Skip to main content

Mietintöjä elokuvan "Nostalgist" pohjalta siitä miksi kaikkea ei kannata kokeilla

"Nostalgist"
Kuva I

Katselin tässä YouTubelta lyhytelokuvan nimeltään "Nostalgist", ja tässä sitten mietin, että mitähän oikeasti mahtaisi tapahtua, jos alkaisimme tehdä itsestämme tallenteita joihinkin pilvipalvelimiin, ja siirtäisimme ikään kuin elämämme jollekin kovalevylle, josta jälkipolvet voivat etsiä sen käsiinsä. Tuollaisen tallenteen avulla lapset voivat postuumisti nähdä sen mitä heidän vanhempansa puuhasivat nuoruudessaan, ja siten tutustua elämään menneisyydessä. Elokuva löytyy alla olevasta linkistä tai klikkaamalla tätä riviä.

Ja olisiko tuo oikeastaan sittenkään hyvä asia, koska jos jonkun ihmisen koko elämä tallennetaan johonkin tietokoneen muistiin, niin hänen lapsensa voisivat silloin nähdä tilanteet, jossa heidän vanhempiaan on nöyryytetty, ja ehkä he sitten voisivat yrittää kostaa näitä tapahtumia. Toisaalta nuo aivokäyrät voitaisiin ajaa robottien mikropiiristä valmistettuihin aivoihin, jolloin ne ikään kuin saisivat saman mielen kuin noilla henkilöillä, joiden aivosähkökäyrä on niihin tallennettu.

Tämä ajatus tietenkin houkuttaa ihmisiä valmistamaan mielikuvituksessaan esimerkiksi robottikopion kuolleesta sukulaisestaan, ja psykologien sekä tietokoneasiantuntijoiden avulla voitaisiin vaikkapa syntetisoida Albert Einsteinin aivosähkökäyrä jollekin tietokoneelle, ja siirtää se robottiin, joka voisi esittää suurta tiedemiestä. Mutta tuo aivosähkökäyrän mallintaminen voidaan tehdä kenelle tahansa henkilölle, joka on tehnyt jotain tekstejä tai tutkielmia. Täytyy vain löytää henkilö, joka ajattelee samalla tavoin sekä tekee tehtävänsä samoin kuin henkilö, jonka aivotoimintaa halutaan jäljentää, ja häntä voidaan käyttää apuna, kun tietokoneasiantuntijat sekä muut tutkijat luovat synteettisen aivosähkökäyrän.

Ja tuosta sitten heräsi ajatus siitä, että kuka oikeastaan muuten oli "Viiltäjä Jack"? Tietenkin tuo murhaaja voi olla kuka hyvänsä, joten on olemassa vaara siitä, että joku vahingossa luo tuollaisen hirviön kopion. Vaikka tämä ajatus vaikuttaa varmasti monen mielestä kammottavalta, mutta ennen kuin alamme luoda koneita, joilla on ihmisen ajattelutapa, niin silti on muistettava, että noissa ajatuskuvioiden mallintamisissa voimme tietenkin mennä aina vähän liian pitkälle. Ja tuo tilanne voi sitten aiheuttaa kammottavia seuraamuksia, jos joku menee tuossa työssä liian pitkälle, eli hän tekee sellaisen virheen, että luo liian täydellisen koneen. Jos robotille luodaan tunne-elämä, niin silloin siitä voi tulla vaarallinen monella tavoin.

Eli se voi muuttua tietoiseksi tai sen ohjelmistossa olevat mekanismit, jotka takaavat autonomian alkavat muuttaa sitä sellaiseksi, että tuo kone alkaa pitää itseään tärkeämpänä kuin ihmisiä. Silloin se voi luoda itsestään kopioita, ja esimerkiksi siirtää ohjelmistonsa muihin robotteihin, jolloin ihmistä vastassa voi olla kollektiivisesti ajatteleva robottien massa-armeija, joka voi nousta kapinaan koko ihmiskuntaa vastaan, eli tätä tekoälyn vastustajat käyttävät argumenttinaan, kun puhutaan ajattelun sekä tunteiden siirtämistä robotteihin, jotka osaavat ehkä myös kopioimaan itseään. Eli ne jäljittelevät silloin täydellisesti eläviä olentoja, jolloin syntyy vaara siitä, että ne kapinoivat. Tunteellista robottia voi loukata, ja tuolloin se voi muuttua erittäin vaaralliseksi. Sama koskee myös koneita, jotka on ohjelmoitu tarkkailemaan tunnetiloja. Ne voivat oikeasti olla hyvin vaarallisia, mikäli niiden tehtäviin kuuluu yleisön suojeleminen.

