Skip to main content

Fred Hoylen Musta Pilvi (The Black Cloud ,1957) edustaa erilaista käsitystä vieraasta älystä


Fred Hoylen kirja Musta Pilvi (The Black Cloud, 1957) on kuvaus meidän aurinkokuntaamme lähestyvästä vierasta älystä, joka on täysin toisenlainen, kuin mitä noissa tieteiskirjoissa yleensä kuvataan. Vaikka tuo kirja on melko vanha, eli ensipainos on otettu jo vuonna 1957, niin se silti on erittäin modernin tuntuinen, ja eihän kirja sinällään koskaan vanhene. Eli tuossa kirjassa kuvailtu äly on eräänlainen hiilenpaloista tai piikuorisista hermosoluista muodostunut musta pilvi, joka kykenee korkeampaan ajatteluun. Vaikka tuollainen ajatus avaruudessa leijuvista piikuorisista hermosoluista on ensivaikutelmalta hiukan absurdi, niin kuitenkin voidaan ajatella niin, että eihän ensimmäisillä maapallon organismeilla ollut myöskään orgaanista humusta, mistä ne rakensivat oman kuorensa, jonka tehtävänä oli suojella niitä esimerkiksi auringon ultraviolettisätelyltä.

Lähdettäessä pohtimaan tuota Hoyle kirjoittamaa kirjaa tarkemmin, ja miettimään sitä millaisessa tilanteessa tuollainen mustan pilven kaltainen äly voisi syntyä, niin kyseessä voisi olla sellainen tilanne, missä esimerkiksi vanha tähti on lopettanut energiantuotantonsa, koska sen fuusioreaktiossa tarvittavat vetyvarannot ovat ehtyneet, ja sitten tähti on räjähtänyt supernovana. Jos oletetaan sen planeetoilla olleen älyllistä elämää, joka kuitenkaan ei ole kehittänyt varsinaisia tähtienvälisiä avaruusaluksia, niin  tuo mielikuvituksen luoma sivilisaatio on voinut olla kuitenkin sellainen, että sillä olisi ollut edistynyttä biotekniikkaa hallussaan, ja kun tuon aurinkokunnan keskustähti on räjähtänyt supernovana, niin nuo olennot ovat geenimanipulaation avulla luoneet sellaisen konsensuksen, missä heidän hermosolunsa säätyisivät kun noiden mielikuvituksen luomie  olentojen kotiplaneetta tuhoutui.

Mikäli nuo kuvitellut olennot olisivat rakentaneet avaruusaluksia, niin toki silloin ongelman olisi ollut se, että niihin osuvat mikrometeorit tuhoaisivat nämä välineet väistämättä, ja tuolloin tietenkin olisi noilla aluksilla pitänyt olla määränpää. Kun puhutaan tuollaisesta äärimmäisestä tilanteesta, missä aurinkokunta tuhoutuu, niin silloin kyse on tietenkin kokonaisen lajin säilymisestä, ja vaikka toisille tähdille voitaisiin lähettää aluksia, jotka sitten geenimanipulaation avulla luovat uuden siirtokunnan pakastetuista alkioista, niin tuollainen tapa asuttaa universumia kuitenkin voi johtaa riitoihin toisten sivilisaatioiden kanssa. Ja jos oletettujen sivilisaatioiden välille syntyy konflikti, niin se voisi alkaa juuri siitä, että tuollaisen kuolleen tähden planeetalta peräisin oleva alus lähestyy toisen sivilisaation hallussa olevaa planeettaa.
Ophiocordyceps unilateralis-sieni ottaa muurahaisen
tai hämähäkin hallintaansa, ja saa sen hakeutumaan
näkyvälle paikalle lehden alapinnalle
(Wikpedia)

Tuo toinen sivilisaatio voi olla teknisesti paljon alemmalla tasolla, mutta sillä voi olla hallussaan vaikka vetypommeja, joilla se on aikonut ampua sitä kohti tulevia komeettoja taivaalta. Tuolloin se saattaa pitää tällaista toiselta tähdeltä peräisin olevaa avaruusalusta uhkana, ja laukaista sitä kohti vetypommeja. Eli vaikka sivilisaatio vaikuttaisi ulkoapäin rauhalliselta, niin se voi kuitenkin kehittää tehokkaita välineitä esimerkiksi komeettojen tuhoamiseen, ja todellisuudessa esimerkiksi avaruusarkki varmasti muistuttaisi sen silmissä tunkeilija, jonka tarkoitus olisi kokonaisen lajin tuhoaminen, eikä niiden ampuminen ole mitenkään sen ihmeellisempää kuin komeettojen muuttaminen kaasuksi.

