Skip to main content

Jokivarsien kulttuurit sekä ihmisen ensimmäiset innovaatiot, eli oletteko ajatelleet, että pyörän on joku oikeasti keksinyt?

Hammurabi (1790-1752 eKr.)muinaisessa
kaiverruksessa. Jotkut tutkijat epäilevän
sanan "Rabbi"tulevan hänen nimestään

Alkujaankin ihminen tai ihmisapina oli melkolailla älykäs olento, jonka kehityskaari suosi jostain syytä sellaisia yksiloitä, jotka omasivat produktiivista eli tuottavaa älyä. Kyky tuottaa uusia tuotteita eli innovaatioita perustuu siihen, että kykenemme ajattelemaan asioista abstraktisti. Abstrakti ajattelu tietenkin mahdollistaa välineiden sekä esimerkiksi metsästyksessä käytettävän taktiikan mallintamisen ennen kuin henkilöt lähtevät kaatamaan vaikka luolakarhuja. Kuitenkin se että me ihmiset aloimme kehittämään tekniikkaa, jolla myöhemmin dominoimme maailmaa johtuu siitä, että lajimme kävi jääkauden aikaan voimakkaan eloonjäämistaistelun tuolloin vallitsevia olosuhteita sekä muita ihmisiä vastaan.

Jääkauden aikaan ihminen muuttui väkivaltaiseksi myös omia lajitovereitaan kohtaan, koska ruokaa oli vähän, ja nykyihminen tietenkin taisteli olemassaolostaan neandertalin ihmisten kanssa, jotka saattoivat varastaa hänen ruokansa. Ihmisen äly alkoi kehittyä voimakkaasti jääkauden aikaan, koska silloin kovat elinolosuhteet suosivat älykkäitä sekä luovia lajeja, jotka pystyivät kehittämään uusia menetelmiä ruuan hankkimiseksi, sekä välittämään perimätietoa eteenpäin niin, että välitettävä tieto ei kärsinyt, vaikka tiedon haltija ei olisi enää ollut fyysisesti heimonsa keskuudessa. Kirjoitustaito mahdollisti tiedonvälityksen, vaikka sen haltija olisi kuollut. Ihmisen alkukotia on kauan etsitty esimerkiksi antropologien sekä erilaisten seikkailijoiden toimesta, ja meidän alkukotimme epäillään olevan suolla, koska olemme karvattomia.

Useimmat metsässä elävät eläimet ovat karvan peittämiä, mikä sitten tietenkin auttaa hyönteisten kanssa elämistä. Kuitenkin turkin ongelma on siinä, että esimerkiksi puutiaiset sekä muut vastaavat eläimet saattoivat piiloutua siihen, ja esimerkiksi mutaa oli vaikea kiinteästä turkista irrottaa. Mutta suolla karvaan tarttuu mutaa sekä verenimijämatoja, jonka takia karvasta on suolla vain haittaa. Ennen kuin ihminen alkoi kehittää kulttuuria noilla valtavilla suoalueilla, niin tietenkin hänellä piti olla vaatteet, jotka suojasivat häntä hyönteisiltä, ja se mikä sai kulttuurin syntymään juuri noissa jokilaaksoissa olivat hyönteiset. Vaatetettu ihminen sitten kesti paremmin hyönteisten hyökkäykset, ja vaatteet voitiin riisua päältä ja pestä, jos niihin jäi jotain toukkia tai muita verenimijoitä. Nuo eläimet pitivät karhut sekä kissaeläimet poissa ihmisten kimpusta, ja ehkä juuri tämän takia alkoivat ensimmäiset kaupunkikulttuurit kehittyä jokien varsilla.

