Hanikan siirtolohkareen esittelytaulu Espoossa
Kuva I
Kuvissa on esillä Hanikan siirtolohkare Espoossa, ja kuten kuvan yksi (Kuva I) esittelytaulusta huomaatte, niin se on 200 tonnia painava rapakivilohkare, joka on museoviraston rauhoittama. Tämä siirtolohkare on kuitenkin hiukan erikoinen, koska kartan mukaan se on matkannut jäätikön mukana Karjalan kannaksen sekä Kymijoen väliseltä alueelta. Tämä on hieman outoa, koska Salpausselät osoittavat, miten jäätikkö on yleensä liikkunut jääkauden aikana, eli jäätiköt liikkuvat aina pohjoisesta etelään, joten jotta jää olisi voinut tuoda tämän muhkean siirtolohkareen tähän paikkaan, olisi sen pitänyt liikkua itä-länsi suunnassa, joka kuitenkin on hiukan omituista. Joten tässä vielä hiukan leikittelen ajatuksella, että jos kyseessä olisi jonkinlainen megaliitti samoilta ajoilta, kuin miltä Stonehenge on peräisin, ja tämä toki on vain ajatusleikkiä, eikä mitään sen kummempaa.Kuva II |
Jääkauden jäätikkö on kuljettanut tuota kiveä sen kokoon nähden suhteellisen pitkän matkan kuitenkin vastoin jäätikön normaalia liikettä. Eli kivi on liikkunut jäätikön liikesuuntaan nähden sivuttain. Tästä kiven liikkeestä on esitetty teoria, jonka mukaan se on alunperin ihmisten paikalleen tuoma esine, ja että kyseessä olisi sama "druidikansa", joka on aikoinaan rakentanut erilaisia megaliitteja ympäri Eurooppaa. Kun puhutaan 200 tonnin kiven siirtämisestä tuon melko lyhyen matkan ajan, niin toki se on vaatinut paljon miehiä sekä aikaa. Mutta kuten tiedämme, niin tuolloin ennenaikaan ei näissä uskonnollisissa asioissa säästelty aikaa sekä voimia, ja toki suuri miesjoukko olisi voinut puunrunkoja rullina käyttäen kiskoa tuota kiveä pitkin metsää, tai sitten sitä kiskottiin jäätä pitkin.
Kuva III |
Ja kun ajatellaan esimerkiksi Stonehengen kiviä, niin niitä oli saatettu kuljettaa kivikehien rakennuspaikoille jopa sukupolvien ajan. Toisaalta olihan jääkausi vasta ollut, joten jään yli vedettäessä tuon kiven kitka pienenee, mutta kuten tiedämme, niin tämän teorian mukaan tuota kiveä siirrettiin sukupolvien ajan. Se haettiin tietenkin tarpeeksi pitkältä, jotta sen arvo olisi suurempi ihmisten silmissä, ja siihen liittyvien tarinoiden eloisuus kasvaa. Kuitenkin tässä esitetystä muinaisesta Suomessa eläneestä "druidikansasta" ei ole mitään ns. "oikeita" todisteita. Eli on vain vanha kansanperinne Väinämöisestä, tietäjästä joka Kalevalan mukaan vaelsi täällä pohjolassa kauan sitten, ja jonka historiallisesta totuudesta emme koskaan pääse eteenpäin, eli koko hahmo saattaa olla Lönnrotin sepittämä tai sen esikuvana ovat olleet roomalaisten kautta Skandinaviaan välittyneet tarinat druideista, joiden valtakausi oli kuitenkin ohi ennen kuin Julius Caesar valloitti Britannian, eli roomalaisten tiedot druideista perustuvat myös pitkälti kuulopuheisiin.
Kuva III |
Ehkä tuo kuvitteellinen muinainen kansa oli ajatellut tehdä kyseisestä kivestä jonkinlaisen hiidenkiven. Mutta tämä on pelkkää mielikuvituksen tuotetta, ja virallisen totuuden mukaan kyseinen kivi kulkeutui Kotkasta Espooseen jäätikön mukana. Jäätikkö on tehnyt tuosta kivestä hiukan kuutiota muistuttavan, ja sen takia tuo kivi on melko erikoisen näköinen. Ja jos oikein ajatuksilla lähdemme leikkimään, niin voidaan leikillisesti ehkä miettiä mahdollisuutta, että ehkä tuota kiveä olisi työstänyt kansa, joka oli ehkä myynyt sen Stonehengen rakentajille. Näet näissä vanhoissa kivikehissä on joskus saatettu tehdä portti tai jotain erityistä päivää tarkoittava paalu eri värisestä kivestä, jolloin tietenkin tuo kivi piti tilata jostain. Eli olisiko tämä jonkinlainen megaliitti jostain kaukaa historian hämärästä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Megaliitti
charelesfort.blogspot.fi
Comments
Post a Comment