Skip to main content

Jokivarsien kulttuurit sekä ihmisen ensimmäiset innovaatiot, eli oletteko ajatelleet, että pyörän on joku oikeasti keksinyt?

Hammurabi (1790-1752 eKr.)muinaisessa
kaiverruksessa. Jotkut tutkijat epäilevän
sanan "Rabbi"tulevan hänen nimestään

Alkujaankin ihminen tai ihmisapina oli melkolailla älykäs olento, jonka kehityskaari suosi jostain syytä sellaisia yksiloitä, jotka omasivat produktiivista eli tuottavaa älyä. Kyky tuottaa uusia tuotteita eli innovaatioita perustuu siihen, että kykenemme ajattelemaan asioista abstraktisti. Abstrakti ajattelu tietenkin mahdollistaa välineiden sekä esimerkiksi metsästyksessä käytettävän taktiikan mallintamisen ennen kuin henkilöt lähtevät kaatamaan vaikka luolakarhuja. Kuitenkin se että me ihmiset aloimme kehittämään tekniikkaa, jolla myöhemmin dominoimme maailmaa johtuu siitä, että lajimme kävi jääkauden aikaan voimakkaan eloonjäämistaistelun tuolloin vallitsevia olosuhteita sekä muita ihmisiä vastaan.

Jääkauden aikaan ihminen muuttui väkivaltaiseksi myös omia lajitovereitaan kohtaan, koska ruokaa oli vähän, ja nykyihminen tietenkin taisteli olemassaolostaan neandertalin ihmisten kanssa, jotka saattoivat varastaa hänen ruokansa. Ihmisen äly alkoi kehittyä voimakkaasti jääkauden aikaan, koska silloin kovat elinolosuhteet suosivat älykkäitä sekä luovia lajeja, jotka pystyivät kehittämään uusia menetelmiä ruuan hankkimiseksi, sekä välittämään perimätietoa eteenpäin niin, että välitettävä tieto ei kärsinyt, vaikka tiedon haltija ei olisi enää ollut fyysisesti heimonsa keskuudessa. Kirjoitustaito mahdollisti tiedonvälityksen, vaikka sen haltija olisi kuollut. Ihmisen alkukotia on kauan etsitty esimerkiksi antropologien sekä erilaisten seikkailijoiden toimesta, ja meidän alkukotimme epäillään olevan suolla, koska olemme karvattomia.

Useimmat metsässä elävät eläimet ovat karvan peittämiä, mikä sitten tietenkin auttaa hyönteisten kanssa elämistä. Kuitenkin turkin ongelma on siinä, että esimerkiksi puutiaiset sekä muut vastaavat eläimet saattoivat piiloutua siihen, ja esimerkiksi mutaa oli vaikea kiinteästä turkista irrottaa. Mutta suolla karvaan tarttuu mutaa sekä verenimijämatoja, jonka takia karvasta on suolla vain haittaa. Ennen kuin ihminen alkoi kehittää kulttuuria noilla valtavilla suoalueilla, niin tietenkin hänellä piti olla vaatteet, jotka suojasivat häntä hyönteisiltä, ja se mikä sai kulttuurin syntymään juuri noissa jokilaaksoissa olivat hyönteiset. Vaatetettu ihminen sitten kesti paremmin hyönteisten hyökkäykset, ja vaatteet voitiin riisua päältä ja pestä, jos niihin jäi jotain toukkia tai muita verenimijoitä. Nuo eläimet pitivät karhut sekä kissaeläimet poissa ihmisten kimpusta, ja ehkä juuri tämän takia alkoivat ensimmäiset kaupunkikulttuurit kehittyä jokien varsilla.

Tuollaisen asian takia meidän epäillään olevan karvattomia, mutta kun palataan taas siihen paljon puhuttuun luonnolliseen karsintaan, niin juuri se että me nykyihmiset kykenemme abstraktiin ajatteluun sekä omaamme foneettisen kirjoitustaidon teki meistä ylivoimaisia neandertal-ihmiseen nähden. Yllä olevassa kuvassa Babylonian kuningas Hammurabi antaa lakinsa jollekin oppineelle, ja foneettinen aakkosisto mahdollisti myös lakitekstien laatimisen. Yhteneväinen oikeuskäytäntö koko valtakunnassa helpotti esimerkiksi kaupankäyntiä sekä kulttuurinvaihtoa mikä kehitti yhteiskuntaa, ja sai aikaan sen, että yleiset käytännöt olivat voimassa kuninkaan kuoltua, ja epäilen että Hammurabin nimestä on johdettu sana "rabbi", joka on juutalaisten vastine papille, mutta alkuun tuo sana on ilmeisesti tarkoittanut vain oppinutta henkilöä. Samoin esimerkiksi sana "paavi" tulee sanasta "papa" eli "isä".

