Skip to main content

Draken yhtälö sekä todennäköisyyslaskentaa siitä, miksi E.T ei soita?

Zeta Aurigaen kuvitteellinen planeetta
David Hardyn maalauksessa

Maailman kuuluisimpiin todenäköisyyslaskentaan kuuluvista yhtälöistä  on nimeltään Fermin paradoksi tai  tarkemmin sanottuna Draken yhtälö. Moderni versio tuosta kaavasta mikä käsittelee vieraan älyllisen sivilisaation kohtaamisen mahdollisuutta voidaan laskea siten, että kaikkien tähtien määrä, millä varmasti on ympärillään älyllistä elämää ylläpitäviä planeettoja jaetaan kaikkien tunnettujen tähtien määrällä ja rajauksena jokaisessa laskussa tietenkin on se, että kaikki mukaan otettavat tähdet ovat vähintään viiden miljardin vuoden ikäisiä. Ja tuolloin jakoviivan päälle tulee sitten tietenkin luku yksi, koska Aurinko on ainoa tähti, minkä ympärillä on varmasti älyllistä elämää.
Tai sitten tietenkin tuota jakoviivan alla olevaa lukua voidaan hiukan pienentää sillä, että tähtien määräksi määritellään niiden tähtien määrä, jonka etäisyys meidän auringostamme on sama kuin se aika, mikä on kulunut radion keksimisestä. Kuitenkin voidaan todeta, että ehkä tuota lukua voidaan vielä supistaa, niin että jakoviivan alle merkitään luku, mikä on niiden tähtien määrä, josta olisi ehditty vastata siinä ajassa, mitä ensimmäinen radiosignaali on kulkenut universumissa. Tuo yhtälö ei kuitenkaan ota huomioon mahdollisuutta siihen, että äly olisi kehittynyt ilman joukkotuhoja kuten Maassa on tapahtunut. Tietenkin lukua voidaan supistaa siten, että jakoviivan alle laitetaan sellainen luku, mikä käsittää vain noin sadan valovuoden säteellä meistä olevat tähdet, millä tiedetään olevan kiviplaneettoja, joilla sivilisaatio voisi sitten asustella. Ja tuo luku saattaa poiketa todellisuudesta hyvinkin paljon, koska emme ehkä ole havainneet kaikkia kiviplaneettoja edes Aurinkoa lähimmiltä tähdilt, ja siitä voidaan mainita esimerkkinä Alfa Centaurin planeettojen löytyminen.


Syy miksi ihminen on niin älykäs johtuu siitä, että suuret aivot mahdollistavat luovan ajattelun, mikä oli elintärkeää kun jääkauden aikaan ihminen kilpaili muiden saalistajien kanssa päivittäisestä ateriasta. Ja nimenomaan jääkausi sitten on aiheuttanut sen, että lajimme on saanut mahdollisuuden nousta siihen asemaan missä se nyt on. Eli jääkauden joukkotuho on sitten saanut aikaan sellaisen ekologisen tilanteen, missä luonnonvalinta on alkanut suosia laatua määrän sijasta.

Joten tämän takia voidaan sitten tietenkin kysyä sellainen hyvin mielenkiintoinen kysymys, että miksi ET ei vastaa? Tuo kysymys on tietenkin hyvin mielenkiintoinen siitä syystä, että sen kautta voidaan kirjoittaa miljoonia rivejä kirjoituksia, joissa käsitellään Fermin paradoksia. Tuo paradoksi on tietenkin sellainen “viisastenkiven” veroinen hokema, jolla pyritään tappamaan esimerkiksi vieraiden älyjen etsintä melkein alkuunsa. Fermin paradoksin nimeen vannotaan aina, kun puhutaan SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence)-ohjelmasta, minkä tehtävänä on löytää vieraita sivilisaatioita, joita kuitenkaan ei NASA:n mukaan ole vielä löytynyt, mutta toivossa on aina hyvä elää.


Kuitenkin Fermin paradoksiin kuuluva Draken kaava on oikeastaan todennäköisyyslaskentaan kuuluvien yhtälöiden piiriin kuuluva asia, mikä on joidenkin ihmisten mielestä jotenkin erikoista, koska tuota yhtälöä käsitellään siten, että se olisi Fermin paradoksin ydin. Eli tässä kirjoituksessa käsitellään Draken kaavaa samalla kuin Fermin paradoksia. Samalla tavoin voisimme laskea esimerkiksi todennäköisyyksiä sellaiselle asialle, että mitä jos vaikka meteoriitti sattuu osumaan autooni? Tuolloin lasketaan auton pinta ala, joka jaetaan maapallon pinta-alalla. Ja en tiedä mikä tuo luku sitten olisi, mutta kovin suuri tämä mahdollisuus ei todennäköisesti sitten kuitenkaan ole. Fermin paradoksia käsitellään aivan samaan sävyyn kuin jotain Raamatun lauseita, ja itse kyllä pidän tätä asiaa hiukan masentavana seikkana, koska jos totta puhutaan, niin voimme saada sitten vaikka huomenna sen kuuluisan puhelinsoiton E.T:ltä, tai sitten tuo vieras sivilisaatio ottaa meihin yhteyttä parin sadan vuoden päästä.



