Silloin tietokone laukaisee aseen yleensä sähköinduktiolla. Tämä toiminta perustuu siihen, että tuon kiväärin tietokoneessa on sallitun kohteen kuva, ja sitten kun tähtäimen CCD-kameran kuva yhdistyy tuohon aseen muistissa olevaan kuvaan, niin tietokone suorittaa laukaisun. Tämä tukissa oleva tietokone laskee siis kohteen liikkeen, sekä ohjaa ampujaa ottamaan tarvittavan ennakon, jotta tuo laukaus saadaan menemään mahdollisimman tarkasti sinne, mihin sen halutaan menevän. Periaatteesa tuohon kivääriin on siis asennettu samanlainen tietokone, kuin mitä kenttätykeissä käytetään laukaisuparametrien määrittämiseen.
Ja mikäli ammuttu luoti menee sivuun, niin silloin tuo älyase osaa korjata seuraavan luodin kohdalla tähtäysohjeita, eli tähtäimen HUD-näytölle ilmaantuu kuvio, jonka mukaan ampuja sitten osaa siirtää asetaan uuseen asentoon, ja hän voi sitten pitää liipasinta eli katkaisijaa pohjaan painettuna koko suorituksen ajan, ja tuo ase ampuu vain silloin, kun osuma on varma. Kun puhutaan noista älyaseista, niin niiden ongelmana on tietysti akun kesto, ja melko korkea hinta. Kuitenkin kun puhutaan noista komponenteista, niin nykyaikaisen kännykän laskentateho on moninkertainen verrattuna vanhanaikaisiin tietokoneisiin, joten tulevaisuudessa ehkä taistelijan varustukseen kuuluu tällainen ase.
Jos tuo Linux-tietokone sitten kytketään älylaseihin, niin hän voi tulittaa mistä kulmasta hyvänsä kohdettaan. Ja uskon että noissa järjestelmissä käytetään nimenomaan Linux-tietokoneita, koska niiden varmuus on Windowsia parempi, koska järjestelmässä ei ole silloin niin suurta riskiä saada viruksia, ja toki jos puhutaan näistä aseista puhtaasti sotilaalliselta näkökannalta katsottuna, niin toki niiden käyttöjärjestelmät sekä päivitykset pitää ladata suojatuilta palvelimilta, joita operoivat ainoastaan asevoimien omat miehet, jotta niiden kautta ei sitten mitään viruksia pääse noihin äärettömän tehtäväkriittisiin (missio critical) systeemeihin.
Mikropiirien hintojen laskeminen taas tuo eteen sellaisen mahdollisuuden, että jopa rynnäkkökiväärin saa tulevaisuudessa älyluoteja, eli miniatyyri ohjuksia, jotka aseen lasertähtäin suuntaa kohteeseen, toisaalta nuo pienet ohjukset voivat olla myös infrapunahakeutuvia, eli ne toimivat kuin pienet sidewinder-ohjukset. Nuo älyluodit tai niiden äärettömän pienet kondensaattorit voidaan tietenkin ladata aseessa, jotta niiden pienoiselektroniikka saadaan toimimaan, sekä ohjaussiipien kääntöelektroniikka pitää vielä aktivoida, mutta tuo äärettömän pieni ohjus voidaan valmistaa hyvin helposti, kun käytetään mikropiirien valmistusmenetelmiä. Halvemmissa älykivääreissä on käytössä vain älykäs tähtäin, jossa saattaa olla esimerkiksi terminen infrapunatähtäin eli lämpötähtäin sekä suuntamikrofoni ja imagetunnistin, joka merkitsee maastosta epäilyttävää liikettä.
Mutta kun puhutaan tuon välineen käytöstä esimerkiksi tarkka-ampujien vastaisessa operaatiossa, niin silloin nuo älykiväärit tai älytähtäimet on saatettu varustaa tuollaisella meteoriittien laskemiseen tarkoitetulla sovelluksella, ja kun vihollisen puolelta sitten ammutaan, niin tuo ohjelmisto merkitsee tähtäimen HUD-näyttöön tuon paikan, missä tarkka-ampujan kiväärin suuliekki on näkynyt. Siitä sitten voi oma vastatarkka-ampuja eli "antisniper"-ryhmä alkaa toimia, eli esimerkiksi kääntää tuohon pisteeseen vaikkapa 40mm IT-tykin tai ampua kyseistä paikkaa heittimillä, jotta tuo mies ja hänen kallis erikoisaseensa saadaan pois toiminnasta. Eli vaikka tässä olen koko ajan puhunut älykivääreistä, niin tuo sama laitteisto kyllä toimii myös isommissa aseissa kuten haupitsesissa sekä IT-tykeissä, joista saadaan sitten enemmän tehoa irti, eli ne voivat pudottaa vihollisen lennokkeja tai keveitä taistelukoneita vähemmällä ammusmäärällä sekä pakottaa isommat koneet lentämään korkeammalla.
Comments
Post a Comment