Skip to main content

Mietteitä talousrikollisuudesta sekä "hyvä veli" seurapiireistä


Avoimuus yhteiskunnassa on tärkeää, kun viranomaiset odottavat ihmisiltä apua esimerkiksi harmaan talouden kitkemiseksi. Harmaan talouden ylin ongelma on siinä, että sitä ei ehkä pidetä oikein rikoksena, vaikka kyseessä on todellisuudessa teko, joka vie valtion kassasta rahoja, jotka olisi voitu käyttää muuhunkin. Se ei ole vain esimerkiksi rakennusurakoita, joista ei makseta veroja, vaan myös johtavien virkamiesten harjoittamaa kähmintää, mikä sitten välillä on ollut suurelta yleisöltä piilossa. Toki on tapauksia, missä esimerkiksi ”Noppajutun” kaltaisissa tapauksissa on asioita käsitelty julkisesti. Vaikka tässä kirjoituksessa käsitellään julkisen sektorin kähmintää, niin varmasti myös yksityiset toimijat ovat tätä harrastaneet keskinäisissä kaupoissaan, eli yhtiöiden alihankintatöitä on ”vuodatettu” jollekin ”kaljakaverille”.

Näin on sitten tehty omalle työnantajalle rahallista tappiota, ja samalla on unohdettu, että lahjominen on myös yksityisessä liiketoiminnassa kiellettyä. Ja tietenkin jokainen ihminen on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa tappiot työnantajalleen, oli tämä julkinen sektori tai yksityinen yritys. Näet yrityksen rahat eivät ole työnjohtajan vaan yhtiön omistajien rahaa, ja jokainen yritys on velvollinen esittämään kirjanpitonsa verottajalle, joten tämä näkyy sitten verottajalle. Ja kartellilainsäädäntö on sellainen, että jos yhtiöiden välisiä hintoja koskevia sopimuksia löytyy, niin se joka kartellista ensin ilmoittaa jää ilman syytettä. Tämä pätee myös kartellissa mukana oleviin yrityksiin, ja tällä hieman erikoisella lainlukemistavalla taataan se, että lakimiehet eivät näitä hintasopimuksia kovin helposti yhtiöiden välisissä neuvotteluissa tai yksityisissä tapaamisissa ehdottele.

 Maassamme ei olla oikein käsitetty, että esimerkiksi ”hyvä veli” kaupoilla voidaan tuotteesta joutua maksamaan jopa moninkertaisia maksuja verrattuna siihen, mitä ne maksaisivat oikein kilpailutettuina. Kun keskustellaan korruptiosta, niin silloin kyse ei useinkaan ole mistään pimeästä urakoinnista, vaan rikoksesta jossa käytetään omaa asemaa törkeästi hyväksi. Eli tuollaisessa rikoksen lajissa on kyse siitä, että yleensä johtavassa asemassa oleva virkamies tai virkailija sitten ostaa esimerkiksi hyvältä kaveriltaan tai sukulaisiltaan kaupungille tai valtiolle palveluita, joista sitten on maksettu ylihintaa. Tai sitten hän on ”vuotanut” ”serkulleen” tietoja tulevista urakoista sekä niistä tehdyistä tarjouksista. Toinen vaihtoehto tuossa kähminnän sekä saunaseurapiirien luvatussa toiminnassa on se, että joku yhtiö tai sen edustaja antaa virkamiehelle tarjouksen työstä, josta on tehty tarjouskilpailu siinä muodossa, että se ei täytä kilpailutuksen vaatimuksia.

Tuolla tarkoitan esimerkiksi sellaista tarjousta, jossa osa summasta on jätetty merkitsemättä, ja sitten on virkamiestä pyydetty merkitsemään siihen summa, joka on alin tarjouskilpailussa. Eli tällöin kyse on yleensä muutamista euroista, ja jos tuollainen ehkä pari euroa alempi tarjous tulee kaupungin kansliaan vain minuutteja ennen kuin tarjouskilpailu suljetaan, niin silloin kyllä herää epäilys siitä, että onko joku kaupungin työntekijä antanut katsoa noita tarjouksia etukäteen, ja tuolloin tietenkin pitää muistaa, että myös kaupunginjohtaja on työläinen. Mutta kun puhutaan ”hyvä veli”-kaupoista, niin silloin eteen tulee sellainen asia, että kaikki maailman rikolliset eivät edes omaa sellaisia suhteita, että he voisivat sitten tuollaista tehdä. ”Hyvä veli”-kaupat sekä kähmintä ovat asioita, joista aina silloin tällöin nousee kovia keskusteluja, koska tuo rikollisuuden laji, missä esimerkiksi julkisista varoista maksettavia urakoita annetaan jollekin "toverille" on oikeasti pelkkää aseman väärinkäyttöä.