Tuolloin tavallinen riita voi aiheuttaa sen, että tuollainen suojeluandroidi alkaa suorittaa tehtäviään, eli se saattaa reagoida esimerkiksi äänen voimakkutteen, jolloin se voi käydä kiinni tavalliseen ihmiseen, joka riitelee toisen kanssa tai muuten kohottaa ääntään julkisessa tilaisuudessa. Tuon takia ei lainvalvojia tulla vielä tulevaisuudessa korvaamaan roboteilla, vaikka se olisi teknisesti täysin mahdollista, ja vaikka robotteja käytettäisiinkin lainvalvojina, niin ne toimisivat yhdessä ihmisten kanssa, jolloin ihmiset antaisivat niille tulikomennon, sekä toimivat siten että niiden ohjaajat olisivat jatkuvasti yhteydessä näihin välineisiin. Samoin niissä olisi varmasti itsetuhomekanismi, jotta niiden toiminta voidaan pysäyttää, jos nämä robotit karkaavat valvojiensa kontrollista.

Elokuva löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=ZzCQtoQ8ypk



Comments

Popular posts from this blog

Schrödinger's cat: and the limits of that idea.

"In quantum mechanics, Schrödinger's cat is a thought experiment concerning quantum superposition". (Wikipedia, Schrödinger's cat). But the same thing can use as model for many other thought experiments.  Sooner or later, or at least in the ultimate end of the universe, the Schrödinger's cat will turn into wave movement. The information that this cat involved exists but the cat does not exist in its material form. The information doesn't ever vanish. It just turns its shape.  We are all trapped in the universe and time. The universe is the space that is entirety to us. There are no confirmed other universities. But the multiverse is a logical continuum for the expanding galactic megastructures.  The problem with natural things is this. They are black and white. They exist or do not exist. Could there be something, that exists and not exists at the same time?  Scrödinger's cat is thinking experiment about case their cat is not dead or not alive. But in this...

The string theory offers a new way to calculate Pi.

"Scientists discovered a new series for pi through string theory research, echoing a 15th-century formula by Madhava. By combining Euler-Beta Functions and Feynman Diagrams, they modeled particle interactions efficiently. Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, String Theory Unravels New Pi Formula: A Quantum Leap in Mathematics) People normally think that. The pi is the ratio of the circumference circle's circumference to the circle's diameter. The Pi is a mathematical constant 3.14159..., the endless decimal number. The Pi is interesting because developers can use that decimal number to make the encryption algorithms stronger.  The idea is that the encryptions program hides the message's original ASCII numbers by multiplicating those numbers with some decimal number. Or the system can add some numbers to those ASCII numbers.  "Aninda Sinha (left) and Arnab Saha (right). Credit: Manu Y" (ScitechDaily, String Theory Unravels New Pi Formula: A Quantum Le...

There are always more than three actors in the real world.

"An international research team is advancing precision timekeeping by developing a nuclear clock using thorium isotopes and innovative laser methods, potentially transforming our understanding of physical constants and dark matter. (Artist’s concept.) Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, Unveiling the Thorium Nuclear Clock and Its Time-Twisting Secrets) From Three-body problem... There are no pure three-body systems in nature. There are always more than three components in the system. For making real three-body systems we must separate those three bodies from the environment. Otherwise, there are stable effects. But nobody can predict some effects like distant supernova explosions or sun eruptions.  And one of those things that affect all bodies is time. When radioactive materials decay. That affects the stability and symmetry of the object.  Energy levels affect the existence of things like neutrons. The thorium atom clocks are next-generation tools for time measurement....