Skip to main content

Raskaasti aseistettujen robottien toiminnan arviointia

"Code 8" elokuvassa esiteltyjä kuvitteellisia
lainvalvontarobotteja. Tällaisia laitteita
kehitetään  jatkuvasti DARPA:n sekä
muiden toimijoiden toimesta
Kuva I

Muutamat dokumentin tekijät sekä suuri yleisö ovat koko Predator- sekä muiden robottiohjelmien ajan halunnut keskustella siitä, millä tavoin tämän kaltaisia laitteita voidaan käyttää ihmisten parhaaksi. Eli vaikka esimerkiksi robottien tuominen lainvalvontatehtäviin sekä taistelukentille varmasti herättää pelkoja, niin niiden etu ihmiseen nähden  on sama kuin noiden koneiden tuoma suurin uhka ihmiselle. Kun keskustellaan lainvalvojista sekä sotilaista, niin aina puhutaan ihmisestä, jolla on tunteet. DARPA sekä muu vastaavat toimijat kehittelevät jatkuvasti tällaisia välineitä, joilla voidaan ihmisiä korvata nimen omaan mekaanisissa mutta samalla vaativissa lainvalvonta- sekä sotilastehtävissä. Niiden kehittämisen jarruna ovat lähinnä voimanlaitteet sekä tietokoneohjelmat, joiden rajoitteisuus estää noiden robottien turvallisen toiminnan sellaisessa paikassa, missä ne eivät ole jatkuvassa datayhteydessä valvontakeskukseen.

Eli niissä voi hyökkäysohjelma "jumittaa" päälle, jolloin tilanne voi olla katastrofaalinen, jos robotti ei ehkä erota rosvoa lainvalvojista, jolloin se saattaa joko ampua omia tai sitten ojentaa aseensa rosvoille. Tekoälyn suunnittelijoiden pitää ennakoida tällainen tilanne, ja rakentaa ohjelmisto, millä robotti erottaa omat vihollisista, niin että se ei ojenna asettaan rosvolle eikä myöskään tulita jokaista vastaan tulevaa käsilaukkua kantavaa henkilöä. Tuollaisen ohjelmiston rakentaminen on hiukan työlästä, koska lainvalvontatehtävää suorittavien robottien pitää voida tehdä muutakin kuin tulittaa kaikkea millä ei ole IFF-tunnistimia, joten tuota ohjelmisto tehtäessä pitää ohjelmoijan ottaa huomioon miljardeja erilaisia muuttujia, ja siksi vakavasti otettavia "Robocopeja" tuskin tulee vielä vähään aikaan kadulle, vaan nuo androidit toimivat varmasti ensin ihmisten kontrollissa koko tehtävän ajan, ja niillä voi olla itsetuhomekanismi, jolla ne voidaan tuhota, jos niiden toiminnassa ilmenee ongelmia.

Mutta tullessaan hälytykseen kantaa poliisimies usein melko järeää automaattiasetta, jonka teho on erittäin suuri, ja esimerkiksi tullessaan aseistettua henkilöä koskevaan hälytykseen, saattaa poliisimies joutua toimimaan ainakin muutamia minuutteja yksin, ennen kuin hänen kollegansa tulevat paikalle. Ja jos tuollainen aseistettu henkilö joutuisi ehkä mahdollisesti tyhjällä kadulla sellaisen henkilön eteen, joka on häntä kiusannut esimerkiksi koulussa voi tilanne olla erittäin vakava, koska jos tuo entinen koulukiusaaja on kahdestaan häntä pidättämään tulleen poliisin tai sotilaan kanssa voi houkutus liialliseen voiman käyttöön olla todella suuri. Eli tuossa tilanteessa poliisimies tai sotilas joutuvat hetkeen, missä heillä on motiivi, sekä ikään kuin oikeus tappaa joku henkilö.

