Skip to main content

Myyrmannin pommi-iskusta 15 vuotta, ja aina välillä mietin, että olisiko se voitu estää?

Kaikki me teemme itse elämäämme
koskevat valinnat
Kimmo Huosionmaa

Kun ihminen on epätoivoinen, niin hän saattaa tehdä jotain sellaista, mitä ei kukaan odota. Niin kävi myös 15 vuotta sitten Myyrmannin kauppakeskuksessa, kun eräs nuori mies räjäytti siellä pommin, joka oli valmistettu kotitekoisesta räjähteestä. Tällaiset teot varmasti herättävät paljon huomiota, ja tämän takia olen sitä mieltä, että varsinkin alaikäisten lasten vanhempien pitäisi valvoa tarkemmin sitä, millaisilla kotisivuilla heidän jälkikasvunsa pyörii. Kun puhutaan alaikäisistä, niin heidän kohdallaan tuhoa aiheuttaa ymmärtämättömyys, eli he aikovat ehkä tehdä kotitekoisen pommin, joka osoittautuu oikeassa elämässä paljon tehokkaammaksi kuin mitä sen rakentajat tarkoittivat. Ja jos sellaisen haposta ja lannoitteesta tehdyn pommin räjäyttää väärässä paikassa, on tulos aivan varmasti todella kamala.


Eli muutamien haljenneiden tärykalvojen lisäksi voi tuollainen pommi aiheuttaa paitsi sirpaleita, niin myös laajempaa tuhoa, jos se räjäytetään esimerkiksi nestekaasusäiliöiden vieressä. Tässä en halua kuitenkaan puolustaa väkivaltaa, vaan kiinnittää huomiota siihen, että me kaikki valitsemme itse tavan, miten haluamme elää. Jos tuo tapa on yhteiskunnan kannalta väärä, niin se sitten vie ihmisen vankilaan tai ennenaikaiseen hautaan. Kaikkein vaarallisinta on se, että näitä kauheita tekoja tehneitä ihmisiä aletaan ihannoida. Vaikka häntä olisi koulussa kiusattu, niin tuolla henkilöllä ei olisi ollut mitään oikeutta tehdä pommi-iskuja. Kuitenkin puuttumalla kiusaamiseen sekä yksin jättämiseen voidaan tällaisia Myyrmannin kaltaisia tekoja ehkä ennaltaehkäistä.


Ja tämän takia myös sellaisista  asioista kuin siitä, miten vaarallisia asioita netissä näkee pitäisi voida puhua kouluissa sekä kotona. Jos ihminen ei ymmärrä mitä hän tekee, on hän vähintään yhtä vaarallinen, kuin mitä hän olisi tajutessaan tekonsa. Tuon takia olisi hyvä, jos lapsen ja nuoren netin käyttöä tarkkaillaan vanhempien toimesta, jotta jos siellä ruudulla alkaa pyöriä sellaisia asioita, joissa opetetaan räjähdysaineiden valmistamista, niin tuosta voidaan sitten keskustella lapsen, tämän vanhempien sekä poliisin kanssa. Kaikkein pahin asia tällaisessa toiminnassa on sensuuri, eli tuolloin kukaan ei saa tietää, jos tuollaisia räjähteiden valmistusohjeita jaetaan jossain, ja kaikki ihmiset eivät tietenkään koskaan noudata samoja sensuuria koskevia sääntöjä. Tuolloin sitten joku voi esimerkiksi koulussa jakaa printtejä, joissa opetetaan sellaisten hyvin vaarallisten aineiden valmistamista, joita terroristit käyttävät joka päivä.


On hyvä että tällaiset pommien tekoa suunnittelevat tahot saadaan selville, olivat he sitten alaikäisiä tai aikuisia, joiden tarkoitus on todella vahingoittaa muita. Samalla myös esimerkiksi psyykenlääkkeiden käyttöä pitää voida perustella potilaalle itselleen, niin että hän ymmärtää sen, että jos hän jättää lääkityksen omin päin, niin tulokset voivat olla kamalia. On olemassa ihmisiä jotka nostavat psykiatriset oireet pintaan aina tällaisten asioiden yhteydessä, mutta samalla heiltä on unohtunut sellainen asia, että mikään psyykenlääke tai psykiatrinen hoito ei vaikuta, jos lääkkeitä ei oteta tai teraputilla ei käydä, tai jos lääkkeitä otetaan väärällä tavalla. Mikään mielenterveystyössä käytettävä lääke ei ole suorastaan tarkoitettu mihinkään "rave"-käyttöön, vaan ne on otettava aina kuten on määrätty, tai sitten ihminen joutuu helposti psykoosiin.


