Skip to main content

Työ jota kukaan ei näe, mutta joka on tärkeää, ei herätä halua hakeutua kyseiselle alalle

Meitä ympäröi jatkuvasti työvoima, jota emme juuri koskaan huomaa tai emme heitä muuten huomioi. Noita heidän tekemiään töitä saatetaan pitää jotenkin vähäarvoisena tai sitten kysellään siitä, että mistä noille ihmisille maksetaan palkkaa? Kuitenkin jokainen meistä huomaa, jos tuota heidän tekemäänsä työtä ei olla tehty. Syy miksi noille ihmisille maksetaan palkkaa johtuu siitä, että heidät pitää saada sitoutumaan työhönsä, ja samalla varmistetaan, että työvoimaa on saatavilla, kun työntekijöitä tarvitaan. Näitä ammatteja löytyy esimerkiksi kiinteistön huollon sekä erityisesti puhtaanapidon sektoreilta, joissa noiden ihmisten työ on oikeastaan välttämätöntä. Ikävä kyllä se että työ on välttämätöntä ei tee siitä arvostettua, ja siksi noilta aloilta lähtee paljon ihmisiä pois.

Esimerkiksi katujen puhdistuskoneen ajaja ei varmaan ole kovin monen unelmissa se ammatti, mitä he haluavat tehdä, mutta tuo mies on hyvin tärkeä henkilö silloin, kun kadut pitää aurata. Tuo työ on muuten oikeasti kivaa, vaikka sitä ei aina uskoisi todeksi. Eikä tuollaista konetta kuka hyvänsä osaa ajaa, ja samalla tuollaisen miehen pitää olla tietenkin selvinpäin koko työpäivän ajan, jotta hän ei kovin suurta vahinkoa tekisi. Noita ehkä hyvinkin vaikeita sekä vaativia työtehtäviä tekeviä henkilöitä on todella paljon, ja tietenkin suuri osa näistä tehtävistä koskee aivan jokapäivästä elämää.

Esimerkiksi siivoojaa me emme kovin usein huomaa, ja varsinkin se että nuo henkilöt saavat lähinnä huonoa palautetta työstään, ja samoin osan ihmisistä asenne niitä henkilöitä kohtaan, jotka tekevät siivoustyötä on jotenkin alentuva, vaikka kyseinen työ sitten vaatii kuitenkin jonkin verran tarkkuutta. Siivoaminen käsitetään usein jonain lattioiden sekä pöytien pyyhkimisenä, vaikka se kuitenkin käsittää myös melko painavien esineiden kuljettamisen.

Samalla kuitenkin unohdetaan se, että puhtaanapito on todella suuren tehtäväkentän käsittävä sektori, jossa on paljon erilaisia työtehtäviä. Jätebisnes on maailma suurimpia liiketoimialueita, eikä ihminen tule toimeen ilman jätehuoltoa. Ja tietenkin osa niistä työtehtävistä on sellaisia, että niistä sitten tulee melko paljon ääntä, eli teknisesti ottaen myös nurmikoiden ajaminen on siivoustyötä. Kun pohditaan sitä, että millaisen arvostuksen tämä ihmisryhmä osakseen saa, niin en yhtään ihmettele sitä, miksi tuolla alalla vaihtuvuus on kovin suurta.

Jätteiden tehokas käsittely on planeettamme elinehto, mikä tietenkin asettaa vaatimuksia noiden jätealan toimijoiden osaamiselle. Eikä yhdyskunta tule kovin kauaa toimeen ilman jätehuoltoa, jonka takia esimerkiksi Mafia on joskus yrittänyt kaapata jätehuoltoa omiin käsiinsä. Tuolla alalla on helppo kiristää ihmisiä, eli esimerkiksi Napolissa on sellaisilta kaduilta jätetty roskakatoksia tyhjentämättä, missä on toiminut lehtiä, jotka ovat kirjoittaneet rumasti Mafian tavasta tehdä bisnestä.

