Varis Kuva I |
Miksi varis on harmaa? Syy tähän tietenkin löytyy luonnonvalinnasta, joka on suosinut harmaita lintuja. kukaan ei luonnossa tepastele ympäriinsä odottaen päätyvänsä toisen ruokalistalle, lukuunottamatta tiettyjä parasiitteja, jotka houkuttelevat saalistajia sieppaamaan ne sisäänsä, ja sitten nämä olennot alkavat loisia esimerkiksi sen suolessa. Jotkut parasiitit myös tappavat uhrinsa esimerkiksi tuhoamalla sen maksan, mutta useimmiten ne vain ikään kuin kulkevat mukana, koska jos parasiitin isäntä kuolee, niin silloin se joutuu vaihtamaan eläintä, ja esimerkiksi monia maksamatoja uhkaavat erilaiset hyönteiset, jotka voivat niitä sitten syödä ilman pelkoa infektiosta tai muusta komplikaatiosta.
Karike sekä pohjoinen metsä ovat pääasiassa harmaita, joten tietenkin sen takia tuon älykkään linnun kannattaa olla harmaa sekä musta. Varislinnut ovat erittäin älykkäitä eläimiä, jotka elävät yhdyskunnissa, ja eivät useinkaan mitään helppoja saaliita muutenkaan ole, koska ne osaavat pujotella puiden välistä pakoon haukkoja sekä kotkaa, joista jälkimmäinen on yksi harvoista linnuista, joita variksen tulee pelätä. Suurin osa petolinnuista kuitenkin väistää varista, koska jos se niitä häiritsee, niin silloin se saa koko parven päälleen.
Mutta pelkkä sulautuminen maastoon ei tee variksesta niin menestynyttä lajia, vaan sen kohdalla tapahtunut värivalinta on paljon monitahoisempi sekä syvällisempi valinta, jonka takana on muutakin kuin tarve sulautua maastoon. Harmaa ja musta ovat värejä, johon silmä ei kiinnity niin helposti, kuin kirkkaaseen väriin, koska petoeläinten kita useimmiten on kirkasvärinen.
Siksi kirkkaat värit saavat silmän kääntymään automaattisesti kirkkaita värejä kohti. Tietoa siitä, mihin silmä kääntyy käytetään hyväksi esimerkiksi sotila- sekä turvasuja suunniteltaessa. Toki kaikkien petoeläinten kita ei ole kirkasvärinen, vaan esimerkiksi mambojen suut ovat usein mustia, mutta joillakin matelijoilla on sellainen suuosa, että sen väri muuttuu riippuen siitä, että uhkaako käärme vastustajaa vai vaaniiko se saalistaan. Se että uhkaako se vai vaaniiko käärme toista eläintä riippuu sen opponentin koosta, eli siitä pystyykö käärme nielemään saalistaan. Mutta tästä sitten seuraa sellainen kysymys, että miksi sademetsän eläin on kirkasvärinen?
Joskus kirkas väri toimii houkuttimena, eli tukaanilla esimerkiksi on kirkasvärinen, banaania muistuttava nokka, joka on tarkoitettu houkuttelemaan saalista sen lähelle. Mutta kun puhutaan esimerkiksi papukaijojen kirkkaista väreistä, niin silloin tuo väri kyllä sulautuu melko hyvin sen luonnollisen elinympäristön objekteihin kuten hedelmiin sekä kukkiin. Ja viidakko on tietenkin erittäin värikäs paikka.
Jossa petolintujen pitää valita tuhansista värikkäistä kohteista. Tällöin petolinnun pitää sitten valita noista kohteista, mitä kohti se lähtee syöksymään. Tämän takia parveilu sekä yhteneväinen käytös sekä höyhenpuku tai karvapeite ovat valttia luonnossa. Linnut pääsevät yleensä maassa elävää petoa pakoon lentäen, mutta tietenkin ilmassa niitä vaanivat muut linnut. Höyhenten tehtävä on paitsi suojata lintua säältä, niin myös tehdä siitä epämiellyttävä saalis, koska terävät piikit saattavat jäädä petoeläimen kurkkuun kiinni.
Ja esimerkiksi kottaraiset lentävät ympäriinsä yhtenäisenä massana, josta petolinnun on vaikea valita kohteensa tuhansien yhteneväisten silmäobjektien keskeltä. Mutta sitten vielä sellainen asia, että miksi esimerkiksi karibujen sekä muiden laumassa elävien hirvieläinten koirailla on sarvet. Syy on sama kuin se, miksi lintumaailmassa koirailla on useimmiten värikkäät höyhenpuvut. Siksi että ne erottuisivat massasta, koska jos nuo eläimet sitten kohtaavat pedon, niin naaraan tehtävänä on saada poikue kasvatettua täysikasvuiseksi, ja vain naaraat voivat lisääntyä, joten jos naaraalla on poikasia tai munia haudottavana, niin koiraan tehtävä on vetää hyökkääjä puoleensa. Toki isoilla linnuilla kuten variksilla, lokeilla sekä haukoilla ja joutsenilla on yhtenevät höyhenpuvut, ja sorsan kaltaiset kasvissyöjäkoiraat vaihtavat vain höyhenpuvun pesimisen ajaksi.
Comments
Post a Comment