Yksi ensimmäisistä innovaatioista, mitä ihminen loi olivat neula sekä lanka, sekä piikki joka mahdollisti nahkavaatteiden ompelemisen, joka teki turkisten käytöstä mahdollisen, mitä voidaan pitää melkein yhtä tärkeänä tuotteena kuin pyörää, mitä pidetään esimerkkinä ensimmäisestä kulkuneuvosta, mikä ihmisillä oli koskaan ollut. Mutta jotta ompelija osaa tehdä vaatteet oikein, tarvitsee hän tietenkin ohjeet siitä miten hänen piti toimi, kun kuollut eläin tuotiin kylään. Eli selostukset työvaiheista piti tietenkin olla jossain kirjoitettuna ja tieto siitä, mitä ruhon osaa esimerkiksi ei saanut käyttää vaatteisiin. Jänteitä tarvittiin myös jousen valmistamiseen, ja tuon takia osaa ruhosta oli varattu muuhun käyttöön. Samoin nahka piti puhdistaa ennen kuin sitä alettiin työstää. Jousi ja nuoli olivat tehokkaita metsästysvälineitä, varsinkin jos kivikauden mies lähti ajamaan takaa nopeaa peuralaumaa.

Toki jousi ja nuoli olivat tappavia laitteita, kun lähdettiin hakemaan oikeutta, jos muut heimot olivat ryöstäneet oman saaliin, ja voimiltaan ylivoimaiset neandertalit eivät pystyneet vastustamaan nykyihmisen nuolia, jotka surmasivat heitä jo pitkän matkan päästä verrattuna keihäisiin sekä nuijiin, joista jälkimmäinen ei jättänyt jälkeen verijälkiä, jotka olisivat sitten houkutelleet karhuja sekä kissapetoja paikalle, ja joka siksi oli tietenkin käyttökelpoinen väline metsästyksessä, mutta siinä oli yksi ongelma, nimittäin tuon välineen käyttäjä oli pakotettu hiipimään uhrin lähelle, ja hän tarvitsi melkoiset voimat, jotta tuo ase olisi tehokas, ja nuija oli tietenkin tehoton juuri karhuja vastaan, jotka vain suuttuivat, jos ihminen niitä yritti lyödä.

Myöhemmin sitten kehitettiin ballista, mikä mahdollisti keihäiden ampumisen, ja joka sitten suojasi ihmistä lopullisesti karhulta, jonka surmaamiseen tarvittiin kokonainen nuolisade. Kuitenkin oli tietenkin toinen tapa surmata karhu, ja se tietenkin oli myrkkynuolen käyttö tuota eläintä vastaan.  Pyörän keksiminen teki mahdolliseksi nopeiden taisteluvaunujen rakentamisen, missä toinen mies ohjasti ja toinen taas ampui jousella vastustajia, jotka olivat joko eläimiä tai muita ihmisiä, jotka olivat saaneet nimen "vihollinen". Kuitenkin pyörän keksimistä pidetään ihmiskunnan tärkeimpänä askeleena, kun pohditaan keksintöjen tärkeyttä.


Pyörä on meidän elämässämme välttämätön laite, jota ilman emme tule toimeen. Tuota välinettä ei juurikaan mielletä jonkun keksimäksi, mutta asia vain on niin. Sellaisen laitteen kuin pyörä on joku ihminen oikeasti keksinyt jossain kaksoisvirtain maassa. Ihmisen menestyminen lajina perustuu innovaatioon, eli me kykenemme lajimme kehittämän teknologian takia mukautumaan ympäristöömme paremmin kuin mikään muu laji maailmassa. Ilman tekniikkaa, kuten asuntojamme sekä aseitamme me olisimme hätää kärsimässä. Se että meillä ei ole turkkia luonnostaan tekee meistä ihmisistä haavoittuvia esimerkiksi sään vaihteluita kohtaan. Mutta kuten tiedämme, niin vaatteet toki ovat meitä suojanneet myös suolla olevilta sääskiltä. Sääsket suojaavat ihmistä myös muilta eläimiltä, jotka eivät mielellään tule hyttysten keskelle. Jos iho peitetään nahkavaatteilla, ja kasvoille laitetaan silkkiliina, niin silloin ihminen ei joudu hyttysten armoille, ja paljaan ihon voi pestä vedessä puhtaaksi, jolloin siihen ei piiloudu erilaisia kovakuoriaisia tai muita ihmiselle vahingollisia eläimiä.


Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,