Skip to main content

Miksi Shackleton lähti Etelämantereelle Endurancella vuonna 1914?


Kuuluisa kuva Endurancesta kun se oli
 jäänyt kiinni jäihin vuonna 1915

Kimmo Huosionmaa

Ernst Shackleton  (1874-1922) on kuuluisa tutkimusmatkailija, jonka toiminta sekä kuolema ovat tietenkin saaneet aikaan sen, että ihmiset ovat kirjoittaneet hänestä paljon, ja osassa kirjoituksia hiukan vitsaillaan siitä, kuinka tuo mies kykeni välttämään Ensimmäisen Maailmansodan. Se tietenkin liittyy hänen Endurance laivallaan tekemään tutkimusmatkaan, joka kesti vuodesta 1914 vuoteen 1917. Hän menehtyi Etelä-Georgiassa vuonna 1922 sydänkohtauksen jälkeen, ja tuo mies haudattiin sinne kauas omaisten pyynnöstä. Tämän kirjoituksen tarkoitus on pohtia syitä tuohon Endurancen matkaan eikä sitä, mitä Ernst Shackleton löysi tuolta Etelämantereelta tai tarkemmin sanottuna Elefanttisaarelta, mutta jos hän jotain löysi, niin maksoiko tuo löytö hänen henkensä? Kas siinä vasta on kysymys, johon olisi mukava saada vastaus.


Hänen matkansa tarkoitusta monet ovat miettineet paljon, joten siksi nämä seuraavat rivit kirjoitan, ja ennen kuin niistä aletaan vaahdota, niin voidaan sanoa, että tuolloin vuonna 1914 maailma oli toisenlainen ja moni asia mitä nykyään pidetään itsestäänselvyytenä ei  tuolloin ollut edes valmiina, eli Albert Einstein esitteli vasta vuonna 1915 kuuluisan Yleisen suhteellisuusteoria, mikä on nykyaikaisen fysiikan kulmakivi, mutta tuolloin ei tuosta teoriasta oltu vielä aivan varmasti kuultu tieteellisten piirien ulkopuolella.

Ernst Shackleton
(1874-1922)



Eikä tuolloin myöskään esimerkiksi satelliitteja ollut olemassakaan, joten se teki Maapallon tutkimisesta vaikeaa, ja myöskään lentokonetta ei ollut olemassa siinä merkityksessä kuin me ne ymmärrämme. Eli kun tuonne Etelämantereelle lähdettiin, niin silloin tietenkin sinne piti matkustaa laivalla, jolloin matka esimerkiksi Britanniasta saattoi kestää useita kuukausia, ja se tietenkin lisäsi tuon alueen kiehtovuutta myös taiteilijoiden silmissä, jotka kehittivät mitä erikoisimpia teorioita tuosta silloin hyvin kaukaista mannerta kohtaan.


Tuolloin kehiteltiin erilaisia outoja ajatuksia siitä, millaisia asioita noihin kaukaisiin paikkoihin saattoi liittyä, ja ehkä eräs sitten taas eräs hyvin erikoinen teoria maapallon sisällä tapahtuvista prosesseista sai Shackletonin lähtemään tuonne matkalle vuonna 1914. Yksi erittäin mielenkiintoinen huomio tuosta Endurancen matkasta muuten on tehtävä, eli Shackleton astui tuonne laivaan vasta Buenos Airesissa, joten tällöin herää kysymys, että missä hän oli silloin kun Trans-Atlantic Expedition lähti Britanniasta, ja millä hän sitten tuonne Buenos Airesiiin matkusti? Miksi hän ei lähtenyt muiden miesten mukana Britanniasta?
Elefanttisaaren asema Falklandin sekä Etelä-Georgian
saariin nähden 

Eivät ne 69 Kanadasta kotoisin olevaa rekikoiraa voineet  syy tähän kesken matkaa saapumiseen olla syynä. Eli kyseessä on eräänlainen “salaliittoteoria”, joka varmasti on sikäli hyvin merkillinen, ja ainoa todiste tuon asian puolesta on se, että paikka mihin Ernst Shackleton niminen mies suuntasi löytöretken tai tutkimusmatkan vuonna 1914 liittyy siihen, että alue mihin hän suuntasi on lähes identtinen Bermudan kolmion muodon kanssa. Toisin sanoen Elefanttisaari, Etelä-Georgia sekä Falklandin saaret muodostavat vastaavan kolmion, kuin mitä Bermudan kolmion kärjet, Bermuda, Miami sekä Puerto Rico muodostavat.