Joten tietenkin tuolloin tehtävä varmasti olisi epäonnistunut. Joten tuo Hoylen alkuperäisessä visiossa esitelty  kekseliäs sivilisaatio on vain muuttanut itsensä sellaiseksi piikuorisista soluista koostuvaksi hermosolupilveksi tai -ryhmäksi, joka sitten on lähtenyt matkalle keskustähden antaman kaasupurkauksen voimasta. Tai toki myös hiiliplaneetoilla voi olla elämää, vaikka se olisi ulkoisesti meistä täysin poikkeava. Kuitenkin älyllinen laji varmasti yrittäisi pelastautua tuolta tuhoutuvalta planeetalta, havaitessaan keskustähdessään hälyttäviä muutoksia, jotka ennakoivat sen räjähtämistä, ja vaikka meidän ajattelumme  mukaan tuolloin rakennetaan avaruusaluksia, niin nuo kuvitellut oliot voivat päätyä toiseen ratkaisuun pelastaessaan lajiaan.

Eli he voivat valmistaa tuolloin älyllisiä timanttiin tai äärimmäisen kovaan piikerrokseen pakattuja hermosoluryhmiä, jotka sitten kestäisivät matkan universumissa. Kun nuo pienet alukset laskeutuisivat tai putoaisivat johonkin planeetalle, niin silloin joku äärimmäinen nanoteknologia purkaisi timantin hiiliatomien välillä olevat sidokset. Ja nuo hermosolut voivat tietenkin olla geneettisesti rakennettu sellaisiksi, että niiden ionipumput mahdollistaisivat tahdonalaiset suunnanmuutokset ja tietenkin ideana olisi se, että nuo älylliset kivenpalat sitten laskeutuisivat tai putoaisivat jollekin planeetalle, ja kaappaisivat sen omia lajeja hallintaansa. Eli kun nuo solut ovat laskeutuneet planeetan kaasukehän läpi, niin ne voisivat sulattaa kuorensa ja muuttua eräänlaisiksi ameboiksi, jotka sitten etsiytyvät sellaisiin lajeihin, jotka vastaavat tarkoitustaan.

Ja silloin tietenkin puhutaan mielenkiintoisesta lähinnä kauhuelokuvissa käsitellyistä painajaisista, joita kutsutaan ruumiinvaltaajiksi. Nuo kuvitteelliset organismit perustuvat maapallolla eläviin sieniin (Ophiocordyceps unilateralis), jotka voivat ottaa esimerkiksi muurahaisen hallintaan siten, että se nousee ruohonkorren päähän, jotta muut eläimet löytäisivät sen paremmin. Näin kyseinen sieni voi sitten siirtyä seuraavaan lajiin. Samaa tekee myös eräs mato, joka saa etanan tuntosarvet muistuttamaan kermajäätelöä, jolloin linnut löytävät sen helpommin, ja tuolloin mato sitten siirtyy tuohon lintuun matkatakseen uuteen elinympäristöön.

Tuo avaruuden älyllinen pilvi voisi tällä tavoin ottaa hallintaan esimerkiksi jossain planeetalla elävän kädellisen kaltaisen olennon, jonka ruumiin avulla se sitten alkaa rakentaa työkaluja sekä muodostaa uutta sivilisaatiota. Eli ehkä me ihmisetkin joskus voimme tehdä oikeasti sellaisia nanokoneita, jotka voivat purkaa timantteja, mutta kuitenkin nämä Hoylen visiot ovat erittäin mielenkintoista luettavaa. Ja ehkä joskus tuhansien vuosien päästä mekin lähdemme täältä planeetalta pois, kun auringon väri alkaa muuttua.

kirjabloggaus.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,