Skip to main content

Olisiko doping kriminalisoitava myös niin, että siitä lähdettäisiin oikeasti oikeuteen?

EPO-valmisteita sisältäviä lääkepulloja
(Internetistä imuroitu kuva)

Onko dopingin käytöstä tehtävä rikos? Vastaus on pääsääntöisesti kyllä, koska esimerkiksi veren kuvaa muuttavat aineet kuten EPO eli Erytropoietiini -hormoni sekä muut luuydintä simuloivat aineet saattavat vaarantaa jopa urheilijan oman terveyden. lääketeollisuudessa valmistettu EPO on siis keinotekoinen hormoni, joka stimuloi luuydintä niin, että se tuottaa enemmän veren punasoluja kuin normaalisti. Kuitenkin uuden sukupolven biologinen doping on aivan toisen tyyppistä toimintaa, kuin ennen vanhaan tehtävä, harjoituskauden ulkopuolella tapahtuvat anabolisten steroidien käyttö. EPO on kehitetty lääkkeeksi anemiaa vastaan, mutta sen käyttö dopingina on erittäin houkuttelevaa, ja tuota normaalisti tuota hormonia muodostuu munuaisissa, ja sen valmistus on sikäli helppoa, että  tarvitaan vain munuaisen EPO:a valmistavia soluja, joita viljellään sitten tetrimaljoissa, ja jotka tuottavat tätä hormonia kuten ne tekisivät munuaisissa. Normaalisti tuota valmistetta tuotetaan siirto-DNA:lla varustetujen solujen avulla soluviljelmissä.

(https://fi.wikipedia.org/wiki/Erytropoietiini)

Toisin kuin anaboliset steroidit sekä testosteroidi, joka saa urheilijan käytöksen muuttumaan aggressiiviseksi sekä saa hänen vartaloonsa kasvamaan ylimääräistä karvoitusta, mistä sitten tuo doping paljastuu, niin nämä verenkuvaa muuttavat EPO-valmisteet eivät muuta urheilijan käytöstä, mutta kuten tiedämme, niin EPO näkyy testeissä. Kun puhutaan biodopingista, niin silloin yleensä tarkoitetaan veritankkausta, jossa urheilijaan siirretään veren punasoluja, ja veritankkaus sitten näkyy kyllä mikroskoopissa, koska se muuttaa veren punasolujen suhdetta.

Doping-aineiden valvonta on sikäli hiukan hankalaa, koska ne on tehty lääkeaineiksi, joilla hoidetaan ihmisten sairauksia, mutta kun puhutaan niiden väärinkäytöstä, niin silloin kyseessä on tietenkin esimerkiksi anabolisten steroidien kohdalla joskus huumerikoksesta, koska ne toimivat siten, että ihmisen lihas saadaan tekemään enemmän työtä. Siksi yleisin anabolinen steroidi on amfetamiini, joka saa aikaan se, että urheilija ei tietenkään väsy. Mutta tuolloin saattaa olla niin, että hän kuolee ylirasitukseen, mitä joskus on tapahtunut sekä punttisalilla että discoissa. Mutta erittäin vaarallisia ovat lihassolujen kasvua lisäävät valmisteet, joilla kehitetään lihaksistoa. Näet noiden valmisteiden kanssa käy joskus niin, että henkilön sydän jää liian pieneksi muuhun kehoon nähden, ja seurauksena saattaa olla sydänkohtaus.

Mutta kun veritankkaus tehdään urheilijan omalla verellä, niin että siinä käytetään ns. "raakaa verta", mikä tarkoittaa sitä, että soluerottelua ei olla silloin tehty, niin tästä ei kovin helposti jää kukaan kiinni. Tuo veri voidaan valmistaa myös urheilijan oman luuytimen soluista laboratorio-olosuhteissa. Eli noita luuydinsoluja elätetään ravintoliuoksella tetrimaljoissa tai isommissa säiliöissä, jolloin ne saadaan tuottamaan verisoluja. Tuota tekniikkaa voidaan käyttää myös normaalin veriplasman valmistamisessa teollisesti, eli henkilöiden luuydinsolujen avulla tuotetaan verta tavallisiin verensiirtoihin, joita tehdään joka päivä jossain sairaaloissa.

