Skip to main content

Arkkitehtuurin sekä ylipäätään tekniikan omituisuuksia

Tämä ei ole tiedekeskus Heureka, vaan
eräs varasto Kivenlahden teollisuusalueella
Kuva I

Kuvassa yksi (Kuva I) oleva varasto muistuttaa todella paljon Tiedekeskus Heurekaa (Kuva II), eli ovatkohan nämä talot saman arkkitehtitoimiston tai arkkitehdin tekemiä? Tietenkin Heureka on hiukan erinäköinen, mutta yhdennäköisyyden voi kyllä selvästi huomata. Eli ainakin molemmissa taloissa on käytetty samankaltaista ratkaisua, vaikka tietenkin näitä pintoja on tyylitelty hiukan eri näköiseksi. Kaikki me olemme nähneet taloja, jotka muistuttavat hiukan toisiaan, ja usein jossain varastossa tai teollisuusrakennuksessa on jonkun tunnetun talon piirteitä, koska arkkitehdit kokeilevat usein valitsemansa pintamateriaalin toimivuutta, kun he alkavat luoda uutta rakennusta.

 Eli ensin tehdään rakennusta koskevat rakennuspiirustukset sekä sitä koskeva simulaatio ja dokumentaatio, ja sitten kun tuota rakennuksen näkyvintä osaa aletaan rakentaa, niin sitä ennen tietenkin tuo pinta toteutetaan jossain pienemmässä mittakaavassa, ennen kuin sitä aletaan asentaa johonkin arkkitehtitoimiston "paraatikohteeseen". Silloin testataan pinnan toimivuus myös käytännössä, eli jos pinnan pinta-ala kasvaa liian suureksi tilavuuteen nähden, niin silloin sen lämmityskustannukset kasvavat erittäin suuriksi, koska tuolloin kappaleesta lähtevän lämpösäteilyn määrä on tuolloin suurempi kuin kappaleella, jolla on pieni pinta-ala tilavuuteen nähden.
Heureka
(Kuva II)

Tämän takia pinnan muoto ei ole suinkaan ole samantekevä. Ja jos esimerkiksi taloa lähdetään toteuttamaan, niin totta kai tietokoneet voivat simuloida melkein mitä vain. Mutta ennen kuin simulaatiota aletaan rakentaa, niin silloin tietenkin pitää sitä varten hankkia tarvittavat parametrit, ja jos kyseessä on aivan uusi talomalli, niin silloin pitää rakentaa koekappale, josta suoritetaan tarpeelliset mittaukset, joista saatuja lämpötila- ja kosteusarvoja sitten käytetään simulaatiopohjan rakentamiseen, ja jos talo muotoillaan väärin, niin silloin on vaarana se, että osa siitä muuttuu tulikuumaksi ja osa huoneista on taas jääkylmiä.

Tai sitten rakennuksen sisälämpötilan säätelyyn tarvitaan valtavan tehokkaat sekä nykyaikaiset ilmastointilaitteet. Toki huippunykyaikaiset aktiiviseen lämmön- ja kosteuden mittauksen hyväksikäyttöön perustuvat ilmastointilaitteet, jotka pumppaavat ilmaa huoneiden välillä sekä myös ulos tai sisään sitä mukaan, millainen on tuon talon kosteustilanne missäkin huoneessa säästää energiaa sekä edesauttaa asumismukavuuden varjelemisessa. Kun puhutaan rakennuksen sähkönkulutuksesta, niin asentamalla sen kattoon aurinkopaneelit, niin silloin voidaan energialaskua pienentää entisestään. Piistä valmistettu aurinkopaneeli muistuttaa mustaa kattopeltiä, ja samoin noissa taloissa voisi olla sälekaihdinta muistuttavat aurinkopaneelit, jolloin tuo talo saisi sähkövirtaa myös näistä kaksikäyttöhuonekaluista.

Samoin voidaan leikillisesti väittää, että koko metallipintainen talo voidaan päällystää piiaurinkopaneeleilla, joilla voidaan tuottaa sille ilmaista energiaa. Tämä toki on vain hypoteesi, eikä se tietenkään korvaa kaukolämpöä, koska maamme on niin pohjoisessa, että talvet ovat pimeitä. Kun mietitään sitä, miksi jopa yksittäisten talojen kannattaa tulevaisuudessa tuottaa energiaa, johtuu siitä että polttoaineiden hinnat ovat todella kovia, ja jos esimerkiksi kesällä saadaan huomattava osa sähkövirrasta tuotettua muualla kuin valtakunnanverkossa olevilla laitoksilla, niin silloin tietenkin noita verkkoon sähköä syöttäviä laitoksia voidaan pysäyttää, ja myös maalämpövoimalat tarvitsevat huoltoa. Myös aurinkopaneelit pitää silloin tällöin pestä, jotta niiden sähköntuottokyky sälyy hyvänä. Mutta jos talo tuottaa itse osan energiastaan, niin silloin sen ei tietenkään tarvitse maksaa siltä osin sähkölaskua.

kimmonsivu.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,