Skip to main content

Ihmisrobottien käytöstä sekä inhimillisestä toimintamallista: eli miksi ihminen otetaan töihin pelkästään potkujen takia?


Vaikka ihmisrobotteja pidetään usein pelkästään tieteiskirjallisuuden luomuksina, niin toki maailmassa on miljoonia ihmisiä, joiden toiminta kyllä täyttää tämän määritelmän täysin. Ihmisrobottien luomiseen ei juuri mitään tekniikkaa tarvita, ja esimerkiksi liukuhihnatyö on hyvin paljon robottien tekemän työn kaltaista, joten juuri tällaisia yksinkertaisia työtehtäviä teetetään välillä ihmisillä, joita sopeutetaan työyhteisön kautta yhteiskuntaan. Yksi noista ihmisrobottien alalajeista ovat vammaiset, joita käytetään erilaisissa aputehtävissä työpaikoilla. Älkää ymmärtäkö väärin, en ole sitä vastaan että työpaikalla on henkilöitä, jotka ovat rajoitetusti oikeustoimikelpoisia. Nämä henkilöt on otettu työhön, jotta he sopeutuisivat työyhteisöön ja yhteiskuntaan. Kuitenkin monesti käy niin, että nuo työtehtävät ovat lähinnä WC:n siivoamista sekä muita aputöitä.

Jos vammainen tiuskii muille, niin se johtuu siitä, että hänelle itselleen on tiuskittu. Ja tämän takia pitää tietenkin näitä henkilöitä ymmärtää.  He ovat toki ihmisiä kuten me muutkin, mutta kuitenkin hiukan kritisoisin noiden ihmisten käyttöä erilaisissa melko vastuullisissa työtehtävissä, koska he eivät koskaan kykene soveltamaan saamiaan käskyjä, ja siksi he ovat todella ärsyttäviä, jos noille ihmisille annetaan jotain tehtäväksi. Tietenkin vammaisia pitää aina ymmärtää, mutta kuitenkin on olemassa jokin raja myös sillä, että mitä heillä saisi sitten teettää. Tällä tarkoitan sitä, että tuollaisten henkilöiden kohdalla olisi muistettava se, että "herrojen elkeet tarttuvat renkiin", ja jos hän sitten pääsee jossain esimiesasemaan, niin silloin tietenkin hän muuttuu sellaiseksi, mitä muut ovat häntä kohtaan olleet.

Vammaisten tekemät työtehtävät ovat usein melko yksinkertaisia, mutta ne pitävät sisällään toistuvia nostoja sekä liikkeitä, joiden takia työtehtävä saattaa olla fyysisesti melko raskas varsinkin pidemmän päälle tehtynä. Kuitenkin kun työhaastatteluun tullaan, niin ideana varmasti olisi, se että haastatteluun saapuisi se henkilö, joka töihin on tulossa. Eikä niin että tuosta yhteisöstä paikalle saapuu joku "asiakkaiden edustaja", joka sitten ei itse näitä töitä saavu tekemään. Tuolloin olisi varmaan hyvä painottaa sitä, että jos ihminen ei itse noita töitä tee, varmasti lupaa joskus muita kuin sitä, mitä toinen pystyy tai jaksaa tehdä. Oma lukunsa olisi sitten myös vammaisten tekemän taiteen kuten kirjoitusten ja tekstien varastaminen sekä käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin. Tällä tarkoitan sitä, että muutamia kertoja on vastaan tullut jonkinlaisia päiväkirjoja, joita on julkaistu, ja joiden julkaisemisesta  ei välttämättä ole pyydetty lupaa tekstin kirjoittajalta itseltään.

Kun vammainen henkilö sitten esimerkiksi tekee jotain ohjaukseen liittyviä tehtäviä, niin silloin tietenkin ideana olisi sellainen asia, että hän jotenkin kunnioittaisi noiden ihmisten tahtoa, mutta jostain syystä tuollainen henkilö sitten aina kehittää sellaisia ajatuksia, että ainoa mahdollinen toimintatapa, millä asioita hoidetaan, on se mitä hänelle on opetettu. Ja tuo sitten saa varmasti aikaan vihaa tai ainakin kummastusta, kun tuollainen ihminen sitten alkaa jakaa oppimiaan asioita toisille, niin hän on kuin joku magnetofoni, joka ei mitään muuta osaa tehdä, kuin hokea sitä, mitä muut ovat hänelle sanoneet. Tietenkin on erittäin hyvä asia, että tuo henkilö seuraa saamiaan ohjeita, ja opettaa ihmisille sitä, mitä hänen on käsketty opettaa, mutta kuitenkin esimerkiksi tiettyjen työtehtävien kohdalla on aina pakko hiukan soveltaa saatuja ohjeita, jotta tehtävät saadaan suoritettua, kuten ne pitää suorittaa.

Mutta vammaistyössä on sellainen ikävä kääntöpuoli, että heitä käytetään jatkuvasti törkeästi hyväksi esimerkiksi matalapalkkaisilla aloilla, missä heidän ainoa tehtävänsä on esimerkiksi toimia jonkun yhtiön kulissina, jotta he voivat näyttää olevansa hyviä ihmisiä. Ja tietenkin myös työtehtävät ovat aina erittäin yksinkertaisia, ja niissä ei varmaan kukaan edes koskaan tule viihtymään. Kun puhutaan esimerkiksi vammaisten ihmisten käytöstä sairaaloiden apuhoitajina, niin se ei välttämättä ole mitenkään kovin mukava asia, että vaikka heidän työhönsä ei muuta kuuluisi kuin liinavaatteiden vaihtoa sekä pölyjen pyyhintää, niin toki aina löytyy esimerkiksi hoitajia, joiden mielestä kaikki työt voidaan teettää heillä.