Kaikilla ihmisillä ei ole edes käsitystä siitä, miten paljon tuollainen toiminta voisi maksaa yhteiskunnalle. Kyse ei ole vain yhdestä urakasta, vaan siitä että tällaisella toiminnalla voisi joku rakennus- yms. alan yhtiö ikään kuin häätää kilpailijoita pois markkinoilta, ja sitä kautta hankkia monopolin vaikkapa juuri rakennusalaan. Se voisi tapahtua siten, että ensin tehdään julkisiin kohteisiin sellaisia tarjouksia, että toiset eivät niihin pystyisi tekemään, ja sitä kautta hankitaan yksinoikeus kaupunginosien rakentamiseen. Ja kun muita yhtiöitä ei markkinoilla olisi, niin silloin tietenkin työn hinta määräytyisi sen ainoan toimijan mukaan, mikä olisi jäänyt suurkohteiden markkinoille. Jos alalla on vain yksi tarjoaja, niin silloin kyseessä on monopoliasemaa käyttävä yhtiö, ja markkinoilla on silloin urakoiden myyjän markkinat, jossa monopoliyhtiö määrää hinnat yksin.

Ja tuo markkinoiden kaappaaminen vaatii vain sen, että joku iso toimija voisi sitten painaa hinnat niin alas, että toiset yhtiöt alkavat tehdä tappioita, ja mikään yhtiö ei sitten loputtomiin voi tehdä miinusmerkkistä tulosta, koska silloin siltä loppuu raha. Suurella yhtiöllä on kuitenkin mahdollisuus tehdä tappioita pidempään kuin pienillä toimijoilla. Ja jos yhtiö sitten on kansainvälinen toimija, niin se voi silloin kanavoida muista maista saamiaan voittoja näihin tässä maassa tapahtuviin toimintoihin. Kähmintä varmasti ei ole mitenkään hauskaa niistä, jotka sitten joutuvat laskuja maksamaan. Ja vaikka raha lähtee valtion pussista, niin sitä ei maassamme ole käytössä loputtomasti. Mikäli urakoista maksetaan ylihintaa, niin silloin lasku lankeaa meille tavallisille veronmaksajille korotettujen verojen muodossa.

Ja kähmintä on se harmaan talouden muoto, mitä ei koskaan olla mainittu missään julkisissa keskusteluissa. Tuolloin ei puhuta mistään remontista, mistä on jäänyt verot maksamatta, vaan rikollisuudesta mitä tehdään puvut päällä kaupunkien sekä valtion virastoissa, ja missä pyörii paljon suuremmat rahat kuin jossain maalausurakassa, mikä maksetaan tekijälle käteisenä. Tuollainen toimistotalo on todella iso urakka, ja sen saaminen voisi olla jollekin keskisuurelle liikkeelle todellinen onnenpotku, missä se voisi näyttää osaamistaan. Mutta jos tuo urakka menee sitten joillekin kunnanjohtajan tai valtuuston puheenjohtajan tuttaville, niin silloin saattaa tuollaisella yhtiöllä olla edessä hakeutuminen konkurssimenettelyyn.

Maamme maine maailmalla on hyvin tärkeä, jos haluamme houkutella tänne ulkomaista pääomaa, ja siksi on tärkeää että olemme aidosti korruptiota vastaan, ja toimimme niin, että voimme näyttää maailmalle esimerkkiä siitä, että voimme avoimesti keskustella siitä, että myös johtavia virkamiehiä saattaa vaivata ahneus. Ja yhteiskuntamme avoimuus tällaisissa asioissa varmasti herättää myös luottamusta ulkomaisissa sijoittajissa, jotka varmasti eivät halua kohdata mitään mielivaltaa. Ja oli tulos mikä hyvänsä, niin uskon että tällaiset lehtijutut kannustavat ihmisiä kertomaan viranomaisille, jos he havaitsevat esimerkiksi tuollaisia tapauksia, missä saunassa on sovittu ennalta jotain suuntaviivoja, jotka koskevat vaikkapa tietojärjestelmien tai muiden palveluiden toimittamisia kaupungeille. Näet kyseessä on asia, joka saattaa tulla veronmaksajille hyvin kalliiksi, ja saada aikaan sen, että joku yhtiö tai sen johto saa ansaitsematonta tuloa tällaisista kaupoista.

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/poliisi-kaikkien-aikojen-suurin-korruptiotutkinta-helsingin-opetusviraston-turvallisuuspaallikko-vangittu/6268730

Noppa juttu Wikipediassa https://fi.wikipedia.org/wiki/Noppa-juttu


marxjatalous.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,