Skip to main content

Internet on mullistanut myös tieteen harjoittamisen lähes täysin


ESO:n ALMA -The Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
teleskoopin  paraboliantenneja Chilessä

Internet on mullistanut myös tieteen tekemisen, koska esimerkiksi tieteellisiä laitteita voidaan käyttää etäkäytön avulla maailman toiselta puolen, mikä tietenkin on mullistanut tähtitieteen sekä fysiikan ja vulkanologian täysin. Tässä tapauksessa on kyse tieteen aloista, joiden objektia ei voi Suomeen tuoda, koska maassamme ei ole tarpeeksi korkeita vuoria, jotta tänne kannattaa ryhtyä rakentamaan huippuluokan observatorioita, eikä myöskään tulivuorta voi lähteä mistään kuljettamaan maahamme.

Esimerkiksi ESO:n eli European Southern Observatoryn laitteiden operointia voidaan seurata Internetin kautta ilman että tähtitieteilijä edes poistuu kotoaan, eli hän pyytää ensin luvan käyttää tuon Chilessä sijaitsevan observatorion havaintolaitteistoa, jonka jälkeen hänen tietokoneensa näytölle ilmestyy tuon teleskoopin CCD-kameroiden tai muiden laitteiden antama kuva. Mutta myös tiettyjä radioaaltojen aallonpituuksia ei voida havainnoida merenpinnan tasolta, koska maan ilmakehä imee noita radioaaltoja itseensä.

Eli tuolloin voidaan tietenkin toimia niin, että jos joku muukin haluaa havainnoida samaa kohdetta, niin hänen sähköpostiinsa tulee tiedote siitä, mitä kohdetta ryhdytään havainnoimaan. Silloin muutkin astronomit voivat samaan aikaan käyttää tuon observatorion resursseja hyväkseen, ilman että heidän työnsä häiriintyy. Tuon takia tuollaisten observatorioiden käyttö on varmasti mullistunut tällaisen tekniikan myötä, koska tämän takia ei enää astronomien tarvitse matkustaa mihinkään kotoaan. Jos heillä on opetustehtäviä, niin opiskelijoiden ei tarvitse  joustaa hänen takiaan, ja toki muutenkaan hänen muu työnsä ei varmasti tuolloin kärsi.

Tuon observatorion internet-palvelin voi jakaa noita kuvia useisiin palvelimiin sekä sähköposteihin, ja tutkijat voivat julkaista havaintonsa sekä olettamuksensa Internetissä. Tällainen Internetin yli tapahtuva kommunikaatio tekee myös esimerkiksi kaukana etelämantereella olevien tieteellisten välineiden käytön ilman, että ihminen poistuu kotoaan.

Ja tämä tietenkin tekee hyvää tieteelliselle työlle, koska entistä useampi tutkija voi seurata esimerkiksi etelämantereella sijaitsevan ”Ice cube” neutriinoilmaisimen toimintaa, ja tuon ilmaisimen toiminta perustuu täydelliseen pimeyteen, ja etelämanner sekä valtamerten pohja tarjoavat loistavan sijoituspaikan noille ilmaisimen valokennoilla, jotka rekisteröivät väliaineessa kulkevien neutriinojen jättämiä valonvälähdyksiä, ja Internetin kautta tapahtuva havaintojen kerääminen on tehnyt mahdolliseksi sen, että tutkijoiden työ on entistä helpompaa. Samoin myös esimerkiksi ALMA(The Atacama Large Millimeter/submillimeter Array)-observatorion käyttö on helpompaa, koska useita tutkijoita voidaan ikään kuin niputtaa yhteen maailmanlaajuisesti. ALMA:n kaltaiset välineet ovat siitä erikoisia, että niiden toiminta perustuu siihen, että ne ovat tarpeeksi korkealla, jotta nuo radio- sekä mikroaallot pääsevät niiden sensoreihin.

Jos tuollaiset sensorit sijaitsevat liian alhaalla, niin silloin nuo havaintoalueella olevat kosmiset säteet imeytyvät ilmakehää, niin että noita laitteita ei enää voisi käyttää niiden tärkeimpään tehtävään, joka on millimetrin, ja alle millimetrin aaltopituudella kulkevan sähkömagneettisen säteilyn havainnointi.  Samoin nykyaikaiset teleskoopit rakennetaan lähes aina pilvien yläpuolelle, jotta niiden laitteet säilyisivät puhtaampina, ja niiden havaintoaika olisi mahdollisimman pitkä. Eli jos vaikkapa teleskooppi sijaitsee pilvien alapuolella, niin silloin jos taivas menee pilveen, niin teleskoppi ei kykene tekemään havaintoja.  Houkuttelevaa olisi myös lähettää radioteleskooppi Maan magnetosfäärin ulkopuolelle, jollin se kykenee havainnoimaan sellaisia radiosäteilyn taajuuksia, jotka normaalisti kimpoavat ionosfääristä. Tuollainen radioteleskooppi voi koostua useista pienistä radioteleskoopeista, joita ammutaan avaruuteen kantoraketeilla, ja sitten nuo satelliitit yhdistävät tietonsa, niin että ne toimivat kuin yksi valtavan suuri teleskooppi.

