Skip to main content

Riemannin hypoteesi on matematiikan runsaudensarvi, sekä nykyisen massaviestinnän salauksen kulmakivi

Bernhard Riemann
(1826-1866)

Me kaikki tiedämme, että RSA-salaus on nopea sekä mutkaton tapa hoitaa massaviestien salaaminen, ja se perustuu siihen, että luodaan hyvin pitkä alkuluku tai nykyään kvanttialkuluku, jossa esimerkiksi numero 2:n jälkeen tulee miljoonia nollia, jonka jälkeen tulee alkuluku, eli luku olisi tyyppiä 2, ...01. Tuo tarkoittaa sitä, että kyseisen kvanttiluvun arvaaminen on hyvin vaikeaa, ja sen generoiminen on tietenkin tehtävä tietokoneella. Alkuluku on luku, joka on jaollinen vain itsellään ja ykkösellä, ja niiden käyttö salauksen alkukaavoissa tekee sen purkamisesta paljon vaikeampaa kuin normaalia lukua käytettäessä.  

Kun tuo viesti lähtee, niin silloin salausohjelma kertoo jokaisen ASCII-merkin lukuarvon tuolla alkuluvulla. Ja kun viesti saapuu sitten määränpäähän, niin tuo ohjelmisto sitten suorittaa vastaavasti jakolaskun tuota alkulukua käyttäen. Näin sitten saadaan tuo kyseinen viesti purettua. Tuo salauksen purkaminen vaatii kuitenkin sitä, että nuo alkuluvut vastaavat toisiaan, ja kuten varmaan arvaatte, niin vastaanottajan täytyy sitten käyttää vastaavaa alkulukua tuon salatun viestin purkamiseen, ja hän voi saada tuon kyseisen luvun vaikka tekstiviestinä puhelimeensa, tai sitten sähköpostiinsa.

Kun nuo salausohjelman asetukset tehdään, niin sekä salaaja, että salauksen purkaja sitten käyttävät koodisanaa, joka voi osoittaa johonkin tietueeseen, jossa on joko valmis alkuluku, tai jos kyseessä on kehittyneempi ohjelmisto, niin se voi silloin generoida uniikkialkulukuja, mutta tietenkin silloin pitää viestin vastaanottajan saada sama alkuluku, ja se sitten on tämän järjestelmän ongelma. Jos tuo purkuun tarvittava alkuluku eli “avain” lähetetään viestin mukana tai se muuten päätyy asiattomiin käsiin, niin silloin käy niin. että tuon viestin avaaminen on hyvin yksinkertaista. Eli avaajan tarvitsee vain saada sama ohjelma käyttöönsä, ja sitten syöttää kyseinen alkuluku siihen, niin silloin tietenkin viesti voidaan purkaa erittäin nopeasti.

Täydellisessä salausohjelmassa on tietenkin mahdollisuus käyttää käsin syötettäviä numeroita, jotta saadaan aikaan sellainen normaali vaihtelu tuohon avaimen luomiseen, ja tietenkin tuon ohjelman olisi hyvä kysyä sitä, miten syvää salausta tuo viesti tarvitsee. Eli kaikkia viestejä  ei kannata koskaan salata, ja salausta kannattaa käyttää niin, että henkilöllä on erillinen sähköpostiohjelma, tai toki selaimella luettava sähköposti käy, ja sitten kun hän haluaa salata jonkun viestin, niin tuo henkilö kirjoittaa ensin viestinsä tavalliseksi World yms. dokumentiksi, jonka hän käsittelee ensin salausohjelmalla, jonka jälkeen hän lähettää tuon viestin sähköpostin liitteenä.

Samoin vastaanottaja sitten tietenkin ensin lataa tuon liitteen omalle koneelleen, ja sitten purkaa sen erillisellä ohjelmalla, jotta hänen ei tarvitse turhaan käyttää tuota kryptologista ohjelmaa, eikä tuo ohjelma jätä tuolloin viesteihin merkkejä siitä, että se on koneella. RSA-salaus on tietenkin ollut murtamaton, ja sen “blowfish” ja “twofish” versiot ovat vielä periaatteessa murtamattomia, mutta tietokoneiden kehittyminen saa aikaan sen, että nuo koneet voivat laskea suuren määrän alkulukuja hyvin lyhyessä ajassa, ja tuohon laskuun käytetään “Riemannin konjektuurin” tai nykyään Riemannin hypoteesin" nimellä  kutsuttua kaavaa, jonka avulla voidaan generoida noita alkulukuja käytännössä rajattomasti. Tuon kaavan keksi matemaatikko Bernhard Riemann (1826-1866) vuonna 1859

Ja tietenkin salauksen tasoa voidaan nostaa sillä, että alemman turvallisuusluokan viestejä voidaan salata normaaleilla alkuluvuilla kuten 3:lla. Sitten ylempiä turvallisuustasoja varten voidaan lisäksi käyttää pitkiä eli neljä tai jopa satoja numeroita käsittäviä alkulukuja, ja lopulta ylimmällä tasolla voidaan tuohon kertolaskusarjaan liittää myös kvanttialulukuja, jotka voivat olla niin pitkiä, että niiden kirjoittamiseen saattaa mennä jopa kuukausien verran aikaa.

Mutta kuten tiedämme, niin tietokoneiden tehon kasvaessa pitää salaukseen käytettyjen alkulukujen kokoa sekä pituutta kasvattaa niin, että tietokoneiden tehon kehittyminen ei aiheuta sitä, että nuo vanhat salaukset sitten avautuvat, koska tuolloin aikoinaan on kyseisen tiedon salaamiseen käytetty jotain Commodore 64:n kaltaista tietokonetta. Kuten tiedämme, niin  Riemannin hypoteesi olisi varmasti ollut valtiosalaisuus, mutta tuo matemaatikko sitten sattui elämään väärällä vuosisadalla, kuten joskus olen aikaisemmin kirjoittanut. Tuolloin alkulukujen laskeminen oli matemaatikkojen harrastus, ja tuolla kaavalla ei mitään sen suurempaa merkitystä ollut. Mutta vaivattoman Internetissä tapahtuvan salauksen mahdollistava alkulukujen käyttö ASCII-merkkien kertojana muutti alkulukujen asemaa matematiikassa huomattavasti.

Ja Riemannin kaavalla voidaan noita vain itsellään jaollisia numeroita generoida rajattomasti. Tuon takia on matemaatikkojen haasteena ollut löytää kohta, jossa tuo hypoteesi ei anna enää vastaukseksi alkulukua, eli tuo funktio sitten katkeaa. Mutta kuten tiedämme, niin kyseessä on pelkkä mekaanisten laskutoimitusten sarja, johon kannattaa käyttää esimerkiksi supertietokoneita, jotta tuo piste, jossa Riemannin “Z-funktio” (Zeeta- funktio) antaa tuloksen, jossa luku on jaollinen jollain muulla kuin itsellään. Tuolloin kaava katkeaa, ja tuon hypoteesin hyödyntäminen alkulukujen laskemisessa menettää silloin osittain merkityksensä. Se tietenkin merkitsee sitä, että tuossa tapauksessa pitäisi monia valtion turvallisuuden kannalta tärkeitä salausohjelmistoja kirjoittaa uudelleen.

pimeakronikka.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,