Skip to main content

Kirjoitelma hampaasta eli miksi meidän lajimme hampaat vaihtuvat niin aikaisin?

Yllä: Kuningas Rickhard III kallo
(Lähde: http://www.abc.net.au/news/image/4499214-1x1-940x940.jpg)

Kimmo Huosionmaa



Yllä on kuva kuningas Rickhard III (1452- 1485) kallosta, ja tämä mies on varmaan saanut parasta mahdollista hammashoitoa, mistä kertoo se, että vain muutama hammas on poistettu. Eli tuolloin Rickhardin aikaan hampaita harjattiin kankaalla, mikä poisti karieksen, mutta hammasväleihin tuli tietenkin reikiä. Kuitenkin voidaan sanoa, että tuo mies kuoli vain 32 vuoden ikäisenä, joten sekin saattoi edesauttaa tuon upean hammasrivin säilymiseen, ja itse en tiedä johtuuko tämä yhden etu hampaan ja muutaman takahampaan puuttuminen hammaslääkärissä käynnistä vai onko vamma tullut taistelussa, ja ehkä Rickhard on jäänyt viimeisessä taistelussaan, ja joutunut kidutetuksi, jolloin häneltä on sitten revitty hampaita pois kostoksi siitä, mitä hän oli tehnyt joillekin ihmisille. Tuollaisista asioista ei koskaan puhuttu. Koska se että joku sotilas olisi kiduttanut kuningasta, olisi saattanut tekijän vaaraan, koska hän olisi voinut saada tietoja, jotka eivät tuollaisille miehille kuuluneet, ja se olisi merkinnyt varmaa kuolemaa, joten kuninkaiden vain todettiin kuolleen jossain taistelukentällä.


Ihmisen hammas on mielenkiintoinen asia, ja kautta aikojen antropologeja on kiinnostanut,.miksi ne ovat sellaisia kuin ovat? Miksi meille elintärkeä elin on niin erikoisella tavalla toteutettu, että sen pinta ei kykene korjaamaan itseään? Kun hampaita ajatellaan kokonaisuutena, niin meidän lajimme maitohampaat irtoavat pois liian aikaisin, jos tuota hampaiden vaihtumista verrataan siihen elinikään, minkä voimme saavuttaa. Tuon takia joidenkin yliopistojen piireissä liikkuu sellainen vitsi, jonka mukaan jumala olisi hammaslääkäri, kun näissä piireissä on pohdittu sitä, miten neandertalin ihminen on hoitanut suuhygieniaa tai mitä luolamies on tehnyt, kun hänen hampaissaan on karieksen aiheuttama reikä.



Eli tällöin tulee sitten sellainen kysymys eteen, että milloin sitten on alettu suorittaa hampaan poistoja, joilla saadaan särkevä hammas poistettua?  Kuitenkin voidaan todeta, että kun ihmisiltä on alettu poistaa hampaita, on heillä oltava pehmeään ruokaa tarjolla, jotta ihminen voisi syödä, jos häneltä on useita hampaita poistettu. Toki jo Rooman valtakunnassa osattiin tehdä proteeseja, joilla voitiin syödä normaalisti, vaikka ihmiseltä olisi revitty hampaat pois. Ja noita proteeseja valmistivat lähinnä etruskit, joten joidenkin humoristien mielestä syy Lucius Cornelius Sullan äärettömän kovaan etruskeihin kohdistuvaan vainoon oli se, että tuo mies sai etruskien kirjoittaman hammaslääkärilaskun. Tästä kimpaantuneena kyseinen konsuli sitten päätti hyökätä etruskien kimppuun,ja kohdisti noihin korkeatasoisia käsityötuotteitaan sekä protetiikastaan tunntuihin henkilöihin sanoinkuvaamatonta vainoa. Ja ehkä noita etruskeja pidettiin noitina, joiden päälle kohdistettiin vihaa.