Tuollaisen asian takia meidän epäillään olevan karvattomia, mutta kun palataan taas siihen paljon puhuttuun luonnolliseen karsintaan, niin juuri se että me nykyihmiset kykenemme abstraktiin ajatteluun sekä omaamme foneettisen kirjoitustaidon teki meistä ylivoimaisia neandertal-ihmiseen nähden. Yllä olevassa kuvassa Babylonian kuningas Hammurabi antaa lakinsa jollekin oppineelle, ja foneettinen aakkosisto mahdollisti myös lakitekstien laatimisen. Yhteneväinen oikeuskäytäntö koko valtakunnassa helpotti esimerkiksi kaupankäyntiä sekä kulttuurinvaihtoa mikä kehitti yhteiskuntaa, ja sai aikaan sen, että yleiset käytännöt olivat voimassa kuninkaan kuoltua, ja epäilen että Hammurabin nimestä on johdettu sana "rabbi", joka on juutalaisten vastine papille, mutta alkuun tuo sana on ilmeisesti tarkoittanut vain oppinutta henkilöä. Samoin esimerkiksi sana "paavi" tulee sanasta "papa" eli "isä".

Yksi ensimmäisistä innovaatioista, mitä ihminen loi olivat neula sekä lanka, sekä piikki joka mahdollisti nahkavaatteiden ompelemisen, joka teki turkisten käytöstä mahdollisen, mitä voidaan pitää melkein yhtä tärkeänä tuotteena kuin pyörää, mitä pidetään esimerkkinä ensimmäisestä kulkuneuvosta, mikä ihmisillä oli koskaan ollut. Mutta jotta ompelija osaa tehdä vaatteet oikein, tarvitsee hän tietenkin ohjeet siitä miten hänen piti toimi, kun kuollut eläin tuotiin kylään. Eli selostukset työvaiheista piti tietenkin olla jossain kirjoitettuna ja tieto siitä, mitä ruhon osaa esimerkiksi ei saanut käyttää vaatteisiin. Jänteitä tarvittiin myös jousen valmistamiseen, ja tuon takia osaa ruhosta oli varattu muuhun käyttöön. Samoin nahka piti puhdistaa ennen kuin sitä alettiin työstää. Jousi ja nuoli olivat tehokkaita metsästysvälineitä, varsinkin jos kivikauden mies lähti ajamaan takaa nopeaa peuralaumaa.

Toki jousi ja nuoli olivat tappavia laitteita, kun lähdettiin hakemaan oikeutta, jos muut heimot olivat ryöstäneet oman saaliin, ja voimiltaan ylivoimaiset neandertalit eivät pystyneet vastustamaan nykyihmisen nuolia, jotka surmasivat heitä jo pitkän matkan päästä verrattuna keihäisiin sekä nuijiin, joista jälkimmäinen ei jättänyt jälkeen verijälkiä, jotka olisivat sitten houkutelleet karhuja sekä kissapetoja paikalle, ja joka siksi oli tietenkin käyttökelpoinen väline metsästyksessä, mutta siinä oli yksi ongelma, nimittäin tuon välineen käyttäjä oli pakotettu hiipimään uhrin lähelle, ja hän tarvitsi melkoiset voimat, jotta tuo ase olisi tehokas, ja nuija oli tietenkin tehoton juuri karhuja vastaan, jotka vain suuttuivat, jos ihminen niitä yritti lyödä.

Myöhemmin sitten kehitettiin ballista, mikä mahdollisti keihäiden ampumisen, ja joka sitten suojasi ihmistä lopullisesti karhulta, jonka surmaamiseen tarvittiin kokonainen nuolisade. Kuitenkin oli tietenkin toinen tapa surmata karhu, ja se tietenkin oli myrkkynuolen käyttö tuota eläintä vastaan.  Pyörän keksiminen teki mahdolliseksi nopeiden taisteluvaunujen rakentamisen, missä toinen mies ohjasti ja toinen taas ampui jousella vastustajia, jotka olivat joko eläimiä tai muita ihmisiä, jotka olivat saaneet nimen "vihollinen". Kuitenkin pyörän keksimistä pidetään ihmiskunnan tärkeimpänä askeleena, kun pohditaan keksintöjen tärkeyttä.


