Se että kirjoitan tässä siitä, että väärin käytetyt antibiootit ovat uhka ihmiskunnalle johtuu siitä, että se vaarantaa todella suuren ihmismääräna elämän, vaikka ehkä länsimaisille ihmisille kyse olisi vain yksittäistapauksesta. Kuitenkin kehitysmaissa varmaan miljoonia ihmisiä kuolee vuosittain siksi, että he syövät antibiootteja väärin. Eli kun ihminen ei käytä saamiaan antibioottikuureja loppuun, niin silloin hän tekee itselleen sellaisen karhunpalveluksen, että sitä on vaikea käsittää.
Nimittäin se että antibioottikuureja ei syödä loppuun aiheuttaa sen, että bakteereista kuolee vain kaikkein heikoin osa, ja antibioottien puutteellisen vaikutuksen ansiosta vain perimältään vahvimmat bakteerit jäävät henkiin, jolloin syntyy lopulta antibioottiresistantti kanta, jonka poistaminen ihmisen elimistöstä on erittäin vaikeaa. Antibioottien väärinkäyttö altistaa ihmisen sairauksille, joita hän ei muuten edes saisi, ja kun puhutaan antibioottikuureista, niin silloin on erittäin tärkeää, että ne syödään loppuun asti. Näet jos antibioottien vaikutusaika on liian lyhyt, niin ne vain jalostavat bakteerista vahvempaa sekä vaarallisempaa lajia, jonka tuhoaminen on lopulta mahdotonta.
Bakteereita vastaan ollaan kehittämässä parempia sekä huokeampia torjuntakeinoja kuin antibiootit, ja nämä lähinnä ennaltaehkäisevään rokottamiseen perustuvat keinot ovat erittäin tehokkaita nimen omaan jo tunnettuja bakteereita vastaan. Yleensä rokottaminen perustuu siihen, että noiden rokottamiseen käytettävien bakteerien tai virusten perimäaines on tuhottu radioaktiivisella säteilyllä, jolloin jäljelle jää vain pinta-antigeeni, jolla sitten aktivoidaan immuunipuolustus, joka sitten myöhemmin tunnistaa bakteerit tai virukset, ja osaa taistella niitä vastaan. Kuitenkin rokotus tehoaa vain silloin, kun se on ihmiselle annettu, ja osa rokotuksista taas on sellaisia, että ne aiheuttavat tuon taudin silloin kun siitä ei vielä ole ihmiselle vaaraa.
Tuolloin saavutetaan melko hyvä suoja noita tauteja vastaan, jotka ehkä myöhemmällä iällä ovat tappavia. Samoin nanotekniikasta on toivottu ratkaisua esimerkiksi juuri superbakteereita vastaan, ja eräs malesilaistaustainen opiskelija onnistui valmistamaan nanokoneen, joka hakeutui bakteereihin ja tuhosi ne ilman, että ympäröivä kudos vaurioituisi, mikä lisää sitten tuollaisten välineiden kiinnostavuutta. Tuon opiskelijan ideoima nanokone on rattaan muotoinen, ja sen tehtävänä olisi soluttautua tuon bakteerin tumaan, ja siellä tehdä sen perimä-aineksesta selvää, sekä myös puhkoa bakteerin kuorta. Nanokoneen etuna myrkkyihin nähden on se, että se ei itse reagoi kemiallisesti ympäristönsä kanssa, joten niitä ei tarvita niin paljon taudin torjumiseksi, ja jos nanokone varustetaan magneettiin reagoivalla metalliatomilla, niin se voidaan sitten ohjata magneetin avulla pois elimistöstä, ja käyttää uudelleen muihin potilaisiin.
Mutta tietenkin on mahdollista toimia myös toisin, eli ihmisestä voidaan ehkä ottaa luuydinsoluja, ja niiden kehittämästä veriplasmasta otetaan auttaja-T-soluja talteen, jotka sitten pannaan kohtaamaan tuo taudinaiheuttaja, joka sitten jättää jäljen näihin soluihin, jotka sitten saavat aikaan luuytimessä sellaisen reaktion, mikä johtaa esimerkiksi virusten sekä bakteerien vasta-aineiden muodostumiseen. Ja tuolla tavoin voidaan sitten kehittää esimerkiksi synteettisiä biologisella menetelmällä valmistettuja vasta-aineita, joita voidaan ruiskuttaa potilaisiin injektioneulalla. Samoin tuota muistisoluilla varustettua luuydintä voidaan antaa ihmiseen verensiirron yhteydessä, mikä voisi lisätä immuunipuolustuksen reaktiota.
Mutta kun puhutaan superbakteereista, niin niiden kehittyminen on erittäin huolestuttavaa, ja vaikka tuollainen bakteeri ei normaalisti pärjää luonnossa, niin silloin tällöin varmasti on monille ihmisille tullut mieleen, että "tutkimattomia ovat herran tiet", mikä tarkoittaa sitä, että tuollainen ulkoilmassa selviävä sairaalabakteeri voi kehittyä missä päin maailmaa hyvänsä. Pelottavin vaihtoehto voisi olla sellainen, että jollekin bakteerille kavaa kaksinkertainen proteiinivaippa, eli sen rakenne olisi sellainen, että siinä olisi kaksi bakteeria päällekkäin, jolloin immuunisolut eivät sitä pystyisi ehkä tuhoamaan, ja sitten edessä olisi sellainen skenaario, että tuollainen bakteeri vaihtaisi geenejän vaikkapa makrofagin kanssa, jolloin tuloksena voisi olla hybridilaji, joka olisi esimerkiksi streptokokin ja makrofagin risteymä, joka voisi olla hyvin tuhoisa, jos se päätyy ihmisten keskuuteen aiheuttamaan infektioita.
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/25-vuotias-keksi-ratkaisun-yhteen-maailman-suurimmista-terveysuhista-tehokkaampi-kuin-antibiootit/6092470
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/naiseen-pumpattiin-26-tta-eri-antibioottia-turhaan-superbakteeri-surmasi/6264124
Comments
Post a Comment