Autiotalo Kuva I |
Kuvassa yksi (Kuva I) oleva autiotunu talo, joka voi sijaita melkein missä päin Suomea tahansa saattaisi jonkun mielestä symboloida mennyttä aikaa. Jotain josta joudutaan luopumaan kehityksen myötä. Tuo luopuminen koskee sekä kollektiivista ympäristöä eli yhteiskuntaa että myös yksittäistä ihmistä. Kun elämme tarpeeksi pitkään, niin huomaamme mistä kaikesta olemme elämässämme luopuneet saadaksemme tilalle jotain muuta, mikä voi olla esimerkiksi nuoruudessamme todella tavoiteltavaa. Kun olemme lapsia, niin muut pitävät meidän tarpeistamme huolta, ja iän karttuessa sitten saamme tilalle murhetta sekä vastuuta.
Mutta kuten tiedämme, niin varsinkin nuoret odottavat täysi-ikäiseksi tulemista, koska se tuo heille aikuisten oikeuksia. Eli joku 15-vuotias sitten mieltää nuo oikeudet lähinnä ravintolassa käymiseksi sekä alkoholin ostamiseksi. Mutta kuten tiedämme, niin se aikuisuus tarkoittaa muutakin kuin vain sitä, että henkilö saa ostaa olutta kaupasta ja käydä ravintolassa. Mutta kuten kuvassa oleva tie, niin kaikki elämänvaiheet päättyvät joskus, ja vaikka joku asia on jostain 15-vuotiaasta näyttävät lopullisilta, niin nuokin ehkä ikuisina pidetyt asiat päättyvät joskus.
Ja kun puhutaan esimerkiksi siitä, että joku saa 15-vuoden vankeustuomion, niin hän on sen jossain vaiheessa istunut, ja vaikka esimerkiksi joku tuomari on jotain 20-vuotta sitten tehnyt jonkun päätöksen, niin hän jää jossain vaiheessa eläkkeelle. Sitten seuraava tuomari ei ehkä olekaan asioista samaa mieltä kuin mitä alkuperäinen tuomari oli. Ja yhteiskunnassa asenteet muuttuvat, kuten näissä adoptioita sekä huostaanottoa koskevissa päätöksissä ollaan huomattu. Tämä pitää aina ottaa huomioon, kun ihmisen kohtelua sekä hänen elämäänsä suunnitellaan. Sama koskee myös yhteiskuntaa. Eli polttoaineen hinnan muutokset sekä koulutuspohjan muuttuminen saavat ihmiset myymään vanhoja tilojaan, ja monia vanhoja kyliä autioitui 1970-luvulla, mutta ihmiset ovat palanneet maalle. He eivät kuitenkaan enää viljele maata, vaan käyvät muissa töissä kodin ulkopuolella.
Tuo yhteiskuntarakenteen muutos näkyy myös poliittisten liikkeiden saaman suosion muutoksissa, koska maaseudulla asuminen ei enää tarkoita sitä, että henkilö on maanviljelijä. Tämän takia ei enää ole maaseutua, jolle voidaan luvata erilaisia paketteja, ja se tietenkin on myös pakottanut entiset maaseudun puolueet muuttamaan konseptiaan, jotta he saisivat muitakin kuin vain maanviljelijöiden ääniä. Maaseutu oli ennen iso kokonaisuus, jolle oli hyvä luvata paljon erilaisia asioita kuten verohelpotusta polttonesteiden hinnasta. Mutta nyt kun pelkkä maaseudulla oleva osoite ei takaa sitä, että henkilö on maanviljelijä, niin silloin ei enää pelkkä maanviljelijöiden ääniin luottaminen riitä läpimenoon edes paikallisvaaleissa.
Ja tämä on tietenkin muuttanut myös politiikan konseptia lopullisesti. Joten ehkä tässä alussa oleva kuva autiotalosta voisi symboloida mennyttä aikaa, josta kuitenkin muistamme vain hyvät asiat. Silloin alaikäisenä oli mieli maassa, kun en vielä päässyt kapakkaan, ja nyt jälkeenpäin opiskelukin tuntuu todella upealta, vaikka tuolloin oli hiki pinnassa, kun odottelin tenttien tuloksia, ja keitin kaurapuuroa, kun rahat olivat loppu, koska opintotuella ei kovin leveästi elellä. Jos kurssia ei saanut läpi, niin opintotuki jäi saamatta. Jolloin olisi pitänyt sitten hankkia rahaa muilla keinoin, eli mennä siivoamaan tai kaupan kassalle. Mutta kuten tiedämme, niin moni muukin tätä yrittää. Ja siksi noihin töihin pääseminen on hiukan vaikeaa, eli saattaa olla niin, että noita työvuoroja ei sitten tulekaan, vaikka sattuisi sinne haastatteluun pääsemään.
kimmonsivu.blogspot.fi
Comments
Post a Comment