Noin voidaan turvata myös harvinaisten veriryhmien saatavuus onnettomuustilanteissa. Toisin sanoen noita harvinaisia- ja myös tavallisia veriryhmiä tuottavia kantasoluja sisältäviä säiliöitä voidaan säilyttää myös sairaaloiden kellareissa, ja siten varmistaa että tuoretta verta on aina saatavilla. Eli harjoitus- ja kilpailuajan ulkopuolella urheilija viedään korkeaan paikkaan, ja hänet pannaan harjoittelemaan siellä, jolloin elimistö kehittää enemmän verisoluja, jotka otetaan talteen noista urheilijoista. Ja kun he sitten tulevat kilpailemaan, niin tämä veri sitten siirretään häneen takaisin. Silloin ei solujen suhde muutu, ja muutenkin antigeenit pysyvät samana, kuin hänen normaalissa verinäytteessään ne ovat.

Joidenkin tutkijoiden mukaan tulevaisuudessa voidaan urheiljoille tehdä esimerkiksi geenisiirtoja, jotta he pystyisivät parempiin suorituksiin. Tuo geenisiirto on erittäin helppo toimenpide, eli henkilöön ruiskutetaan virusta, jolla hänen omaa DNA:taan korvataan toisella DNA:lla, joka tuodaan hänen soluihinsa viruksen avulla, johon on lisätty haluttu geeni, Ja esimerkiksi huippu-urheilijoita voidaan valita geenitestien perusteella siten, että kilpailujen voittajien DNA:ta verrataan tarjokkaiden DNA:han, ja noista näytteistä seulotaan ne urheilijat, joilla on geneettinen valmius nousta huipulle. Eli ensin kaikista urheilijoista otetaan DNA, josta etsitään yhteneviä jaksoja, ja sitten näitä jaksoja verrataan valmennukseen tulijoiden DNA:han. Se miten nämä urheilutuloksiin vaikuttavat jaksot etsitään ei ole niin vaikeaa, kuin miltä ensin kuulostaa, eli esimerkiksi ihonväriä sekä muita vastaavia asioita säätelevät geenit voidaan sivuuttaa, jolloin jäljelle jäävistä geenistä etsitään niitä jaksoja, jotka vaikuttavat tuloksiin.

Kun puhutaan huippu-urheilusta, niin silloin tietenkin kyseessä on maailma, jossa pitää harjoitella ankarasti, jotta henkilö pysyy pinnalla. Ja vain voittajia juhlitaan. Se että jossain olympialaisissa on sponsorointi ankarasti kielletty, kuitenkin tarjoaa mahdollisuuden siihen, että joku urheiluvälineiden valmistaja saa tuotteilleen paljon näkyvyyttä. Eli ei ole sama, mitä paitoja esimerkiksi jääkiekkomaajoukkue käyttää, tai millä lenkkitossuilla joku urheilija juoksee rataa. Nuo pienet merkit ovat todella hyvää mainosta urheiluvälineiden valmistajille, ja jotta heidän tuotteensa saa näkyvyyttä, niin silloin urheilijan pitää olla aina huipulla. Se tietenkin lisää houkutusta käyttää kiellettyjä menetelmiä oman tuloksen parantamiseksi.

 Kuitenkin tuo on kiellettyä, ja epäreilua muita tovereita kohtaan, ja itse pidän kikkailua sillä, että mitä urheilija nyt tällä kertaa saa syödä ja juoda epäurheiijamaisena. Samoin joissakin tapauksissa on saattanut käydä niin, että kilpakumppani on sujauttanut jotain kiellettyjä aineita urheilijan juomaan, jotta hänet saadaan pudotettua pois joukkueesta. Näet nuo maajoukkuepaikat ovat erittäin haluttuja, koska jos urheilija pääsee tuohon valmennusrenkaaseen mukaan, niin silloin hänen tulonsa on periaatteessa taattu, ja kun puhutaan huippu-urheilusta, niin jo vuoden tauko harjoittelussa voi merkitä uran loppua ainakin huipputasolla kilpailtaessa.

elainasiaa.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,