Mikäli  tuota ikää jolloin hampaat vaihtuvat verrataan ihmisen elinikään kokonaisuudessaan, niin silloin voidaan ajatella, että pitäisikö meidän kuolla 20-vuotiaana pois, koska mikäli tuota hampaiden vaihtumisen ikää ajatellaan järkevästi, niin tuon tapahtuman pitäisi ajoittua ihmisen elämän puoleen väliin, koska tuolloin voidaan sitten ajatella, että ihminen saisi loppuelämäkseen uudet hampaat. Ihmisen hammas on myös siitä erikoinen, että sen pinta ei korjaa itseään. Kun kariesbakteeri syövyttää hampaan kiilteeseen reiän, niin siitä pääsee sitten infektioita aiheuttava bakteeri ihmisen kehoon, mikä saattaa aiheuttaa vakavan infektion aivojen lähelle.


Jos ajatellaan niin,  että ihmisen hampaat olisivat pysyviä koko hänen elämänsä ajan, niin miksi ne eivät ole kuin jyrsijöillä, joiden hampaassa vain edessä on kiillettä, ja hampaan takana on hammasluuta, mikä pitää hampaan terävänä koko tuon eläimen eliniän? Tietenkin jyrsijöille voi tulla hampaaseen infektio, joka voi olla,kohtalokas. Kun ajatellaan hampaaseen kohdistuvaa infektiota, niin silloin hampaita kannattaa vaihtaa läpi olion elämän, kuten esimerkiksi hait ja käärmeet tekevät. Osa myrkkykäärmeistä vaihtaa hampaitaan jatkuvasti, jotta ne eivät saisi kariesta tai että karies ei ehtisi levitä niiden suuhun.



Samalla osa noista käärmeistä välttää koskettamasta uhriaan hampaillaan, ennen kuin myrkkyä on suihkutettu pistoskohtaan. Tai oikeastaan niiden myrkky on sellaista, että ensin kudoksia hajottava myrkky tekee uhriin haavan, mistä sitten myrkky imeytyy sen vereen. Tuon takia joissakin tapauksissa vaikuttaa siltä, että käärme päästää uhristaan irti. Se että se ei kosketa uhriaan hampaalla estää kariesbakteeria pääsemästä sen suuhun ja aiheuttamasta vakavaa infektiota. Tässä tietenkin pitää muistaa, että kaikista asioista on olemassa poikkeuksia, ja jotkut käärmeet sen sijaan pitävät uhreistaan kiinni hampaillaan odottaessaan myrkyn vaikutusta. Ja esimerkiksi lentäviä lintuja saalistavat käärmeet sekä merikäärmeet ottavat uhrinsa suuhun.



Samoin se että tekeekö käärme tämän riippuu siitä, kuinka paljon saalista se saa. Eli niiden myrkyn käyttötapa muuttuu sen mukaan, miten paljon aterioita nuo eläimet saavat päivittäin. Kun puhutaan käärmeistä tunnetuimmista eli myrkkytarhakäärmeistä, niin niillä ei välttämättä ole varsinaisia injektioneulaa muistuttavia hampaita, vaan niiden hampaat ovat kourulla varustettuja, ja myrkky toimitetaan uhriin joko kurkussa tai ikenissä olevan tiehyen kautta. Koska esimerkiksi kobran sekä mamban tapauksessa kyseessä on äärimmäisen voimakas myrkky, niin silloin ei tarvita injektiohampaita, vaan riittää että myrkkyä tulee uhrin iholle.



Monet noista äärimmäisen myrkyllisistä käärmeistä itseasiassa vain sylkevät myrkkyä uhrinsa päälle, ja sitten riittää että se vain luikertelee paikalle, ja nielee uhrinsa. Käärmeet käyttävät hampaitaan myös saaliin nielemiseen, eli kun niiden myrkky on surmannut uhrin, niin sitten käärme tarttuu uhriinsa ja alkaa siirtää tätä suuhunsa, ja tuolloin tietenkin tarvitaan torahampaita, joilla sitten autetaan uhrin nielemistä. Osalla myrkkytarhakäärmeistä ei ole  varsinaisia myrkkyhampaita ollenkaan, vaan myrkky vaikuttaa suoraan uhrin iholla. Ja esimerkiksi Kobrilla on tämän takia vain hyvin lyhyet mutta vahvarakenteiset torahampaan kaltaiset hampaat, joiden tarkoitus on vain auttaa saaliin pitämisessä kiinni. Tämän takia kyseisiä käärmeitä ei aina osata varoa.


https://pimeakronikka.blogspot.fi/

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,