Skip to main content

Taas kerran on edessä itäisen naapurimme suuri sotaharjoitus, mutta miksi tuo voimannäyttö on niin tärkeä Venäjälle sekä kansainväliselle aseteollisuudelle?

Kaksi sukellusvenettä Venäjän laivaston
Admiralty telakalla Pietarissa

Venäjä on taas aloittanut suuren sotaharjoituksen, johon osallistuu 150 000 sotilasta sekä vakituisista asevoimista että kansalliskaartista, mikä tarkoittaa reserviläisiä. Tuon harjoituksen tarkoitus on testata Venäjän kykyä puolustaa omaa aluettaan, että myös eliminoida siihen kohdistuvia uhkia, ilmoittaa Kremlin tiedottaja. Venäjän toiminta NATO:a kohtaan on ollut sellaista, että se ikään kuin hajottaa sekä horjuttaa tuon sotilasliiton yhteneväisyyttä sekä osoittamalla omaa iskukykyään että myös ainakin välillisesti vaikuttamalla yleiseen mielipiteeseen erilaisten media-operaatioiden avulla. Eli noilla INFO-OPS- toimilla pyritään esimerkiksi tarjoamaan sellaisia vaihtoehtoja, joilla joku valtio saadaan vetäytymään yleisestä linjasta, sekä myös esittämään NATO:n puolustus- sekä sen offensiivinen iskukyky jotenkin huonona.



Noissa ohjelmissa amerikkalaiset aseet esitetään lähinnä muovileluina, joilla ei mitään käyttöä oikeasssa sodassa olisi, ja samalla vähän hivellään vanhojen komentajien egoa, jolloin heidän on helppo asettua vastustamaan NATO:a. Tuollaisten operaatioiden yhteydessä tehdään tietenkin näyttäviä TV-ohjelmia sekä YouTube-videoita, missä  tietenkin esitellään näyttävää kalustoa sekä tehokasta tulivoimaa ja samalla annetaan Kung-Fu-esityksiä, mutta samalla myös paljastetaan esimerkiksi länsimaisten johtajien omaa kähmintää. Tuon toiminnan tarkoitus on saada NATO:n rivit säröilemään, sekä myös estää sitä hankkimasta uusia jäseniä.



Tuollaisia paljastuksia ovat olleet juuri Panaman kaltaisia veroparatiiseja koskevat tiedot, joiden varjolla Venäjän tiedustelu sekä sen informaatiosotaan perehtyneet osastot sitten yrittävät saada aikaan tilanteen, missä valtion johtajat alkavat pelätä oman maineensa puolesta. Tuolla tavoin yritetään vaikuttaa esimerkiksi UKUSA-yhteistyöhön, mikä koskee kuunteluasemia sekä Venäjään sekä muihin maihin ja nimenomaan poliittisiin päättäjiin kohdistuvaa elektronista tiedustelua. Mutta samalla on tarkoitus myydä Venäjän sotateollisuuden tuotteita ja tarjota koulutusta ja liittolaisuutta muille valtioille, koska varmasti Venäjälle kelpaa sekä länsivaluutta, GSM-puhelimet  että myös liittolaiset.



Ja ehkä Vladimir Putinin silmissä häämöttää Venäjän johtama puolustusliitto, joka toimisi samalla periaatteella kuin NATO, mutta jonka kantava voima olisi Venäjä. Nykyään sotilaallisesta liittoutumisesta keskusteltaessa  siis puhutaan aina elegantisti puolustusliitosta, ja niiden asemaa oman valtion turvaamiseksi korostetaan aina, kun noista asioista puhutaan julkisesti.  Eli tuo tarkoittaisi uuden “Varsovan liiton” perustamista, jolloin Venäjä saisi apua tuon valtion omien globaalien päämäärien  ajamiseen, eli se on tällä hetkellä hiukan yksin. Mutta jos se mielii perustaa ympärilleen puolustus- tai sotilasliittoa, niin silloin sen asevoimien ja kaluston pitää olla sellaista, että se vakuuttaa muut maat siitä, että nuo varusteet ovat todella tehokkaita ja toimivia.



Tuolla signaalitiedustelua koskevallayhteistyöllä tietenkin on pitkät perinteet, ja sen juuret tietenkin juontuvat Toisen Maailmansodan aikaiseen ULTRA-ohjelmaan, mutta sodan jälkeen tuo tiedustelu sitten suunnattiin kohti Neuvostoliittoa. Tuolloin Altan lentotukikohdassa olevat radiotiedustelu-asemat saattoivat äänittää Murmanskin sotilastukikohdan viestintää lähes taukoamatta. Venäjän vastaavat asemat sijaitsevat Lourdesissa Kuubassa, missä sen SIGINT-eli sigaalitiedusteluryhmät valvovat esimerkiksi Miamissa tapahtuvaa GSM-kommunikaatiota. Samoin sekä USA:n että Venäjän suurlähetystöillä on joissain maissa käytössään erilaisia SIGINT-välineitä, joilla ne kykenevät tarkkailemaan melko tarkasti ympäröivää signaaliavaruutta.


