Skip to main content

Psykoosi ja mielenterveyden hoitaminen ovat asioita, joista ei koskaan puhuta tarpeeksi

Kun keskustellaan tästä Imatralla tapahtuneesta väkivallanteosta, jossa ilmeisesti psykoottinen henkilö on käynyt ihmisten kimppuun, ja surmannut kolme viatonta sivullista, niin on kuitenkin hyvä todeta, että hän ei ole ollut minkään psykiatrisen hoidon piirissä. Ja mikäli ihminen ei koe olevansa mitenkään sairas, niin häntä on psykiatrille vaikea saada, ennen kuin jotain ikävää tapahtuu. Kuitenkin voidaan sanoa sellainen asia, että kukaan meistä ei varmasti ole välttynyt sellaiselta tilanteelta, että joku ihminen on käyttäytynyt jotenkin väkivaltaisesti esimerkiksi julkisella paikalla.


Psykoosien syytä ei oikeastaan tunneta, mutta joidenkin niistä oletetaan johtuvan ylirasituksesta tai sitten jostain muusta painostavasta tekijästä, joka johtaa yhdessä joidenkin altistavien tekijöiden kanssa psykoosin eli todellisuudentajun hämärtymisen laukeamiseen, missä joku ihminen saattaa sitten kuvitella esimerkiksi naapurinsa olevan "antikristus". Kuitenkin tuolla henkilöllä oli hoitokontakti ainakin jonkun terapian muodossa, ja sillä perusteella häneltä olisi voitu viedä aseenkantolupa. Oli hän ainakin syyllistynyt tapon yritykseen ennen tätä, ja aseita on on vähäisemmästäkin rötöstelystä viety poliisin suojiin.

Psykoosien ennaltaehkäisystä keskusteltaessa pitää aina tutkia ihmisten perimää sekä sitä, että onko heidän elämässään muita tuollaiselle väkivaltaiselle käytökselle altistavia tekijöitä, kuten lapsena kohdattu pahoinpitely tai kotona kohdattu pelko, joka saattaisi johtua esimerkiksi alkoholistivanhempien harjoittamasta psyykkisestä väkivallasta, jota myös delirium tremens valitettavasti on. Eli väkivalta voi olla tahallista tai tahatonta, ja varsinkin lapsi kokee väkivallan aivan samana, on se tahallista tai ei. Eikä myöskään aikuinen tee mitään eroa siihen, että potkiiko hänet huumepsykoosissa oleva ihminen vai selvinpäin oleva portsari. Kuitenkin on hyvä huomauttaa, että tällä puukottajalla on ollut aikaisemmin takanaan tilanne, jossa hän oli hyökännyt toisen henkilön päälle, ja siitä sitten oli tuomio tullut.

 Tällöin voidaan kyllä hiukan keskustella asioista siltä kannalta, että vaikka maassamme psykiatrinen avohoito on vapaaehtoista, niin silti voidaan kyllä kysyä, että miksi törkeään väkivaltaan syyllistynyttä henkilöä ei olla määrätty psykiatriseen hoitoon? Jos ihminen puukottaa toista, niin silloin kyllä kyseessä on kovan luokan väkivalta, ja hänet voidaan sillä perusteella määrätä psykiatriseen hoitoon. Mutta jostain syystä tällainen tapaus sitten kävi, että häntä ei kuitenkaan ollut velvoitettu käymään hoidossa. Ikävää että tällainen tapaus sattui, ja itse kyllä olen hyvin huolissani siitä, että vasta nyt tulee tällaista ilmi. Eli kuinka monta kertaa tätä ennen on ihmisten päälle hyökätty, ja koko asiasta ei olla puhuttu mitään.

Kuitenkin mielestäni on merkittävää sellainen asia, että vaikka omaiset ovat yrittäneet saada tuolle rikoksesta epäillylle apua, niin hänelle oli jätetty ase kotiin, eli tietenkin olisi voitu hiukan miettiä sitä, että olisiko aseenkantolupa voitu kuitenkin evätä, vaikka kuitenkaan ei missään ole kerrottu, että onko ase laillinen vai laiton. Mutta jos henkilön mielenterveyden kanssa on ongelmia, niin kyllä silloin ase pitää voida häneltä saada pois, vaikka kyseessä olisi kuinka hänelle kalliista harrastuksesta. On olemassa sellainen näkemys, että jos henkilö on jotenkin vaarallinen tai uhkaava ympäristöään kohtaan, niin silloin pitää kyllä ainakin ampuma-aseet ottaa pois, jotta ainakaan niillä ei sitten tule mitään tehtyä. Mutta tietenkin hän on voinut aseen saada käsiinsä joltain tuttavaltaan. Eli olisi mukava tietää, että onko ase ollut oma vai jonkun toisen.



Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,