Väinämöisen ja Louhen suhde on kuin kopio Guineviren ja Merlinin suhteesta, tai ainakin nämä hahmot ovat hyvin samankaltaisia kuin Arthurin legendan Merlinin ja Guineviren hahmot ovat. Eli kummallakin noista hahmoista on taikavoimia sekä yliluonnollisia kykyjä. Eli noiden hahmojen välillä tietenkin voi olla sellainen yhteys, että Lönnrot luki pyöreän pöydän ritareita ennen kuin kirjoitti Kalevalan, eli tämä tarkoittaa sitä, että kansalliseepoksemme kirjoittaja on lukenut "Pyöreän pöydän ritareita" nuoruudessaan. Kuitenkin jos mietitään Guineviren sekä Merlinin suhdetta tarkasti, niin huomataan, että vaikka Guineviren teko Merliniä kohtaan on alhainen, niin kuitenkin hänellä on siihen syynsä.
Eli naisena häntä oli varmasti suututtanut Merlinin sovinistinen asenne häntä kohtaan, ja sitten vihapäissään tuo nainen oli manannut tuon noidan toiseen ulottuvuuteen. Eli voidaan ajatella niin, että Merlin ja Guinevire ovat oikeastaan saman hahmon kaksi eri puolta. Merlin on maskuliininen velho, joka käyttää voimiaan "oikeuden puolesta", mutta Guinevire on hänen antipersoonallisuutensa eli hillitön feminiininen olio, joka ei paljoa häpeile toimiaan. Kuten esimerkiksi Jin ja Jang-mallissa hyvä eli Merlin kuvataan hyvin maskuliinisena hahmona, kun taas Guinevire eli "paha" kuvataan aina feminiinisenä hahmona, joka houkuttelee Merlinin lausumaan loitsun, eli antamaan hänelle avaimen, millä hän saattoi sitten vaihtaa Merlinin kanssa paikkaa tässä olevaisuudessa,
Tuon tarinan pohjalta on aikoinaan esitetty sellainen ajatelma, että Guinevire sekä Merlin olisivat oikeastaan sama henkilö, joka ei voi kohdata "antiminäänsä" tai molemmat tuhoutuisivat. Tämä perustuu oikeastaan esikritilliseen ajatteluun, jonka mukaan on olemassa "sielujen huone", johon ihmisen sielut menevät kun ruumis kuolee. Ja tuon hyvin vanhan myytin mukaan sielun vaeltaessa maan päällä, sen peilikuva istuu tuolla huoneessa odottaen vuoroaan, ja siksi esimerkiksi itsemurhaa ei saanut tehdä, koska tuon myytin mukaan tuo käänteissielu sitten valtaa kuolleen ruumiin, mikäli hän päättää päivänsä ennenaikaisesti.
Tuo legenda on yksi maailman kiehtovimmista asioista, ja esimerkiksi monet vampyyritarinat perustuvat siihen. Eli tuon alkuperäisen "sielujen huoneen" legendan mukaan ihmisen sielun ollessa maan pinnalla, niin tuon henkilön "antisielu" odottaa sillä aikaa tuolla sielujen huoneessa, koska sielut eivät voi olla samaan aikaan samassa tilassa. Eli kun Merlin astuu "rajan" toiselle puolelle, niin Guinevire astuu sitten hänen tilalleen tähän avaruuteen. Kyseisessä tarinassa Merlin sekä Guinevire ovat siis velhoina kuolemattomia, ja he itseasiassa vain siirtyvät toiseen ulottuvuuteen, kun heidän aikansa tässä ajassa on tullut täyteen. Ja kun toinen noista velhoista vaihtaa paikkaa toisen kanssa, niin silloin heidän pitää kulkea ulottuvuuksien välisestä ovesta täsmälleen samaan aikaan, tai sitten tapahtuu annihilaatio.
Eli tuota reaktiota, missä materia ja antimateria kohdatessaan muuttuvat energiaksi kutsutaan myös "Guinevire-efektiksi", mutta yleisemmin siitä käytetään nimeä annihilaatio. Kun mietitään sitä, mikä olisi Väinämöisen sekä louhen suhde muuten, niin pitää muistaa se, että he ovat hyvin korkea-arvoisia jäseniä omassa yhteisössään. Ja jos he haluavat mennä naimisiin tuossa kalevalalaisessa maailmassa, niin silloin heidän pitää etsiä vastaavan arvoinen velho, eli he olisivat siis menossa naimisiin.
Toki Louhesta on tarinoissa tehty kurttuinen vanha mummo, mutta toki tuo kuvaus saattaa johtua siitä, että tuo hahmo oli Kalevalan "pahis", joka ryösti sammon Väinämöisen väeltä, mutta louhen puolustuksesksi voisin sanoa, että hänellä varmaan lapissa ei mitään kovin kummoisia viljelmiä ollut, joten nälkäänsä hän tuon Sammon sitten ryösti. Eli louhi päätyi tuohon toimenpiteeseen, eli Sammon luvattomaan käyttöönottoon siksi, että hänen väkensä näki nälkää, ja olihan tuo ihmemylly sitten kuitenkin antanut Väinämöisen väelle kuitenkin paljon ruokaa sekä rikkauksia, ilman että heidän piti mitään vaivaa nähdä niiden takia. Ja siksi louhen toiminta saattaa olla oikeutettua jopa tarinan kirjoittajan Lönnrotin mielestä, koska Sammon antimista olisi sitten riittänyt varmasti kaikille, jos ne olisi jaettu oikein.
charelesfort.blogspot.fi
Comments
Post a Comment