Mutta myös esimerkiksi vulkanologit voivat hyödyntää internetiä samalla tavoin kuin astronomit. Eli jonkun tulivuoren lähelle lasketaan infrapunakameroita sekä seismometrejä sisältävä kontti, joiden avulla se havainnoi noita vuoria. Ja tuollaiset kontit voidaan sijoittaa sekä jatkuvasti aktiivisten, että uninuvien vulkaanien sekä maakuoren siirroslinjoiden lähelle, jolloin niistä voidaan kerätä tietoa, jolla kyetään tulevaisuudessa laatimaan vulkaaneja sekä maankuoren liikkeitä koskevia ennustuksia. Mutta vulkaanisen toiminnan ennustaminen on melko vaikeaa, ja tuolla tavoin voitaisiin kerätä valtavasti metadataa noista kohteista, jotta niiden käyttäytyminen ennen purkausta tai maankuoren liikahdusta voidaan taltioida.


Kuitenkin juuri tulivuorten arvaamattomuus tekee tuollaisesta suuren datamäärän keräämisestä tuskastuttavan pitkäveteistä, koska esimerkiksi mt. Kenia-vuori voi purkautua seuraavan kerran vasta sadan vuoden päästä, ja jos käytetään miehitettyä tarkkailuasemaa, niin silloin tietenkin jonkun vulkanologin aika menee istuessa jossain mökissä. Kun puhutaan sellaisen datan keräämisestä, mikä voidaan globalisoida, niin silloin pitää tarkkailla suurta määrää tulivuoria, jotta tiedolle saadaan yleistettävyys. Ja tätä tunnetuista tulivuorista kerättyä tietoa voidaan käyttää esimerkiksi supertulivuorten purkausten ennakoinnissa. Ongelma näet on siinä, että mitä suurempi tulivuori on, niin sitä harvemmin se purkautuu.

Nimenomaan nuo supertulivuoret ovat ongelmallisimpia, koska niiden vaikutus ulottuu todella suurelle alueelle, mutta jos evakuointi alkaa turhaan, niin silloin vaikutus talouteen on valtavan suuri, sekä turhaan annetut evakuointikäskyt saavat ihmiset turtumaan, ja kun tuo suuri purkaus sitten alkaa, niin silloin voi käydä niin, että kaikki eivät viitsi reagoida, kun niitä vikahälytyksiä on tullut liian monta. Mutta pienemmistä vulkaaneista kerättyä tietoa voidaan käyttää siihen, kun noita valtavia tulivuoria koskevia ennustuksia aletaan laatia. Ja mitä suuremmasta määrästä vulkaaneja kerätään tieoja, niin sitä kattavampi otos saadaan aikaan, jolloin tietenkin saadaan tulos globalisoitua paljon helpommin kuin tarkkailemalla vain yhtä tulivuorta.

Jos joku muu tulivuori on purkautunut ennen tuota pääosan esittäjää, niin silloin siitä saatua dataa voidaan verrata supertulivuoren käyttäytymiseen. Jolloin purkauksesta saadaan varoitus esimerkiksi vertaamalla lämpötilan muutosta purkauskaasuissa sekä maanjäristysten tyypin muuttumista tuon uinuvan tulivuoren sekä jo purkautuneen vulkaanin välillä. Internetin kautta voidaa tuota järjestelmää käyttää samalla tavoin kuin tähtitieteellisiä laitteita käytetään.

marxjatalous.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

Schrödinger's cat: and the limits of that idea.

"In quantum mechanics, Schrödinger's cat is a thought experiment concerning quantum superposition". (Wikipedia, Schrödinger's cat). But the same thing can use as model for many other thought experiments.  Sooner or later, or at least in the ultimate end of the universe, the Schrödinger's cat will turn into wave movement. The information that this cat involved exists but the cat does not exist in its material form. The information doesn't ever vanish. It just turns its shape.  We are all trapped in the universe and time. The universe is the space that is entirety to us. There are no confirmed other universities. But the multiverse is a logical continuum for the expanding galactic megastructures.  The problem with natural things is this. They are black and white. They exist or do not exist. Could there be something, that exists and not exists at the same time?  Scrödinger's cat is thinking experiment about case their cat is not dead or not alive. But in this...

The string theory offers a new way to calculate Pi.

"Scientists discovered a new series for pi through string theory research, echoing a 15th-century formula by Madhava. By combining Euler-Beta Functions and Feynman Diagrams, they modeled particle interactions efficiently. Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, String Theory Unravels New Pi Formula: A Quantum Leap in Mathematics) People normally think that. The pi is the ratio of the circumference circle's circumference to the circle's diameter. The Pi is a mathematical constant 3.14159..., the endless decimal number. The Pi is interesting because developers can use that decimal number to make the encryption algorithms stronger.  The idea is that the encryptions program hides the message's original ASCII numbers by multiplicating those numbers with some decimal number. Or the system can add some numbers to those ASCII numbers.  "Aninda Sinha (left) and Arnab Saha (right). Credit: Manu Y" (ScitechDaily, String Theory Unravels New Pi Formula: A Quantum Le...

There are always more than three actors in the real world.

"An international research team is advancing precision timekeeping by developing a nuclear clock using thorium isotopes and innovative laser methods, potentially transforming our understanding of physical constants and dark matter. (Artist’s concept.) Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, Unveiling the Thorium Nuclear Clock and Its Time-Twisting Secrets) From Three-body problem... There are no pure three-body systems in nature. There are always more than three components in the system. For making real three-body systems we must separate those three bodies from the environment. Otherwise, there are stable effects. But nobody can predict some effects like distant supernova explosions or sun eruptions.  And one of those things that affect all bodies is time. When radioactive materials decay. That affects the stability and symmetry of the object.  Energy levels affect the existence of things like neutrons. The thorium atom clocks are next-generation tools for time measurement....