Skip to main content

Makrovirukset sekä fyysinen tietoturva: tietääkö yhtiö edes sitä, missä tiloissa sen palvelimet sijaitsevat

Serverihuone

Tietokonevirusten alalaji ovat niin sanotut makrovirukset, joita voidaan upottaa erilaisiin dokumentteihin. Lähes kaikilla tekstinkäsittelyohjelmilla voidaan tehdä makroja, joilla esimerkiksi dokumenttien hallintaa parannetaan. Samoin konekielisiä makroja voidaan rakentaa esimerkiksi tavallisella tekstinkäsittelyohjelmalla. Noiden konekielisten komentosarjojen käyttö tietokoneen tiedostojen tuhoamiseen tai vahingoittamiseen on sikäli hyvin houkuttelevaa, että makrojen kirjoittaminen on hyvin helppoa.

Vaikka uusissa Windows-versioissa on estetty sellaisten komentojen, kuin ”format c:/y” ajaminen, niin kuitenkin tuollaisten komentojen upottaminen esimerkiksi johonkin BAT-komentojonoon on todella helppoa. Kun mietitään nykyaikaisia tekstinkäsittelyohjelmia, niin niissä on usein makrojen käyttö rajoitettu vain tuon ohjelman tai ohjelmaryhmän sisään, jolloin noiden komentojen ajaminen on mahdotonta. Mutta kun mietitään sitä, millä tavoin tuollainen tietokoneeseen pujahtanut makrovirus voi tuhota tiedostoja, ja vaurioittaa esimerkiksi nettikauppoja, niin silloin voidaan ajatella niin, että tuo virus yksinkertaisesti vain korruptoi jonkun tiedoston.

Eli silloin se vain ikään kuin kirjoittaa jotain muuta koodia tuon tiedoston sisään, ja vanhassa DOS:ssa oli tuota varten komento ”type”, jolla saatiin tiedosto dumpattua toisen sisään. Kun puhutaan noista makroviruksista, niin tietenkin vahingollisten koodien ajaminen on estetty tietokoneessa virustorjunnan toimesta, ja esimerkiksi BAT-tiedosto, mikä poistaa tiedostoja saa aikaan hälytyksen. Kuitenkin tuollainen makrovirus voi olla hyvin tuhoisa, mikäli sen kirjoittaja osaa kiertää virustorjunnan asettamia rajoituksia. Yksi mielenkiintoinen tapa vaikeuttaa muiden ihmisten liiketoimintaa on rakentaa makrovirus, joka dumppaa avattavan asiakirjan kaikkiin tietokoneen kovalevyillä oleviin DOCX tai ODT-asiakirjoihin, jolloin tiedostot korruptoituvat, eikä niitä saada silloin auki.

Kuitenkin yleensä tällaisten makrojen toiminta voidaan estää, mutta ongelmia makrovirukset tuovat yllättäen Linux-käyttöjärjestelmässä, missä ei ehkä tätä asiaa olla muistettu huomioida. Vaikka koko käyttöjärjestelmän tuhoaminen on mahdotonta tai ainakin hyvin vaikeaa, niin tuollaiset virukset eli vahingolliset makrot voivat kuitenkin hävittää dokumentteja tai muita vastaavia tiedostoja, jolloin järjestelmän sisältämä tieto katoaa. Yksi inhottavampia tapoja vaikeuttaa ihmisten elämää on estää heitä pääsemästä työpaikalleen. Eli tuolloin hakkeri vain sujauttaa makroviruksen vartijoiden tietokoneisiin, ja tuo virus voi sitten hävittää esimerkiksi avainkorttien numerot. Vaikka tuo DEL tai RM-toiminto olisi estetty, niin tietenkin voidaan esimerkiksi RAID-5 varmuuskopiointijärjestelmän yht heikkoutta hyödyntää.

Tuolloin kirjoitetaan tiedosto, joka on samanniminen kuin kulunvalvontajärjestelmän tietokanta, ja se vain kopioidaan tuon oikean tiedoston paikalle. RAID-5:n heikkous on siinä, että tuo fyysinen palvelin, mihin tiedot kopioidaan sijaitsee joskus jopa satojen tai tuhansien kilometrien päässä noista vartijoista, eikä kukaan systeemioperaattori niitä edes käy katsomassa. Ja tuolloin kyseessä saattaa olla esimerkiksi tavallisen kerrostalon kellariin sijoitettu NAS-palvelin, jonka oven voi murtaa helposti vaikkapa sorkkaraudalla. Tai sitten siivoojilla on pääsy tuohon tilaan, missä kukaan ei juuri koskaan käy. Tuolloin järjestelmässä voi olla esimerkiksi vaihtokovalevy tai varmistusnauha-asema, ja jos järjestelmä on tehty niin, että varmistuskovalevy vaihtuu automaattisesti, jos se hajoaa, niin silloin saattaa tietoturva vaarantua todella pahasti.


Eli tuolloin hakkeri saattaa käydä murtamassa oven, ja sitten vain irroittaa tuon kovalevyn, ja lukea sen sisältämät tiedot. Tai sitten hän vain ottaa USB-tikun taskustaan, ja vaihtaa palvelimella tuon tiedoston, mikä sisältää ihmisten sisäänkirjautumistiedot. Vaikka hän ei varsinaisesti yhtiöiden sisäisiin papereihin pääsisi käsiksi, niin silloin saattaisi kuitenkin seurata ikäviä asioita, jos hän onnistuu estämään yhtiön työntekijöiden pääsyn työpaikoilleen. Tässä tapauksessa voisi olla niin, että vaikka järjestelmä itse on erittäin hyvin suojattu, niin esimerkiksi kulunvarmistusjärjestelmän varmistuspalvelin saattaa olla jossain vartioimattomassa tilassa.