Ja tietenkin minun itseni kannalta voidaan sanoa, että yhteydenotto voi tapahtua tietenkin vaikka tuhannen vuoden päästä. Ja tällä tavoin pelastan itseni joutumasta julkisesti mestatuksi siitä, että uskon vieraiden sivilisaatioiden olemassaoloon, mutta kuitenkin voimme sanoa niin. että tietenkään mikään Andromedan galaksissa mahdollisesti majaileva E.T ei ole ehkä koskaan meille mitenkään merkittävä sivilisaatio, vaan tietenkin ainoastaan sellainen lähellä oleva sivilisaatio, jonka kanssa voisimme viestiä vaikka kahdenkymmenen vuoden välein, jolloin tähden etäisyys meihin olisi noin kymmenen valovuotta, ja tietenkin noiden alienien olisi mietittävä vastauksiaan jonkin aikaa.


Tuolloin kyseistä vierasta älyä voidaan pitää ihmisille merkityksellisenä, koska tuossa tapauksessa voisi viestejä vaihtaa useamman kuin kerran ihmisiän aikana. Mutta ehkä E.T sattuu katsomaan meidän televisiotamme, ja pitää meitä ehkä sisällissotaan ajautuneena planeettana, joka on etsikkoaikanaan tullut siihen pisteeseen, missä sen pitää päättää tuhoaako se itsensä vai aloittaako se elämän yhtenäisenä sivilisaationa. Tai ehkä me olemme yksin universumissa. Se voisi tietenkin olla mahdollista, mutta kuitenkin tämä mahdollisuus olisi varmasti hyvin masentavaa.


Olisi tietenkin hyvin mahdollista, että meidän tähtemme lähellä olisi tällainen vieras sivilisaatio, mutta sitten tietenkin pitäisi määritellä sellainen asia, mitä sana “lähellä” tässä tapauksessa mahtaa tarkoittaa? Onko se ehkä kymmenen, kaksikymmentä vai sata valovuotta? Täytyy muistaa sellainen asia, että sata valovuotta on matka, minkä valo kulkee sadassa vuodessa, ja esimerkiksi kauniissa avaruustauluissa usein esiintyvä tähti Zeta Aurigae on 850 valovuoden päässä meistä, jote valo kulkee sinne Maasta 850 vuotta. Joten siellä asuvat kuvitteelliset avaruusoliot näkisivät Maan sellaisena kuin se oli vuonna 1167, jolloin Euroopassa elettiin pimeää keskiaikaa.


Joten mikään kovin merkityksellinen tuota kolmoistähteä tähteä kiertävällä planeetalla elävä sivilisaatio ei varmasti Maapallon kannalta ole. Gliese 581 C eli saman nimistä punaista kääpiötähteä, joka tunnetaan myös nimellä HO Librae tähden elämänvyöhykkeellä kiertävä planeetta on 20 valovuoden päässä meistä. Mikäli  sillä planeetalla olisi elämää, joka kykenisi tarkkailemaan Maata näkisivät nuo kuvitteelliset oliot maan sellaisena kuin se oli silloin, kun nyt armeijaa käyvät nuoret syntyivät. Kuitenkin kun tulevaisuudessa ehkä meidän lajimme muuttaa avaruuteen asumaan, niin silloin saattaa käydä niin, että me ihmiset muutumme toisillemme humanoideiksi. Jos nuo viisinkertaisen maan massan omaavalta planeetalta kotoisin olevat hypoteettiset alienit sitten ehkä joskus laskeutuisivat Maahan, niin he voisivat olla ihmiseen nähden täysin ylivoimaisia fyysisten ominaisuuksiensa eli lähinnä voimiensa puolesta.


Ja jos tässä sitten lähdetään oikein villejä ajatuksia esittämään, niin Gliese 581C on lukkiutunut planeetta, jonka toinen puoli on aina kohti keskustähteään, jolloin sen pimeällä puolella asuvat humanoidit on ehkä varustettu suurilla silmillä, jotka keräävät hyvin tehokkaasti valoa, ja iholtaan nämä oliot olisivat tietenkin valkeita, koska heillä ei ole mitään tarvetta väripigmentille, mikä sitten saisi aikaan ihon muuttumisen valkeaksi. Ja jos he sitten joskus saattaisivat laskeutua Maahan, niin heillä pitäisi olla päällään tiukat biosuojapuvut, jotta alienien iholle ei pääse bakteereita, jotka voisivat vaarantaa nuo oliot.



Kuitenkin UFO ei tarkoita mitään humanoidien avaruusaluksia, vaan oikeastaan kyseessä voi olla esimerkiksi joku tiedustelukone, jota ei vain haluta paljastaa. Tai tarkemmin ottaen kyse on tunnistamattomasta lentävästä esineestä, joka voi olla ihan ihmisten tekemä. Mutta ehkä joskus vielä kohtaamme oikeasti ET:n, mutta jos se tapahtuu vaikka päivän minun kuolemani jälkeen, niin silloin siihen voisi yhtä hyvin kulua tuhat tai satatuhatta vuotta.

https://kirjabloggaus.blogspot.fi/

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,