvassa. Ja Ateena luotti tietenkin laivastoonsa, joka oli sen pelastanut Salamiin taistelussa. Mutta Ateenan ongelmana oli se että Sparta hallitsi sen ympärillä olevia alueita, ja vaikka Ateena oli tietenkin loistava merivalta, niin missään nimessä se ei tullut toimeen ilman viljaa. Ja Peloponnessolaissodassa Ateena eli tuontiviljan varassa. Kun sitten Ateena oli hyvin varautunut ulkoisiin vihollisiin, niin se joutui kansankiihottajien valtaan, ja sitten tukehtui sisäisiin ristiriitoihin.

Mutta tuo muuri aiheutti sen, että vaikka Ateena oli näennäisesti turvassa, niin Sparta hallitsi sen peltoja. Spartan ei tarvinnut kuin etsiä ne valtiot, jotka olivat toimittaneet viljaa Ateenaan, ja sitten pelotella ne lopettamaan nuo toimitukset. Maalla Sparta oli vahvempi, ja myöhemmin se oppi myös merisodan taitoja. Ja kehittyi sitten Ateenan veroiseksi laivaston käyttäjäksi, vaikka alkuun Ateena oli parempi. Mutta Ateenan ongelma oli se, että tuo valtio käyttäytyi tyrannimaisesti muita valtioita kohtaan, mikä johtui osittain sen demokratiasta. Eli jos tuohon kaupunkivaltioon tuli uusi rakennuskohde, niin silloin se siirsi nuo kustannukset suoraan alamaisinaan pitämilleen liittolaisilleen. Ja vaikka tuo järjestely sitten sopi Ateenalaisille, niin se ei muille ollut mieleen, vaikka esimerkiksi Perikles sai tuolla tavoin paljon ääniä, niin ne jotka nuo rakennukset joutuivat maksamaan eivät niistä paljoa hyötyneet, eivätkä he edes koskaan nähneet noita suuria muureja, joita he kustansivat selkä ruvella.

Samoin kaupunki oli ylikansoitettu, ja siellä puhkesi rutto tai kolera. Kaupungin ilmapiiri myös myrkyttyi, koska parakeissa elävät pakolaiset elivät hyvin surkeissa oloissa, ja heitä kohdeltiin toisen luokan kansalaisina. Kuitenkin myös muuri teki sellaista, mitä kukaan ei silloin tajunnut. Ateenalaisten pahin vihollinen oli se, mitä he eivät nähneet, eli yksipuolinen ruoka sekä liikunnan puute tekivät heidän olostaan tukalan, ja lopulta seurasi kulkutauti, joka surmasi suuren osan sen asukkaista. Toki kaupunki oli tehty kestämään jopa vuosien piiritystä, mutta tuo vuosikymenten sota oli vienyt sen viimeiset voimat. Mutta kun puhutaan muureista, niin ne ovat aina koituneet rakentajiensa kohtaloksi, ja kuten tiedämme niin viimeinen muuri, mikä on ohitettu on tutkamuuri. Jos käytetään pelkkää IT-muuria, jossa tykit ampuvat kaiken aikaa, niin ammuskulutus on kamala.

Tämän takia tulta johdetaan tutkalla, mutta STEALTH-koneet läpäisevät tuon  tutkamuurin helposti. Tämän vuoksi on kehitetty uusia sähkömagneettiseen säteilyyn perustuva muuri, jossa ylöspäin suunnatut vierekkäisistä lähettimistä lähetettävät mikroaallot muodostavat läpäisemättömän muurin kaupungin ympärille. Kuitenkin nuo aktiiviseen säteilyyn perustuvat suojamuurit on yhtä helppo ohittaa kuin normaalikin muuri, eli lentokoneen pitää vain lentää mahdollisimman korkealla, jotta se välttää mikroaaltosätelyn. Karrikoidusti voidaan sanoa, että tuollainen pommittaja voi ottaa vauhtia vaikka Kuuta kiertävältä radalta, ja syöksyä sen jälkeen tuohon mikroaaltokoriin, ja jos mikroaallot muodostavat kupolin, niin toki silloin ei mikään materiaa oleva esine pääse sen läpi. Eli tuollainen suojakenttä voi toimia jopa vuosikaudet, jos kohdealue on omavarainen ravinnon ja muiden aineiden suhteen. Mutta kuten olen sanonut, niin tämä on vain muurien karrikatyyri, eikä mikään todellinen esitys.

Nykyään muurit pyritään tekemään sellaisiksi, että niiden läpi päästään tuhoamaan viholliset, jotka ovat ryhmittyneet tuon alueen läheisyyteen, ja nyt sitten voidaan miettiä tätä asiaa siinä valossa, että kohta varmaan alamme rakentaa muuria EU:n ympärille, ja se saattaa olla virhe. Eli kuten ennenkin niin muuri estää myös vihollisen alueelle jatkuvan takaa-ajon, ja Ateenan muuri sekä myöhemmin Hadrianuksen ja Kiinan muuri sekä Atlanninvalli aiheuttivat sen, että muutin rakentajien viholliset pääsivät ryhmittymään tuon muurin ulkopuolella, ja nuo viholliset lopulta kukistivat koko valtion. Muurit ovat kiinteä puolustuslaitteisto, mihin on helppo kohdentaa tulitus. Ja kuten Sparta toimi Ateenaa vastaan, niin tietenkin voidaan sanoa, että mikä muu valtio toimisi samoin. Eli jos valtio sotii vihollista vastaan, joka on jostain tuontitavarasta riippuvainen, ja sen tarvitsee vain etsiä vastustajan liittolaiset ja uhkailla ne lopettamaan vastustajansa tukemisen. Eli sama taktiikka mikä puri peloponnessolaissodassa puree vielä nykyäänkin vaikka välineet ovat tietenkin muuttuneet noista antiikin ajoista melko paljon.

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,