Skip to main content

Mietelmä suuresta teologisesta paradoksista: voiko Jumala luoda kiven, jota hän ei jaksa nostaa?


Kun puhutaan Jumalasta kaikkivaltiaana hahmona, niin silloin aina välillä tulee teologeille esiin valtava paradoksi, jota kuvataan usein tähtitieteen kirjoissa, missä kysytään että "voiko Jumala luoda kiven jota hän ei jaksa nostaa? Kun puhutaan kaikkivaltiudesta, niin silloin pitää muistaa se, että jos Jumala luo kiven, jota hän ei jaksa nostaa, niin silloin hän ei olisi kaikkivaltias tätä kiveä kohtaan. Toki hän voisi silloin pienentää kiveä tai muuttaa sitä niin, että hän voisi sen siirtää, mutta silloinkaan hän ei olisi kaikkivaltias, tai ainakin hän tekisi vilppiä tuossa tehtävässä.

Näet Jumala ei tuon paradoksin mukaan voisi luoda kiveä, mitä hän ei voisi siirtää. Tällaisten ajatusten ajattelemisesta tietenkin maksetaan palkkaa ihmisille, joita kutsutaan teologeiksi. Jumalan asemaa kaikkivaltiaana korostetaan Raamatussa, ja se on yhteistä kaikille monoteistisille uskonnoille, joissa uskotaan että on olemassa vain yksi kaikkivaltias olento, joka päättää kaikesta mitä maan päällä tapahtuu.

Eli me ihmiset ikään kuin olisimme Jumalan suojeluksessa kaiken aikaa, ja tästä sitten on seurannut pieniä väärinkäsityksiä. Noita väärinkäsityksiä tuli ennen silloin, kun vaikkapa tulevaa hallitsijaa alettiin kouluttaa, koska kukaan ei hänelle tohtinut sanoa vastaa. Ja esimerkiksi koulua saatettiin käydä niin, kuin nuorelle majesteetille sattui sopimaan. Se tarkoitti sitä, että opettajat pelkäsivät sitä, että hän katkaisisi heidän kaulansa, jos he eivät häntä miellyttäisi.

Kuitenkaan näin ei useinkaan tapahtunut, koska tuo korkeasti koulutettu opetuspedagogi sitten sai usein nuoren majesteetin tajuamaan, että hänen piti saada jonkinlaista koulutusta esimerkiksi äidinkielessä sekä muissa aineissa kuten matematiikassa ja sen alalajissa, geometriassa jotta hänen ylhäisyytensä voisi sitten opiskella sotaa, mikä tarkoitti pienten tinasta tehtyjen hevospatsaiden siirtelyä jossain kartalla tai diodraamassa, mikä tarkoittaa eräänlaista kipsistä tehtyä 3D- eli topografikarttapintaa. Nykyään nuo pinnat luodaan tutkaskannerien avulla, ja joukkoja siirrellään virtuaaliympäristössä, mikä tekee varsinaisten toimitilojen varaamisen tarpeettomaksi, ja tuo kuva voidaan luoda esimerkiksi diaheittimellä mihin tahansa luentosaliin.

Nämä väärinkäsitykset liittyvät usein esimerkiksi Mannerheimintien yli kävelemiseen, sekä muihin pikku juttuihin, joiden seurauksena on monia kuninkaallisia esimerkiksi hypännyt linnan muureilta. Tämä liittyy erään aikakauden ilmiöön, jossa papit saarnasivat siitä, että kuningas olisi Jumalan erityisessä suojeluksessa, ja mitään pahaa ei kuninkaalliselle päälle voisi tapahtua. Toki tuota kuninkaallista perijää opettava pappi olisi voinut mainita sen, että Raamatussa mainitaan se, että Jumalan nimeä ei saa turhaan sanoa, eli toki taivaanisällä on paljon muutakin tekemistä, kuin juosta jonkun tulevan kruunupään perässä. Ja olisihan tuo pappi voinut ainakin yrittää selittää tuolle tulevalle majesteetille, että maailmassa on monta muutakin kruunupäätä, joiden perässä hänen täytyi juosta.