Pyörä on meidän elämässämme välttämätön laite, jota ilman emme tule toimeen. Tuota välinettä ei juurikaan mielletä jonkun keksimäksi, mutta asia vain on niin. Sellaisen laitteen kuin pyörä on joku ihminen oikeasti keksinyt jossain kaksoisvirtain maassa. Ihmisen menestyminen lajina perustuu innovaatioon, eli me kykenemme lajimme kehittämän teknologian takia mukautumaan ympäristöömme paremmin kuin mikään muu laji maailmassa. Ilman tekniikkaa, kuten asuntojamme sekä aseitamme me olisimme hätää kärsimässä. Se että meillä ei ole turkkia luonnostaan tekee meistä ihmisistä haavoittuvia esimerkiksi sään vaihteluita kohtaan. Mutta kuten tiedämme, niin vaatteet toki ovat meitä suojanneet myös suolla olevilta sääskiltä. Sääsket suojaavat ihmistä myös muilta eläimiltä, jotka eivät mielellään tule hyttysten keskelle. Jos iho peitetään nahkavaatteilla, ja kasvoille laitetaan silkkiliina, niin silloin ihminen ei joudu hyttysten armoille, ja paljaan ihon voi pestä vedessä puhtaaksi, jolloin siihen ei piiloudu erilaisia kovakuoriaisia tai muita ihmiselle vahingollisia eläimiä.


Comments

Popular posts from this blog

Schrödinger's cat: and the limits of that idea.

"In quantum mechanics, Schrödinger's cat is a thought experiment concerning quantum superposition". (Wikipedia, Schrödinger's cat). But the same thing can use as model for many other thought experiments.  Sooner or later, or at least in the ultimate end of the universe, the Schrödinger's cat will turn into wave movement. The information that this cat involved exists but the cat does not exist in its material form. The information doesn't ever vanish. It just turns its shape.  We are all trapped in the universe and time. The universe is the space that is entirety to us. There are no confirmed other universities. But the multiverse is a logical continuum for the expanding galactic megastructures.  The problem with natural things is this. They are black and white. They exist or do not exist. Could there be something, that exists and not exists at the same time?  Scrödinger's cat is thinking experiment about case their cat is not dead or not alive. But in this...

The string theory offers a new way to calculate Pi.

"Scientists discovered a new series for pi through string theory research, echoing a 15th-century formula by Madhava. By combining Euler-Beta Functions and Feynman Diagrams, they modeled particle interactions efficiently. Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, String Theory Unravels New Pi Formula: A Quantum Leap in Mathematics) People normally think that. The pi is the ratio of the circumference circle's circumference to the circle's diameter. The Pi is a mathematical constant 3.14159..., the endless decimal number. The Pi is interesting because developers can use that decimal number to make the encryption algorithms stronger.  The idea is that the encryptions program hides the message's original ASCII numbers by multiplicating those numbers with some decimal number. Or the system can add some numbers to those ASCII numbers.  "Aninda Sinha (left) and Arnab Saha (right). Credit: Manu Y" (ScitechDaily, String Theory Unravels New Pi Formula: A Quantum Le...

There are always more than three actors in the real world.

"An international research team is advancing precision timekeeping by developing a nuclear clock using thorium isotopes and innovative laser methods, potentially transforming our understanding of physical constants and dark matter. (Artist’s concept.) Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, Unveiling the Thorium Nuclear Clock and Its Time-Twisting Secrets) From Three-body problem... There are no pure three-body systems in nature. There are always more than three components in the system. For making real three-body systems we must separate those three bodies from the environment. Otherwise, there are stable effects. But nobody can predict some effects like distant supernova explosions or sun eruptions.  And one of those things that affect all bodies is time. When radioactive materials decay. That affects the stability and symmetry of the object.  Energy levels affect the existence of things like neutrons. The thorium atom clocks are next-generation tools for time measurement....