Skip to main content

Kuru eli "naurutauti" on eräs maailman kammottavimmista prionisairauksista, joka kuitenkin on voitettu, koska tutkijat havaitsivat sen yhteyden "hullun lehmän tautiin" ja muuttuneisiin proteiineihin


”Kuru” on nykytiedon mukaan kolemaan johtava  neurologinen sairaus, joka tunnetaan nimellä ”Naurutauti”. Sen aiheuttaja on säilynyt tuntemattomana, mutta tuon taudin arvellaan olevan sukua ”Hullun lehmän taudille”, joka syntyy siten, että nauta syö lihaa sisältävää rehua, jonka jälkeen sen elimistössä alkaa muodostua proteiinia, joka tuhoaa hermoston. Ihmisillä tavattava muoto tuosta kammottavasta proteiinista johtuvasta taudista on "Creutzfeldt-Jacobin tauti, johon ei ole mitään parannuskeinoja, jos ihminen on kerran sen saanut. Eli ainoa tapa välttää tuota sairautta, on välttää "hullun lehmän taudin" saastuttamien nautojen lihaa.

Tuo proteiini vaikuttaa samalla tavalla myös ihmiseen, joten sen takia hullun lehmän taudin sairastuttaman eläimen lihaa ei saa syödä. ”Naurutaudin” alku on sellainen, että ihminen alkaa yllättäen saada naurukohtauksia, jotka sitten tihenevät, kunnes henkilö nauraa katkeamatta, ja lopulta tuo tauti sitten aiheuttaa ihmisen kuoleman. Taudin tiedetään johtuvan eräästä proteiinista, joka muuttuu ihmisen elimistössä tappavaksi. Viimeinen ihminen on kuollut tuohon tautiin vuonna 2005, mutta ennen ihmissyönti aiheutti sen, että tämä tauti oli melko yleinen eli noin 1950 ja -60 luvuilla 200 ihmistä vuodessa kuoli siihen, mutta Australian siirtomaavallan aikaan tapahtunut kannibalismin kieltäminen aiheutti tautitapausten määrän romahtamisen.


Syyksi epäillään toisen kädellisen aivojen syömistä. Ehkä johonkin rituaaliin kuuluva rituaalin omainen apinan aivojen tai vastaavien ”tuotteiden” syöminen saa ehkä aikaan tuollaisen ”Hullun lehmän taudin” kaltaisten proteiinien kehittymisen ihmisen ruuansulatuskanavassa. Jos tuollainen proteiini sitten pääsee ihmisen aivoihin, niin silloin hän menehtyy tähän sairauteen, koska tuo proteiini toimii kuin nanokone, eli kun se joutuu hermo- tai muuhun soluun, niin sen kierteinen rakenne avautuu, ja tuo pieni kone sitten rikkoo solujen kalvot, jonka jälkeen ihmisen aivot lopulta tuhoutuvat.

Tuon proteiinin pohjalta on ideoitu nanokoneita, joihin on liitetty sellainen proteiini, että elimistö ohjaa ne syöpäsoluihin, jotka tuhoutuvat sitten tuon koneen toiminnan seurauksena, mutta tuollaisen nanokoneen kokeilu on sikäli melko vaarallista, että vaikka se toimisi laboratoriossa jossain soluviljelmässä, niin riistäytyessään irti elimistössä sen toiminta voi aiheuttaa sellaisen ilmiön, missä ihminen ikään kuin nesteytyy sen toimesta. Laboratorio-olosuhteet eivät koskaan vastaa täysin ihmisen elimistössä olevia olosuhteita, ja siksi tällaisten laitteiden kehittäminen on melko vaikea prosessi.

Eli uhrin koko ruumis muuttuu lätäköksi, ja koska tuo kone tai proteiiniketju toimii mekaanisesti, niin että se ei menetä tehoaan joutuessaan solun sisään, vaan kun se taas on solun ulkopuolella, niin silloin lipidiketju menee taas kasaan, jolloin tuo nanokone voi siirtyä seuraavaan soluun. Tuo lipidiproteiinin liike johtuu siitä, että kemiallinen ympäristö muuttuu, mutta varsinaisesti mitään kemiallista reaktiota ei tapahdu, vaan proteiinin liike johtuu molekyylisidosten varausten muuttumisesta eli ”Van Der Waalsin voimista”, mikä tarkoittaa molekyylien välisiä sidoksia. Tuollaisia nanokoneita voidaan esimerkiksi ruiskuttaa taistelukentällä ilmaan, ja ne vaikuttavat ihmiseen todella tehokkaasti.

Koska ne eivät reagoi ympäröiviin kemikaaleihin, niin niitä ei havaita perinteisillä kemiallisia aseita havaitsevilla testeillä, ja niiden kehittäminen houkuttelee siksi, että noita välineitä voidaan kylvää esimerkiksi pölytyslaitteilla taistelukentille, ja ne sitten voivat nesteyttää kokonaisen armeijan. Kun tuollaiseen proteiiniin sitten lisätään rauta-atomeja, niin niitä voidaan ohjata ilmassa, kuten jotain supervoimakasta pölymyrskyä, joka voi tuhota kokonaisen armeijan.


Mutta kuten tiedämme, niin naurutauti ei välttämättä johdu proteiinista, vaan se voi olla myös jokin tuntematon bakteeri, joka vaikuttaa ihmiseen vähän samalla tavalla kuin syfilisbakteeri. Syfilistä eli kuppaa pidetään yleensä vähän hupaisana tautina, mutta todellisuudessa se on niitä perinteisiä ”tappavia tuliaisia”. Jos tuo tauti tulee ihmiseen, niin sen hoito vaatii sitten laajakirjoisia antibiootteja. Jos tuota tautia ei saada hoidettua, niin silloin ihminen kuolee aivoihin tulleeseen mätäpaiseeseen, ja joissakin maissa syfilistä on käytetty ruiskeena rikollisten teloittamiseen.

Myöhäissyfilis aiheuttaa voimakkaita mielisairauden oireita, mitkä ilmenevät hallitsemattomina raivokohtauksina sekä selvästi ”psykoottisena käytöksenä”. Tuon takia tämä tauti on ollut houkutteleva väline, kun esimerkiksi joitakin diktatuurivaltioiden johtoa arvostelevia kirjailijoita tai taiteilijoita on laitettu ikään kuin ”järjestykseen”. Tuolloin on esimerkiksi perheelle voitu selittää tuon henkilön pidättäminen siten, että hän oli jotenkin psyykkisesti sairas, vaikka taudin aiheutti ehkä kadulla annettu syfilisbakteereita sisältävä injektio, josta jää vain kovareunainen pieni ja vaikeasti parantuva haava, jota ei ehkä osata yhdistää tuohon tautiin, joka aiheuttaa hitaan mutta varman kuoleman.


Syfiliksen voi saada toki myös suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä, ja tuollaisen irtosuhteen takia se sitten aikoinaan saapui jonkun merimiehen mukana Eurooppaan, ja mm. kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven epäillään kuolleen syfilikseen, mikä saattoi aiheutua joko taiteilijapiirien vapaamielisestä suhtautumisesta sukupuoliasioihin. Tai sitten se annettiin hänelle ”Ohranan” agenttien toimesta jossain mielisairaalassa, koska tsaarin mielestä ei mitään kansallistunnetta toki tarvinnut herättää pienten eikä isojen kansojen parissa, jos se ei palvellut hänen henkilökohtaista tai suuren Venäjän maan etua. Joten tietenkin tuollainen mielisairaus ja sitä seuraava kuolema olivat kovasti noille poliisiprokuraattoreille mieleisiä asioita.   


Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,