Ja sitten nuori majesteetti oli mennyt linnan muureille, ajatellen että Jumala tulee ottamaan kopin tästä suurenmoisesta sekä ajan hengen mukaan hyvin voidellusta karitsasta, kun hän hyppää jostain jyrkänteeltä alas. Kun mietitään tuota tilannetta, missä valta periytyy suoraan isältä pojalle, niin totta kai tuota poikaa sitten "voideltiin" eli mielisteltiin vähän kaikessa, jotta hän sitten vallassa ollessaan voisi tovereitaan muistella hyvällä. Tuolloin "vanhaan hyvään keskiaikaan" oli maailmankuva sellainen, että Jumala konkreettisesti käveli maan päällä, ja vaikutti kaikkiin asioihin mitä täällä tapahtui.

Mutta tuo vanha käsitys jumaluudesta alkoi 1700-luvun alussa korvautua Newtonilaiseksi teologiaksi kutsutulla mallilla, jossa maailmankaikkeus ymmärretään eräänlaisena kellona, jonka toimintaan Jumala ei sinällään voi vaikuttaa, eikä hän siis kävele kenenkään vierellä tönimässä autoja pois tieltä, kun tämä henkilö ylittää Mannerheimintietä. Toki esimerkiksi huumeiden käyttö saattaa aiheuttaa sen, että joku narkomaani alkaa oikeasti kuvittelemaan olevansa Jumala, ja että hänellä on jotain taikavoimia, mikä saa autot pysähtymään hänen tahdonvoimastaan, tai ainakin hänen taikavoimansa vaikuttaa isoon siniseen autoon, joka pysähtyy hänen nostaessaan kättään keltaisen tai sinisen, tuon auton kuvalla varustetun kilven kohdalla. Mutta muuten tällaiset uskomukset ihmisten "jedivoimista" ovat kuitenkin pikku hiljaa jääneet menneisyyteen.

elainasiaa.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

Schrödinger's cat: and the limits of that idea.

"In quantum mechanics, Schrödinger's cat is a thought experiment concerning quantum superposition". (Wikipedia, Schrödinger's cat). But the same thing can use as model for many other thought experiments.  Sooner or later, or at least in the ultimate end of the universe, the Schrödinger's cat will turn into wave movement. The information that this cat involved exists but the cat does not exist in its material form. The information doesn't ever vanish. It just turns its shape.  We are all trapped in the universe and time. The universe is the space that is entirety to us. There are no confirmed other universities. But the multiverse is a logical continuum for the expanding galactic megastructures.  The problem with natural things is this. They are black and white. They exist or do not exist. Could there be something, that exists and not exists at the same time?  Scrödinger's cat is thinking experiment about case their cat is not dead or not alive. But in this...

The string theory offers a new way to calculate Pi.

"Scientists discovered a new series for pi through string theory research, echoing a 15th-century formula by Madhava. By combining Euler-Beta Functions and Feynman Diagrams, they modeled particle interactions efficiently. Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, String Theory Unravels New Pi Formula: A Quantum Leap in Mathematics) People normally think that. The pi is the ratio of the circumference circle's circumference to the circle's diameter. The Pi is a mathematical constant 3.14159..., the endless decimal number. The Pi is interesting because developers can use that decimal number to make the encryption algorithms stronger.  The idea is that the encryptions program hides the message's original ASCII numbers by multiplicating those numbers with some decimal number. Or the system can add some numbers to those ASCII numbers.  "Aninda Sinha (left) and Arnab Saha (right). Credit: Manu Y" (ScitechDaily, String Theory Unravels New Pi Formula: A Quantum Le...

There are always more than three actors in the real world.

"An international research team is advancing precision timekeeping by developing a nuclear clock using thorium isotopes and innovative laser methods, potentially transforming our understanding of physical constants and dark matter. (Artist’s concept.) Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, Unveiling the Thorium Nuclear Clock and Its Time-Twisting Secrets) From Three-body problem... There are no pure three-body systems in nature. There are always more than three components in the system. For making real three-body systems we must separate those three bodies from the environment. Otherwise, there are stable effects. But nobody can predict some effects like distant supernova explosions or sun eruptions.  And one of those things that affect all bodies is time. When radioactive materials decay. That affects the stability and symmetry of the object.  Energy levels affect the existence of things like neutrons. The thorium atom clocks are next-generation tools for time measurement....