Osittain sen takia esimerkiksi Suomen NATO-jäsenyys on niin ongelmallinen, koska maamme rajojen sisältä voidaan tarkkailla esimerkiksi Kronstadtin tukikohdan radioviestintää sekä myös Pietarissa oleva Admiralty-telakka voi olla syy siihen, miksi maamme NATO-jäsenyyttä ei toivat Venäjällä. Mutta samalla voidaan myös huomauttaa, että kansainvälinen strategia on hyvin moniulotteinen kokonaisuus, eli jos Suomi liittyisi NATO:oon, niin silloin Suomessa ja Virossa olevat NATO-joukot voisivat sulkea Suomenlahden helikoptereiden sekä lentokoneiden avulla ainakin hetkeksi. Tuo tarkoittaa sitä, että sulku saattaisi pitää ainakin siiheksi asti, kunnes Venäjä tuo raskaampia ilma-ja merivoimien  yksiköitä sekä tehokkaampia amfibio-osastoja  paikalle, joilla se voi yrittää vallata tai tuhota rannikolla olevia tukikohtia.



Tuolloin Pietarin edustalla oleva Kronstadt jäisi eristyksiin ja Kaliningradissa olevat sotalaivat ovat riippuvaisia tuosta Admiralty-telakasta, koska Kronstadtin telakalle voidaan toimittaa varusteita maitse, mikä helpottaa alusten vaurioiden korjaamista. Kun taas Kaliningrad on eräänlainen saari NATO:n keskellä, ja tuolta alueelta Venäjä voisi suorittaa operaatioita USA:n ohjuspuolustusta vastaan, joilla ikään kuin avataan taivasta mannertenvälisille ohjuksille. Rauhan aikana salaiset laitteet pitää Kaliningradiin toimittaa meritse tai ilmateitse, mikä lisää tietenkin kustannuksia, eikä telakkaväen varmaan ole myöskään hyvä matkustaa Kaliningradissa olevaan työpaikkaan edes rauhan aikana bussilla läpi Liettuan, ainakaan jos he ovat menossa tekemään jotain ydinsukellusvenettä. Samoin Kaliningradia olisi tuettava joko meritse tai ilmassa tapahtuvien kuljetusten avulla, jos NATO estää Venäjän joukkojen maitse tapahtuvien kuljetusten pääsyn tuon tukikohdan alueelle.



Tietenkin täysimittaisen sodan syttyessä Venäjä tietenkin pyrkisi avaamaan tuon alueen saartoa massiivisilla panssarivaunujen käytöllä, mutta jos operaatio epäonnistuu, niin silloin tilanne saattaa tuossa tukikohdassa muuttua sellaiseksi, että tuo piiritys pitäisi lopettaa hyvin nopeasti.  Koska jos Kaliningradin ydinasetukikohtaa tukikohtaa ei voida huoltaa, niin tuolloin Venäjän olisi ehkä käytettävä taktisia ydinaseita tilanteen purkamiseen. Se merkitsisi ydinaseiden käyttöä Pietarin esikaupungeissa, mikä ei varmasti ole mikään mukava vaihtoehto.



Kuitenkin tällaiset välineet varmasti tuovat esiin tietoja, joita kukaan ei halua levitellä, ja juuri tuollaista televerkkoon kohdistuvaa TELINT (Tele Network Intelligence) valvontaa käytetään nimenomaan poliittisen tiedustelun toimesta, ja tuolla elektronisen tiedustelun haaralla on tarkoitus etsiä sellaista yksityishenkilöiden välittämää tietoa, millä saattaa olla jotain merkitystä esimerkiksi GRU:n tai CIA:n operaatioille. Tietenkin tuota televalvonta-tietoa kerätään esimerkiksi poliittisista päättäjistä, jotta heitä voidaan painostaa tekemään sellaisia päätöksiä, jotka hyödyttävät vastapuolta, mutta tietoa kerätään myös esimerkiksi liike-elämän johtajista, joiden alaisuudessa toimivat yhtiöt kehittelevät erilaisia mobiiliteknologian ratkaisuja.



Samalla etsitään myös sellaista tietoa, millä esimerkiksi poliitikkoja voidaan painostaa, mutta jotka eivät ole varsinaisesti rikoksia. Eli mitä pitäisitte poliitikosta, joka jyrisee ja salamoi esimerkiksi aikuisviihdettä vastaan, mutta samalla itse käväisee säännöllisesti Hampurin bordelleissa, tai siviilipalvelusmiehestä, joka vaatii muilta armeijan käymistä? Tällaiset asiat eivät suorastaan ole rikoksia, mutta kuitenkin ne saattavat aiheuttaa hiukan kysymyksiä tuollaisen henkilön moraalista. Eli miksi vaatia muilta sitä, mitä itse ei halua tehdä? Samoin esimerkiksi veroparatiisiin siirrettävät varat eivät suorastaan ole rikollista rahaa, mutta kuitenkin tuollainen asia saattaa aiheuttaa ihmisen poliittisen uran lopun.