Vaikka he tietävät, että sisäinen tutkinta tulee tapauksen tutkimaan huolella, niin tuolloin pimeässä huoneessa tai muussa tilassa, saattaa tuollainen poliisi ajatella, että hän voi sitten valehdella nähneensä aseen epäillyn kädessä. Ja tuo tunneperäinen ratkaisu, missä poliisi käyttää kuolettavaa voimaa henkilöä kohtaan on saanut tietyt henkilöt pohtimaan mahdollisuutta siihen, että osa poliiseista korvattaisiin roboteilla. Jos tuollainen robotti saapuu paikalle, niin se ei ainakaan kovin paljoa suutu, mikäli sille aletaan huutaa hävyttömyyksiä. Toisaalta robotteihin voidaan käyttää aseita, jotka ovat ihmiselle vaarattomia, ja EMP-aseilla tuollainen villiintynyt lainvalvotarobotti saadaan talttumaan alta aikayksikön. Lainvalvojien ongelma on sama kuin esimerkiksi Irakissa sekä Afganistanissa valvontatehtäviä suorittaneiden ammattisotilaiden, eli vaikka kadulla olisi kuinka rauhallista, niin yllättäen saattaa tilanne muuttua aivan toiseksi, kuin mitä se oli tätä ennen.

Vaikka tilanne länsimaisella kadulla vaikuttaa tietenkin aivan erilaiselta kuin Kabulissa, mutta pohjimmiltaan tuolla Kabulissa sotilaat ovat valmiimpia kohtaamaan erityisesti rynnäkköaseilla tehtyä väkivaltaa, kuin länsimaisella poliisilla on, mutta kuitenkin tilanne on periaatteessa sama, jos poliisi tulee hälytykseen, ja joku alkaa siinä sitten ammuskella, jolloin kuolettavan voiman käyttö voi olla ainoa mahdollisuus. Jos tuota tehtävää hoitaa robotti, niin silloin sen ei tarvitse välittää omasta turvallisuudestaan, ja se hoitaa tehtävänsä todella tehokkaasti sekä kylmästi, mutta tuo asia ei kuitenkaan tee noista "peltimiehistä" yhtään sen turvallisempia kuin tavallisesta ihmisestä.

Näet jos joku hakkeri sitten kaappaa tuon robotin hallintaansa, niin tulokset voivat olla kammottavia, mutta niin ne ovat myös silloin, jos joku ihminen alkaa käydä kuumana tuossa tilanteessa. Tunteet tekevät meistä ihmisiä, ja ne ovat samalla myös tuhoavimpia asioita maailmassa, jos esimerkiksi joku raivohullu saa käsiinsä rynnäkköaseita, ja jos esimerkiksi joku poliisin työtovereista on ammuttu, niin silloin voivat tunteet nousta pintaan myös normaalilta partiopoliisilta, joka ehkä saattaa pitää tuota kollegaa kohti suunnattua väkivaltaa ikään kuin "oikeutuksena" jakaa kuolemantuomioita kaduilla.

Kuitenkin tuollainen robotti voidaan saattaa pois toiminnasta suuritehoisella EMP-aseella eli radiomaserilla, joka on ihmisille teoriassa täysin vaaraton, ellei jollakin satu olemaan sydämentahdistinta tai induktiokierukkaa korvassaan. Tällöin saattaa tuollainen laite aiheuttaa joko oikosulun tuohon elintärkeään apuvälineeseen tai syntyy niin kova ääni, että henkilön tärykalvo pamahtaa kappaleiksi. Eli tämän takia nuo EMP-aseet voivat näennäisestä vaarattomuudestaan huolimatta olla vaarallisia sekä yksittäisille ihmisille tai yhteisöille, jos ne kohdistetaan vaikkapa datalinkkiin, jolloin GSM-verkko katkeaa siltä kohdin.

EMP-ase voisi olla käyttökelpoinen väline tilanteessa, missä hiilikuiturunkoinen taistelurobotti ikään kuin riistäytyy valvojiensa käsistä.  Robottien käytöstä lainvalvojina esimerkiksi SWAT-ryhmissä, joiden tehtävät vastaavat tilannetta kriisialueella kuitenkin keskustellaan vakavasti, ja tuollaiset vaativat tehtävät ovat varmasti niitä, joissa ensin näemme noita robotteja, joista on kirjoitettu tuhansia kirjoja ja tehty miljoonia elokuvia. Alla on linkki lyhytelokuvaan "Code 8", jossa esiintyy lainvalvontarobotti, jollaisia saattaa tulevaisuudessa liikkua oikeasti kaduilla. Ja jos joku alkaa käyttää tuota robottia väärin, niin silloin saattaa tilanne muuttua todella vaaralliseksi, koska robotti on erittäin hyvä salamurhaaja, joka ei jätä tehtäväänsä kesken, ja tehtävän jälkeen sen muisti voidaan pyyhkiä välittömästi.

https://www.youtube.com/watch?v=DqO90q0WZ0M

kimmonsivu.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,