Proxima Centaurin kuvitteellisen planeetan pintaa kuuluisassa maalauksessa jonka taiteilija David Hardy maalasi vuonna 1972 Kuva I |
Eräiden lehtien mukaan Proxima Centaurilla eli Aurinkoa lähinnä olevalla tähdellä saattaisi olla planeetta, jolla on vastaavat olosuhteet kuin Maapallolla. Tämän planeetan olemassaoloa ei olla vielä kuitenkaan täysin varmistettu, ja muutenkin voi olla niin, että se on silti hiukan meidän maapallostamme poikkeava taivaankappale. Jos se on olemassa, niin silloin sen merkintä olisi Proxima Centauri B. Jos se kiertää Proxima Centauria tähden elämän kehässä, niin se olisi lukkiutunut, eli tämä planeetta kääntäisi jatkuvasti saman puolen Proxima Centauria kohti, joten se olisi silti hyvin paljon Maapallosta poikkeava, vaikka oletettu Proxima Centauri B olisi saman kokoinen kuin oma kotiplaneettamme. Lukkiutuneet planeetat ovat sikäli erikoisia, että niillä saattaa olla vettä, mutta juoksevana sitä esiintyisi lähinnä terminaattorilla eli valon ja pimeyden rajalla, missä olosuhteet saattaisivat olla sellaiset, että hiilipohjainen elämänmuoto voisi siellä kehittyä, mikä ei tarkoita siis suoraan sitä, että se olisi älyllinen. Ja myös älyllinen elämänmuoto voisi olla hyvin paljon erilainen, kuin mitä itse olemme.
Mutta lukkiutuneen planeetan ero Maapalloon nähden on sikäli silmiinpistävä, että sillä voisi olla erilaisia ilmastovyöhykkeitä, jotka ovat nyt pystyssä tuon planeetan keskustähteen nähden, ja vaikka sen päiväpuoli on polttavan kuuma, varsinkin silloin jos tuo punainen kääpiötähti alkaa purkautua, niin silti sen terminaattorilla ja pimeällä puolella voisi olla elämää, joka olisi hiilipohjaista, mutta nuo pystyssä olevat ilmastovyhykkeet mahdollistavat sen, että teoriassa sillä voisi olla monenlaisia elämänmuotoja, joista osa voisi käyttää ammoniakkia liuotteena veden sijasta, ja tuon planeetan jääkylmällä varjopuolella voisi olla esimerkiksi ammoniakista muodostuneita valtameriä, vaikka terminaattorilla olisi juoksevaa vettä.
Tai tuo elämä voisi saada energiansa vulkaanisesta lämmöstä, mutta se vaatisi tietenkin sitä, että tuon taivaankappaleen ydin olisi sula. Eli sillä pitäisi olla joko niin paljon radioaktiivisia aineita, jotta tuon planeetan ydin olisi sulana, tai sitten sillä pitäisi olla massiivinen kuu, tai sen itsensä pitäisi kiertää toista planeettaa jotta vuorovesivoimat ravistaisivat sen ydintä sulaan tilaan. Mutta toki se että siellä olisi elämää, ei tarkoita sitä, että se elämä olisi älyllistä. Se voisi käsittää esimerkiksi leviä, erilaisia kasveja sekä bakteereja, joiden aineenvaihdunta on täysin sopeutunut sille ilmastonvyöhykkeelle, millä se sattuu elämään.
Mutta jotta tuolla planeetalla olisi elämää, pitäisi sillä olla kaasukehä, mikä vaatii magneettikentän, jotta keskustähdestä lähtevä aurinkotuuli ei puhalla kaasukehää avaruuteen, ja magneettikenttä vaatii sitä, että planeetalla on sula ydin, joka synnyttää magneettikentän pyöriessään kuin valtava generaattori. Jos Proxima Centaurilla on Maan kaltainen planeetta, niin se on ainoa toista tähteä kiertävä taivaankappale, jonka voisimme teoriassa saavuttaa inhimillisessä ajassa, niin että jos me lähetämme tutkimusalluksen sinne, niin näiden aluksen lähettäneiden tutkijoiden lapsenlapset sitten voisivat päästä tutkimaan sen antamia tutkimustoloksia. Mutta kaikkein kiehtovin ajatus olisi älyllisen elämän mahdollisuus tuollaisella Punaisen kääpiötähden planeetalla. Se voisi olla mahdollista silloin, jos elämänmuoto muuttaa sille toiselta planeetalta.
Eli otetaan vaikka tilanne, missä kaksoistähtijärjestelmän keskustähti räjähtää supernovana, ja sen planeettajärjestelmä tuhoutuu. Tuolloin sillä elävä sivilisaatio voisi muuttaa kaksoistähtijärjestelmän tooisen osapuolen planeetoille, olettaen että tuo toinen osapuoli olisi vaikka kaksi kertaa Pluton etäisyydellä keskustähdestä oleva punainen kääpiötähti. Tuolloin muutto voisi tapahtua melko kehittymättömillä aluksilla, vaikka niitä tarvittaisiin todella paljon, mutta muuten tuollaisella lukkiutuneella planeetalla olevat ilmastonvyöhykkeet olisivat niin kapeat, että siellä ei todennäköisesti muodostuisi älyllistä elämää, vaikka mikään ei tätä kuitenkaan sulje pois. Eli kaikki planeetat eivät ole Maapallon kaltaisia, ja mikään elämänmuoto ei varmasti tule koskaan olemaan kopio Maapallon elämästä, ja se tarkoittaa sitä, että mikä hyvänsä vaihtoehto voisi olla mahdollinen, kun puhutaan toisen taivaankappaleen elämänmuodoista.
Linkki aiheesta kertovaan artikkeliin http://rfmcdpei.livejournal.com/5107049.html
pseudotiedetta.blogspot.fi
Comments
Post a Comment