Suurin osa sairaanhoitajista on ihan rehellisiä ihmisiä, mutta kuitenkin aina löytyy joku päihteiden väärinkäyttäjä tai sitten muuten välinpitämätön henkilö, joka sitten kehittelee mielessään mallin, jossa hän teettää myös lääkkeiden jakamista tai pistämistä noilla apulaisillaan, ja silloin varmasti on potilasturvallisuuden vaarantamisesta kysymys. Vammaisten työntekijöiden ongelma on siinä, että heitä on helppo käyttää hyväksi. Kun toinen ei ymmärrä oikeuksiaan, tai edes osaa tai saa mistään apua, niin silloin edessä on sellainen houkutteleva mahdollisuus, että noita henkilöitä aletaan säälittä riistää, eli heillä teetetään esimerkiksi omia siivousvuoroja tai muuta vastaavaa.

Vaikka periaatteessa rajoitetusti oikeustoimikelpoisen henkilön kohdalla pitää työvuorot sekä työssäkäyntiä koskevat asiat käydä hänen edunvalvojansa kanssa läpi, niin silti aina välillä vastaan tulee edunvalvoja, joka ei sitten välitä yhtään mistään, mitä hänen suojissaan oleville henkilöille sitten tehdään. Ongelmia tulee eteen silloin kun vammainen ihminen sitten toimii toisille ohjaajana. Hän saattaa oikeasti kuvitella, että kaikki ihmiset oikeasti haluavat olla töissä 24/7, ja yksi kaikkein inhottavimmista asioista tietenkin on se, että vammaisen henkilön ajantaju saattaa olla jotenkin muuttunut niin, että hän ei käsitä kuinka kauan työtä joku tekee jossain kohteessa.

Joten tuolloin saattaa sitten käydä niin, että tuo henkilö  oikeasti uskoo rappukäytävän vievä ihmiseltä noin minuutin verran, tai sitten voi joku muun yhtiön työntekijä sitten käydä sanomassa, että myös hänen kohteessaan pitää käydä tekemässä työtä, eli hän työntää toiselle henkilölle omia tehtäviään tai pahimmillaan jää itse istumaan taukohuoneeseen ja laittaa toisen tekemään työt yksin. Eli hän esiintyy tuolloin usein työnjohtajana, jolloin toisen tehtäviin kuuluu kaikki työt ja toinen vain pomottaa vieressä. Ja tietenkin usein potkut annetaan puhelimitse sekä tekstiviestillä.

Kyseinen tapa tietenkin varmaan tuntuu työnjohtajasta mukavalta, mutta todellisuudessa kyse on törkeästä käytöksestä. Samoin vammaisiin työntekijöihin kohdennetaan usein sellaista eristämistä, mitä ei missään muualla voida hyväksyä. Eli saattaa olla niin, että heille ei puhuta koko työpäivän aikaan sanaakaan, tai he saavat tehdä työtään aivan yksin. Ja jokaisessa paikassa sitten vielä käydään ikään kuin näyttämässä, että nuo henkilöt ovat palkkatukityössä.

Tuo tarkoittaa sitä, että mitään tarvetta heidän sopeuttamiseensa työyhteisöön ei ole olemassa, kun sitten palkkatukityön loputtua nuo henkilöt eivät sitten enää töihin tulekaan, joten mitään heidän kanssaan ei tarvitse sitten tehdä. Ja onhan se työnjohtajillekin eli noille vakituisille työntekijöille tärkeää, että palkkatukilaisten kanssa ei kaveerata, niin eron hetkellä ei sitten noita ihmisiä jäädä kaipaamaan. Eihän se olisi mukavaa, jos tuollaisen työläisen perään jäädään itkemään. Ja siinä voisi varmaan mennä talviloma piloille, kun siitä apulaisesta ruvetaan puhumaan mukavia asioita. Arvatkaa meneekö sitten kokonaan niille todellisille kavereille sekä erityisesti tulevalle puolisolle pyhitetty Rukan loma pilalle, kun joku esittää sellaista, että voisiko tuo "tsupparipoika" tulla mukaan bilettämään?

Törkeimmät teot, mitä "ihmisrobeteilla" on teetetty ovat erilaiset radioaktiiviseen aineeseen liittyvät tehtävät, joihin kuuluu myös Chernobylin raivausoperaatio, jossa ilmeisesti sekä poliittisia vankeja sekä erilaisissa laitoksissa eläviä henkilöitä oli käytetty ikään kuin robotteina raivaamaan reaktorin kattoa. Vaikka heillä oli käytössään kullalla vuoratut suojapuvut sekä kaasunaamarit, niin säteily on surmannut kaikki nuo henkilöt, jotka silloin taistelivat tuota radioaktiivista säteilyä vastaan. Ja ylipäätään sota tietenkin on asia, missä käytetään sellaisia menetelmiä, että ihminen ikään kuim muutetaan robotiksi, jonka on pakko sitten tehdä kaikki asiat, mitä esimies käskee heidän tehdä.

Mäkki: Mikset tahdo olla mun kaa

https://www.youtube.com/watch?v=9TD92WSSNrs

Kauko Röyhkä: Paha maa

https://www.youtube.com/watch?v=aLUsDyBSFT0

vapaaverkkojulkaiseminen.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,