Kukaan ei viitsi kymmeniä vuosia kuunnella jatkuvaa pään aukomista tai alentuvaa kohtelua, eikä esimerkiksi puku ja solmio tiemmä oikeuta käymään kiinni toiseen. Tuollainen asia sitten aiheuttaa sen, että kyseisellä alalla on jatkuvasti rekrytointivaikeuksia, jolloin sitten lopulta käy sellainen ilmiö, missä yhtiöt eivät enää löydä kunnollista työvoimaa, mikä johtaa erottamisiin, palvelusopimusten irtisanomisiin sekä sitä kautta konkursseihin ja alan keskittymiseen suurten toimijoiden käsiin. Tämä kehitys ei ole toivottavaa, koska se nostaa näiden palveluiden hintaa.  

Vaikka alkuun tilanne näyttää hyvältä, ja isot yhtiöt voivat kilpailla pienten toimijoiden kanssa alentamalla hintaa, ja toimittamalla aina työvoimaa, joka on asiakkaille mieluista, niin se sitten johtaa siihen, että ala keskittyy keskittymistään, ja lopulta edessä on tilanne, missä suuri toimija alkaa saavuttaa sellaisen aseman, missä se voi sanella yksipuolisesti hintoja. Tuollainen monopoliasema sitten johtaa siihen, että kenelläkään ei ole enää varaa valita palvelun tuottajaa, paitsi se että talon asukkaat tekisivät siivouksen. Tuolloin rengistä tulee hyvin ikävä isäntä, joka voi sitten pakottaa taloyhtiöitä melkein miten sitä huvittaa.

Eli jos kyseessä on puhtaanapitoalan monitoimiyritys, niin silloin se voi kiristää muita miten huvittaa. Tuo tapahtuu siten, että taloyhtiöt ja muut asiakkaat pakotetaan ottamaan vastaan palvelupaketteja, mihin kuuluu roskien käsittely sekä muu siivoustoimi, ja se sitten voi aiheuttaa ongelmia. Eli vaikka taloyhtiö sitten yrittää purkaa tuollaista sopimus-rypästä, niin silti se voi joutua maksamaan tällaiselle ehkä kahdesta näennäisesti itsenäisestä toimijasta koostuvalle yhtiölle palkkiota, näet jos tuon suuren yhtiön aputoiminimen tai tytäryhtiön kanssa tulee sitten tehtyä sopimus, niin se saattaa aiheuttaa uuden maksuerän. Varsinkin tytäryhtiön kanssa kannattaa olla hiukan varovainen, koska kyseessä on toisen yhtiön omistama sekä perustama yhtiö, jolla voi olla aivan erillinen, jopa toisessa kaupungissa sijaitseva osoite, kuin sillä yhtiöllä jonka kanssa tehty sopimus on juuri purettu.


Pahimmillaan on kyse kahdesta täysin erillisestä toimijasta, joilla on yhteinen omistaja eli jos kumpikin yhtiö on osakeyhtiön mallinen, niin silloin joku asianajotoimisto voi oikeasti omistaa molemmat toimijat, ja sitten kun työ on tehty huonosti, niin nämä juristit tulevat tarjoamaan palveluitaan eli edustamaan asiakastaan oikeudessa, ja jos tämä omistussuhde molempiin yhtiöihin jää huomaamatta, niin silloin seurauksena voi olla todella suuri lasku, mikä koskee asianajopalveluita. Ja tuolloin kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin, jos jatkuvasti on työ huolimattomasti tehtyä. Tai sitten sama toiminta jatkuu toimijan vaihdosta huolimatta, jolloin on syytä epäillä, että kyseessä on oikeasti samasta toimijasta, joka vain on vaihtanut nimensä, mitä se käyttää asioidessaan asiakkaiden kanssa.

http://marxjatalous.blogspot.fi/

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,