Lehdistötilaisuudet sekä tiedustelutyö varmasti ovat asioita, joita käydään Trumpin aikana läpi tarkasti
Tiedustelupalvelut voivat puuttua vieraiden valtioiden vaaleihin monilla tavoin, eli esimerkiksi jollekin ehdokkaalle voidaan antaa heidän peiteyhtiöidensä kautta omistetuilla TV- tai radiokanavilla ilmaista mainosaikaa. Ehdokkaiden kampanjoihin voidaan myös sijoittaa tiedustelupalveluiden peiteyhtiöiden kautta rahaa, eli esimerkiksi USA:ssa liikemiespeitteen turvin toimiva venäläinen GRU:n tai SVR:n virkailija voi sijoittaa yhtiönsä kautta presidenttiehdokkaan vaalikassaan rahaa. Tai sitten tiedustelupalveluiden INFO-OP-asiantuntijat voivat kouluttaa tai kurssittaa esimerkiksi presidenttiehdokkaiden pr-henkilöitä tai lehdistöedustajia, jotta heidän esiintymisensä tai kampanjoissa esiin nostettavat aiheet ovat kiinnostavia, ja vetävät ihmisiä seuraamaan ehdokkaan kampanjaa.
Tuo tuki kuitenkin kannattaa naamioida hyvin, koska jos ehdokas jää kiinni siitä, että hän on tiennyt saavansa rahaa ulkomaisilta tiedustelupalveluilta, niin se sitten voi merkitä poliittisen uran loppua. Tuollainen liikemiespeitteen turvin toimiminen on erittäin yleistä, koska yritysten nimiin on helppo varata operaatioissa tarvittavia tiloja kuten hotellihuoneita sekä varastoja. Samoin niiden kautta voidaan hankkia osakkeita esimerkiksi korkean teknologian yrityksistä, mikä takaa sitten sen, että nuo tiedusteluvirkailijat pääsevät katsomaan esimerkiksi mikropiirien piirustuksia.
Tiedustelupalvelut voivat myös hankkiutua ehdokkaan lähelle, ja sitten esimerkiksi tarjota halpaa maakaasua tai öljytuotteita, jos tämä tekee myönnytyksiä esimerkiksi high-tech- tuotteiden vientirajoituksia kohtaan. Samoin vieras valtio voi ikään kuin tulla vastaan neuvotteluissa, jotka koskevat esimerkiksi juuri petrokemian tuotteiden kauppaa, ja samalla vihjailla siitä, että jos heidän oma miehensä pääsee presidentiksi, niin silloin tietenkin tämä antaa uutta potkua neuvotteluihin. Tällaisia menetelmiä sitten käytetään yleensä vahvojen valtioiden välisissä toimissa, joissa varsinaiset salamurha- yms. operaatiot eivät suorastaan ole mitenkään erityisen houkutteleva vaihtoehto.
Kuitenkin valtioiden välisiin suhteisiin kuuluu myös viileitä kausia, ja sen on kokenut maailma kerran toisensa jälkeen. Trump ei varmaan ole mitenkään erityisen mieluisa kaikille ihmisille maailmassa, ja hän varmasti ei enää jatka noiden Guanantanamon vankien vapauttamisia, koska ainakin omien puheidensa mukaan hän on sitä mieltä, että yhtään vankia ei enää pidä sieltä vapauttaa. Kuten olemme huomanneet, niin kyseinen mies muuten käyttää Twitteriä sekä muita sosiaalisen median alustoja ilmoittaessaan kantaansa erilaisiin asioihin, ja tuo sitten on varmaan ärsyttänyt erilaisia poliittisia toimittajia, joiden aika on mennyt ennen virkaanastujaisia odottaessa lähinnä lehdistötilaisuuksissa istuen.
Jos Trump sitten alkaa käyttää Facebookia tai Twitteriä sekä Valkoisen talon kotisivuja julkaisualustana, niin toki hän akateemisesti oppineena miehenä sitten myös hallitsee kieliopin, ja siinä ei sitten toimittajille paljoa työtä tule jäämään, jos hän itse kirjoittaa raporttinsa. Tuolloin ei myöskään toimittajien tarvitse enää sukkuloida lehdistötilaisuuksien sekä työpaikkojen välillä, vaan he voivat sitten tehdä työtään suoraan kotoa. Tuo sosiaalisen median käyttö presidenttien kannan ilmoittamiseen on hiukan uutta, mutta se varmasti on demokraattisempi vaihtoehto kuin joku lehdistötilaisuus, jossa rajallinen aika saattaa latistaa vastaukset.
Samoin jos presidentti ei sitten jotain henkilöitä ole kutsunut lehdistötilaisuuksiin, niin se on heti tulkittu jotenkin sellaiseksi eleeksi, että hän ei osoita tälle ihmiselle enää tukea. Myös siitä että noiden lehdistötilaisuuksien pitopaikat ovat tilanahtauden takia sellaisia, että niihin ei ole mahtunut kaikkia Washingtonin lehtimiehiä on aiheuttanut paineita sekä väitteitä siitä, että joitakin lehtimiehiä on tarkoituksellisesti pudotettu pois noista tilaisuuksista, eli kyse on silloin ollut suosimisesta, jos asiaa kysytään niiltä lehtimiehiltä, jotka on jätetty pois tuosta tilaisuudesta, ja tietenkin lehdistötilaisuuksiin varattu aika on rajallinen.
Tuolloin jokainen asia sitten hiukan latistuu, koska mitään kovin pitkällisiä analyysejä ehditä käymään läpi. Mutta erityisen ikävä asia tuollainen sosiaalisen median käyttö varmasti on niiden toimittajien mielestä, jotka työkseen kävivät noissa “sisäpiirin” lehdistötilaisuuksissa, ja saivat lisäksi maksetun pysäköintipaikan Washingtonin keskustassa. Tuo etu varmaan houkutteli noita ihmisiä ajamaan autolla pari tuntia kymmenen minuutin lehdistötilaisuutta varten.
Comments
Post a Comment