Tätä USB-tikkujen kanssa leikkimistä kutsutaan nimellä ”Fyysinen hakkerointi”, eli hakkeri tunkeutuu jonkun talon kellarissa olevaan vartioimattomaan tilaan, ja sitten hän saattaa voida toimia siellä jopa  koko viikonlopun. Tuolloin hän voi kantaa sinne vaikkapa läppärin, ja sitten kopioida tuon palvelimen IP-osoitteet tuolle koneelle, joka sitten kopioi itselleen nuo RAID-5:n avulla varmuuskopioitavat tiedot. Toki tuo hakkeri voisi saada samat tiedot helpommin soluttautumalla yhtiön johdon työtiloihin ja ruiskuttaa johtajan takapuoleen natrium pentothalia.

Se että maassamme ei näistä asioista puhuta, herättää takuulla hakkerien kiinnostusta meidän maassamme sijaitsevia kohteita kohtaan. Koska maassamme on sellainen kulttuuri, että kaikki mahdollinen rikollinen toiminta ikään kuin pitää estää oikeudenkäyntien avulla, niin se että liike-elämä ikään kuin on jotenkin takajaloillaan tällaisen asian takia herättää varmasti huomiota maailmalla.

Yleensä tietoturvaa rakennettaessa on unohdettu fyysinen turvallisuus, eli hyvinkin tärkeitä tietoja tallennetaan tiloihin, joissa ei ole juuri mitään vartiointia. Tai sitten tilan oveen on asennettu murtohälytin, jota ei kukaan kuitenkaan käy katsomassa, ja tuolloin joku saattaa esimerkiksi katkaista sen johdon jo viikkoja aikaisemmin. Mikäli tiloja ei kukaan käytä, niin hän sitten voi toimia siellä miten huvittaa, ja käydä useita kertoja vierailulla tuossa pannuhuoneessa. Tietenkin jos hän käy ahneeksi, niin silloin varmasti käry käy. Mutta kuten tiedämme, niin tuota läppäriä voidaan käyttää etäkäytön avulla jostain muusta maasta.

Tuossa tapauksessa varsinaista hakkeria ei ehkä koskaan saada kiinni, vaan kaikki tuo murtotoiminta saatetaan tilata joltain paikalliselta pikkurikolliselta.  Rikollisia vastaan taisteltaessa pitää muistaa se, että he eivät noudata lakia, ja tietenkin murto on rikos. Mutta keskustelu tietoturvasta voisi olla myös rakentavaa, jotta järjestelmissä olevat aukot voidaan tukkia ennen kuin ne aiheuttavat korvaamatonta vahinkoa. Ja jos puhutaan rakentavasta keskustelusta, niin silloin ihmisiä pitää rohkaista kertomaan tietämiään heikkouksia, eikä vain ikään kuin irvailla heidän osaamistaan.


marxjatalous.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

Schrödinger's cat: and the limits of that idea.

"In quantum mechanics, Schrödinger's cat is a thought experiment concerning quantum superposition". (Wikipedia, Schrödinger's cat). But the same thing can use as model for many other thought experiments.  Sooner or later, or at least in the ultimate end of the universe, the Schrödinger's cat will turn into wave movement. The information that this cat involved exists but the cat does not exist in its material form. The information doesn't ever vanish. It just turns its shape.  We are all trapped in the universe and time. The universe is the space that is entirety to us. There are no confirmed other universities. But the multiverse is a logical continuum for the expanding galactic megastructures.  The problem with natural things is this. They are black and white. They exist or do not exist. Could there be something, that exists and not exists at the same time?  Scrödinger's cat is thinking experiment about case their cat is not dead or not alive. But in this...

The string theory offers a new way to calculate Pi.

"Scientists discovered a new series for pi through string theory research, echoing a 15th-century formula by Madhava. By combining Euler-Beta Functions and Feynman Diagrams, they modeled particle interactions efficiently. Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, String Theory Unravels New Pi Formula: A Quantum Leap in Mathematics) People normally think that. The pi is the ratio of the circumference circle's circumference to the circle's diameter. The Pi is a mathematical constant 3.14159..., the endless decimal number. The Pi is interesting because developers can use that decimal number to make the encryption algorithms stronger.  The idea is that the encryptions program hides the message's original ASCII numbers by multiplicating those numbers with some decimal number. Or the system can add some numbers to those ASCII numbers.  "Aninda Sinha (left) and Arnab Saha (right). Credit: Manu Y" (ScitechDaily, String Theory Unravels New Pi Formula: A Quantum Le...

There are always more than three actors in the real world.

"An international research team is advancing precision timekeeping by developing a nuclear clock using thorium isotopes and innovative laser methods, potentially transforming our understanding of physical constants and dark matter. (Artist’s concept.) Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, Unveiling the Thorium Nuclear Clock and Its Time-Twisting Secrets) From Three-body problem... There are no pure three-body systems in nature. There are always more than three components in the system. For making real three-body systems we must separate those three bodies from the environment. Otherwise, there are stable effects. But nobody can predict some effects like distant supernova explosions or sun eruptions.  And one of those things that affect all bodies is time. When radioactive materials decay. That affects the stability and symmetry of the object.  Energy levels affect the existence of things like neutrons. The thorium atom clocks are next-generation tools for time measurement....