Eli tuollaisilla psykologisilla operaatioille, mitkä kohdennetaan valtion poliittisiin päättäjiin voidaan manipuloida heidän toimintaansa esimerkiksi NATO:ssa. Kun tuota sotilasliiton venettä halutaan keikuttaa oikein kunnolla, niin tietenkin silloin voidaan tuollaista INFO-OP:ia eli “propagandistista toimintaa” kohdentaa myös USA:aan sekä sen omaan kansaan. Tuolloin voidaan kysyä suoraan, että mikä velvollisuus USA:n on asettua sen Eurooppalaisten liittolaisten tueksi, ja tietenkin tuolloin on hyvä esittää sellaisia lukuja, kuin kuinka paljon tuollainen tuki maksaa amerikkalaisille veronmaksajille, jotka voisivat noista asekehitysohjelmista  irroitettavilla rahoilla saada vaikka uusia terveyskeskuksia joka kadunkulmaan.


Ja tietenkin myös sellainen aspekti on huomioitava, että aseiden kehitys on verraten kallista, joten siksi aseita myydään myös ulkomaille, koska tuolloin hyvin kalliiden ohjelmien kustannukset lankeavat muiden kuin yhden maan veronmaksajien syliin, ja nuo huippuluokan suihkuhävittäjät ovat sellaisia, että mikään muu taho kuin valtio ei edes niitä voi hankkia. Eli tuollaista suihkuhävittäjien kaltaista aseteknologiaa ei varmasti myydä yksityisille, mikä lisää noiden ohjelmien veronmaksajiin kohdistuvaa rasitetta. Joten noille välineille on etsittävä aina valtiollinen ostaja. Tällaista taustaa vasten voidaan sanoa, että uusi "Kylmä Sota" olisi valtava kultakaivos noille asealan yrityksille, joiden tuotteille ei ole muita kuin valtiollisia ostajia.

Ja nuo asekaupoista saatavat varat kelpaavat vähän kaikille toimijoilla, Perinteisesti Venäjällä sekä USA:ssa on aseteollisuus valtava työllistäjä, mutta uudet tulokkaat kuten Iso-Britannia, Kiina, Israel sekä Ranska varmasti haluavat osansa maailman asekaupan kakusta. Eikä asekauppa ole myöskään Suomelle mikään tuntematon asia, eli Tampellan kranaatinheittimet ja muut tykistön tuotteet ovat todella arvostettuja välineitä maailmalla. Samoin voidaan ajatella, että joku Suomalainen insinööri tarjoaisi suunnittelua koskevia palveluita joillekin asealan toimijoille, eli hän tekisi aseiden piirustukset Suomessa, ja sitten myisi ne johonkin muualle kuten Etelä-Afrikkaan, missä tuo tavara tuotetaan, ilman että SUPO saisi tietää asiasta yhtään mitään.



Tuollainen puhe varmasti kuulostaa upealta, ja tietenkin sillä voidaan voittaa aikaa sekä saalistaa sympatiaa kansainvälisillä kentillä. Ja sitten puhe voidaan kääntää siihen, kuinka paljon mukavampi ihminen Angela Merkel on kuin Donald Trump, ja sitten varmasti tuo Saksan voimanainen on muutenkin esimerkiksi Putinille enemmän mieleen kuin Trump, koska Saksa on ensinnäkin ydinaseettomana maana haavoittuvampi kuin USA, vaikka se sijoittuu sotilaallisesti keskisuurten maiden joukkoon. Kuitenkaan se ei kykene suorittamaan massiivista iskua Venäjälle, jos konflikti laajenee täydeksi sodaksi.


Mutta samalla DDR:ssä syntynyt  Merkel on varmasti Venäjällä paljon tunnetumpi, ja ehkä hänen DDR:n aikaisen menneisyytensä paperit ovat sitten Moskovassa hyvin tarkoin luettuja asiakirjoja, eli tuolloin voidaan tietenkin ajatella Merkelillä olleen Stasi-kytkentöjä, mutta uskoisin että osa noista “kytköksistä” on varmasti valheellisia tietoja, koska tuo salainen poliisi saattoi merkitä kenet hyvänsä tiedottajakseen edes kertomatta sitä hänelle itselleen. Eli Merkeliä tuskin oikeasti voidaan tuollaisilla asiakirjoilla kiristää, mutta siitä huolimatta hän on kuitenkin ikään kuin Kremlin “vanha tuttu”, ja vanhojen tuttujen kanssa joiden toimintaa on helppoa ennakoida,  on paljon mukavampi elää kuin ihmisten kanssa, jotka voivat toimia yllätyksellisesti.

https://avoimenkoodinmaailma.blogspot.fi/

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,