Skip to main content

En tiedä mikä on oikea aika käyttää tai opetella käyttämään sosiaalista mediaa, mutta elämän ensimmäisenä kapakka-iltana sitä ei varmaan kannata ryhtyä tekemään.


En tiedä mikä paikka tai ikä on sopiva aloittaa sosiaalisen median käyttö, mutta silloin kyllä pelottaa, jos tuo ensimmäinen kosketus tällaiseen median muotoon tehdään ensimmäisen laillisen ravintolaillan aikana mukavan nousujohteisessa humalassa. Silloin saattaa kirjoitusten sävy olla sellainen, että siinä voi jotain ruveta hävettämään. Jos sitten viestittely muuttuu kovin vihamieliseksi, niin silloin kyllä voi edessä olla käynti poliisilaitoksella tai ystävyyssuhteen katkeaminen, jos sitten tulee sanottua toiselle vähän pahasti.

Kun tuon median muodon käytöstä puhutaan, niin silloin voidaan sanoa se vanhan kansan viisaus, että "kukaan ei ole seppä syntyessään", eli myös kirjoittaminen on taito sinänsä, ja kirjoittamaan oppii vain ihminen, joka osaa olla kärsivällinen. Samoin ihmistä pitää opettaa kirjoittamaan sellaista tekstiä, mikä noudattaa voimassa olevaa valtakunnan lakia. Siinä olevien kuvien julkistamisessa pitää myös noudattaa lakia sekä hienotunteisuutta, eli ketään ei siellä saisi ryhtyä nolaamaan. Ja noiden palveluiden tarjoajilla on moderointia koskeva  velvollisuus, eli heidän pitää sitten myös ilmoittaa sivuilleen tulleen kielletyn materiaalin viranomaisille.

Sosiaalisen median ongelma on juuri se, että siinä ei ole mitään mahdollisuutta kehittyä vaiheittain tällaisten palveluiden käyttäjäksi, vaan kaikki asiat tulevat kerralla. Itse olisin sitä mieltä, että nuorille ei pitäisi antaa kaikkia käyttöoikeuksia kerralla, vaan niitä pitäisi sitten antaa vähän niin kuin vaiheittain.

Ensin pitäisi antaa pelkät tekstin julkaisua koskevat oikeudet, eli missään nimessä kuvia ei saisi julkaista kovin varhaisessa vaiheessa, ja muutenkin mediakasvattajien pitäisi aktiivisesti opettaa nuorille sitä, mikä on sopivaa median käyttämistä. Sosiaalisen median käyttöä pitäisi ensin ala-asteella harjoitella suljetussa ympäristössä, jotta sitten voidaan noiden ihmisten toimintaa ohjata sekä opettajien, koulun mielenterveysasiantuntijoiden sekä poliisin toimesta, ja samalla pitää korostaa sitä, että kaikissa sosiaalisen median julkaisuissa pitää noudattaa kahta periaatetta, joista ensimmäinen on se, että kirjoituksissa pitää muistaa sama tyyli kuin kirjeitä kirjoitettaessa.

Samoin toinen asia on se, että kaikki mitä sosiaaliseen mediaan kirjoitetaan pitää myös voida julkaista omalla nimellä. Tällä tarkoitan sitä, että tuon median muodon käyttöä sekä julkaisemista voisi harjoitella niin, että oppilaat kirjoittavat suljettuun ympäristöön pieniä kirjoitelmia, eli noin 50-sanaa voisi olla ihan hyvä pituus, ja tuon jälkeen luokka sitten arvioisi noita tekstejä, ja myös vanhemmat voisivat tuolloin katsoa, mitä nimenomaan lapsi kirjoittaa. Koska korkea ikäraja ei juurikaan auta, jos henkilö ei ole ennen sosiaalisen median käyttöönottoa ole sen käyttöä juurikaan harjoitellut.

Eli jos sosiaalisen median käyttöä aletaan harjoitella jo ala-asteella, niin silloin ei kukaan sitten tee sellaista virhettä, että alkaa syytää uhkauksia kavereille, eikä myöskään sosiaalisen median kirjoituksiin vastaaminen tai niiden kommentoiminen saada sellaiseksi, että sitä voisi äidillekin esitellä. Se mitä ihmiset tarvitsevat, kun he lähtevät käyttämään sosiaalista mediaa on ohjaus, sekä se että siihen voisi vähitellen totuttautua. Kun joku 18-vuotias sitten hankkii käyttöönsä ensimmäisen "oikeasti oman" kännykän sekä liittymän, niin silloin hän kohtaa oikeasti sosiaalisen median, ja silloin kyllä käy niin kuin ajokorttia hankittaessa. Kun ajokortti ilmestyy henkilön taskuun, niin silloin hän ei muuta tee kuin aja autolla, mutta kyllä se sitten myöhemmin tasaantuu. Sama tapahtuu myös sosiaalisen median kanssa, eli siitä että joku addiktoituu tuon välineen käyttäjäksi ei tarvitse pelästyä.

Kyllä se todellinen maailma sieltä sitten löytyy, kun tuo Facebook alkaa muuttua vähän väljähtäneeksi malliksi. Ja sitten tietenkin voidaan aina välillä sanoa, että jokainen mokaa joskus. Jos ihminen muistaa sen, että kaikki asiat mitä hän sosiaaliseen mediaan kirjoittaa pitää voida toistaa oikeudessa omaa naamaa näyttäen, niin silloin tietenkin kaikkien olisi hyvää olla. Sosiaalisessa mediassa on sekä hyviä että pahoja puolia.Sen avulla on ehkä saatu joku rikos estettyä, kun tuollainen häiriintynyt ihminen on noita uhkauksia syytänyt nettiin. Riippuu käyttäjästä mihin hän tuota välinettä käyttää. Toki voidaan sanoa, että sosiaalisen median käyttö sitten saattaa olla joillekin ihmisille vähän vaikeaa, ja kun puhutaan sitten noista paljon puhutuista kuvista, niin tietenkin on hävytöntä kuvata ihmisiä kadulla ilman heidän lupaansa, eikä myöskään mikään 14-vuotias saa olla kenenkään aikuisen seksiobjekti

Joten sen vuoksi olisi omasta mielestäni parempi, että sosiaaliseen mediaan eivät kovin nuoret saisi ladata kuvia, mutta toisaalta se voisi kehittää tekstin tuottamistaitoja sekä halua julkistaa omia ajatuksia Internetissä. Se mikä on sopivaa käytöstä mediassa varmasti opitaan silloin paremmin, kuin jos sitä lähdetään 18-vuotiaana harjoittelemaan ensimmäisenä ravintolassa laillisesti vietettynä iltana sopivassa 1,8 promillen nousuhumalassa, jolloin maailma saattaisi vaikuttaa erittäin simppeliltä paikalta elää, ja silloin tietenkin puhelimeen ladataan kaikki mahdolliset uudet sovellukset, joiden käyttöön tutustutaan hyvässä seurassa ja hilpeässä mielentilassa.

https://www.mtv.fi/lifestyle/digi/artikkeli/yle-sosiaalisessa-mediassa-uusi-ikaraja-otetaan-kayttoon-suomessa-jo-ensi-vuonna/6485572

https://pimeakronikka.blogspot.fi/

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,