Psykoosi on tila, missä todellisuudentaju on hämärtynyt, ja se sitten tarkoittaa sitä, että ihminen voi alkaa kuvitella asioita, joita ei ole olemassakaan. Mutta yleensä psykoottinen ihminen on myös hyvin lyhytjännitteinen, eli silloin mikään suunnitelmallinen teko onnistu. Joten yleensä tuollainen ihminen kohdataan lainvalvojien toimesta huitomassa kadulla puukolla, eikä tuollainen ihminen ryhdy valmistamaan pommeja tai muuttelemaan mitään aseita, koska heillä on eräänlainen äärimmäinen keskittymishäiriö, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa kyvyttömyyttä odottaa tai keskittyä mihinkään asiaan.


Nämä tilanteet kuitenkin aiheuttavat sen, että poliisi joutuu aina välillä turvautumaan kuolettavaan voimaan. Kuitenkin jos tuollainen psykoottinen ihminen kohtaa uhkailua sekä pelottelua, niin se tietenkin lisää mahdollisuutta siihen, että hän muuttuu vaaralliseksi. Ja samoin myös menneisyydessä koettu pahoinpitely voi lisätä alttiutta mennä psykoosiin. Se että ihmisen todellisuudentaju hämärtyy, tarkoittaa sitä että hän ei erota sitä, mikä on totta tai olemassa vain hänen omassa mielikuvituksessaan.Tuollainen tila varmasti kärjistää kaikkia ajateltavissa olevia asioita, ja psykoosin epäillään olevan monien vakavian ampumistapausten takana.


Psykoosin takana voi olla myös keskushermoston kasvain, joka aiheuttaa joissain tapauksissa vakavan ajattelutavan vääristymisen, ja tuollaisten kasvainten aiheuttamien psykoosien epäillään olevan noiden laskelmoitujen  massamurhien takana.  Ja jos ihminen jolla on aivokasvain kokee jotain yllyttämistä väkivaltaan  kuten sanat "do it" väärässä yhteydessä, niin silloin saattaa seurauksena olla hyvin vakava asia.


Se mikä kuitenkin altistaa psykoosiin on varmasti huumausaineiden kuten amfetamiinin käyttö, ja tuollainen huumeiden sekä niihin liittyvien asioiden aiheuttama psykoosi ei eroa mitenkään niin sanotusta "aidosta" psykoosista. Joidenkin tutkijoiden mielestä tämä tila on ihmismielen suojelumekanismi, joka on tehty puolustamaan ihmistä kun hän jossain savannilla kokee toistuvia hyökkäyksiä gorillojen sekä muiden petojen taholta. Mutta samalla voidaan sanoa, että PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) saa joissakin tapauksissa aikaan tilan, missä ihminen muuttuu väkivaltaiseksi. Tuon takia esimerkiksi sotaveteraaneja pitää auttaa kaikin tavoin, jotta mitään pahaa ei pääse tapahtumaan. Sama koskee myös kovissa tilanteissa ollutta poliisia, joka on joutunut tulituksen kohteeksi työssään.


Samoin koulukiusattujen tulisi saada oikeaa sekä aitoa tukea siihen, että he eivät syrjäydy tai että he eivät joudu yksin käymään asioita läpi, ja tuohon tukeen pitää sitten liittyä myös opiskelu sekä työelämä, jotta hän saisi jotain sellaista, mistä tuollainen lapsena sorrettu ihminen voisi olla ylpeä. Silloin hän alkaa kokea myös oman elämänsä arvokkaana, ja se on erittäin tärkeää. Nimittäin ihminen joka ei välitä itsestään ei voi muista välittää, ja kaikkein vaarallisin tilanne tulee eteen silloin kun ihminen haluaa kuolla mutta samalla myös kostaa yhteiskunnalle. Silloin edessä voi olla esimerkiksi vuoden 2001 World Trade Centerin terrori-iskun kaltainen tilanne, missä joku ohjaa koneen päin taloja. Tämän takia psykiatrin palveluiden pitäisi olla sellaisia, että sinne pääsee jokainen, joka kokee tarvetta keskustella tilanteestaan ilman pelkoa tulla leimatuksi.


Se että ihminen saa kortin psykiatrille, ei tarkoita sitä, että ongelma poistuu. Hänen pitää käyttää noita palveluita, mutta samalla pitäisi ajatella kokonaisuutta. Eli ihmiselle pitää antaa aihe, minkä takia kannattaa elää. Tuolloin ihmiselle ei ole sama onko hän vankilassa vai vapaana, ja ehkä opiskelu kykenee myös ennaltaehkäisemään ennakkoluuloja ja vähentää samalla ääriryhmien mahdollisuutta vaikuttaa ihmisen ajatusmaailmaan. Ja samalla jos ihmisille jaetaan kiihkottomasti tietoa siitä, miten vaarallisia esimerkiksi kaiken maailman "kemian kokeet" ovat, niin silloin saattaa joku pommi jäädä tekemättä. Samoin jos ihmiset uskaltavat mennä hakemaan apua esimerkiksi psykoosiin tai harhoihin, niin silloin saattaa joku veriteko jäädä tekemättä.

https://pimeakronikka.blogspot.fi/2017/10/myyrmannin-pommi-iskusta-15-vuotta-ja.html

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,