Se mikä tästä teoriasta tekee hyvin mielenkiintoisen on se, että tuolloin vuonna 1914 ei tiede sekä tekniikka ollut aivan yhtä pitkälle kehittynyttä kuin nykyään, ja syy tähän outoon matkaan saattaa liittyä sellaiseen ajatukseen, että tuossa kohdassa mihin Shackleton purjehti olisi Maapallon vaipassa pyörre, mikä muodostaisi erittäin voimakkaan magneettikentän. Tuon hyvin vähän tunnetun teorian mukaan Bermudalla oleva magmapyörre olisi syy noiden laivojen sekä lentokoneiden katoamiseen, eli kun maapallo pyörii, niin silloin tiettyinä aikoina Bermudan kohdalle muodostuisi sellainen pyörre, joka joka muodostuu myös silloin, kun esimerkiksi lavuaarin tulppa avataan. Ja tuossa pyörteessä pyörivät rautahileet muodostaisivat valtavan generaattorin, joka saisi aikaan magneettikentän vääristymisen.


Tuo pyörre saisi aikaan sen, että mannerlaatan pohjassa oleva rauta irtoaisi, ja nuo rautahileet lähtevät vajoamaan kohti Maan keskipistettä, jolloin syntyy samalla hyvin voimakas sähkökenttä, joka ilmenee sähkömagneettisena ilmiönä kuten ukkosena tuolla merialueella, ja jos metallinen alus olisi tuon pyörteen päällä, niin silloin tuo valtavan voimakas magneetti vetää aluksen meren pohjaan. Shackleton olisi tuolloin etsinyt vastaavaa pyörrettä Etelämantereen läheltä, ja ajatus olisi ollut se, että koska pyörre sijaitsee Maapallon pyörimisakselin kohdalla, niin se olisi stabiili, ja jos laiva sitten varataan samalla sähkövarauksella kuin mikä muodostuu tuossa pyörteessä kieppuvien rautahiukkasten vaikutuksesta voitaisiin sitten aluksella lentää ties minne. Tuon kokeen takia piti Shackletonin sitten matkustaa kohti Antarktista.

Tietenkin tuo matka olisi peitetty kaiken maailman eläintieteellisillä tutkimuksilla, mutta kun tuota myrskyisää 1910-lukua ajatellaan, niin silloin ihmiset varmaan tällaisia asioita halusivat kokeilla, joten sen takia Shackleton matkusti kohti Etelämannerta vuonna 1914, ja hän sitten vietti tovereineen Elefanttisaarella kaksi vuotta kun hänen “Endurance”-laivansa haaksirikkoutui vuonna 1915. Hän pääsi miehineen palaamaan Eurooppaan vasta vuonna 1917, jolloin Ensimmäinen Maailmansota oli täydessä käynnissä. Tuo haaksirikko ei varmaan ollut Shackletonin syytä, mutta tietenkin tuosta asiasta käytiin paljon polemiikkia.


Tietenkin jotkut ihmiset saattoivat pitää kuuluisaa tutkimusmatkailijaa ikään kuin rintamakarkurina. Ernst Shackleton kuoli vuonna 1922 "Quest"-nimisellä laivalla sydänkohtaukseen ollessaan matkalla kohti Etelämannerta, ja tuon matkan aikana hän sai kaksi sydänkohtausta, joista ensimmäinen tapahtui Riossa ja toinen eli kohtalokas infarkti sitten sattui Etelä-Georgian edustalla. Joten sitten pitää kysyä, että miten tällä miehellä oli niin kauhean huono kunto, vaikka hän kuitenkin oli tutkimusmatkailija, ja nuo sydänkohtaukset sitten varmasti saavat aikaan sen, että tuon miehen ympärillä liikkuu kaiken maailman huhuja erilaisista murhista tai muista vastaavista asioista.


Ja tietenkin joidenkin ihmisten mukaan hän sai kaliumkloraatti-pistoksen tuon matkan aikana joka sitten merkitsee murhaa. Hän sanoi viimeisiksi sanoikseen “Sinä haluat minun aina luopuvan jostakin. Mistä toivot minun nyt luopuvan?", ja joidenkin ihmisten mielestä nuo sanat oli tarkoitettu jollekin huoneessa tai hytissä olevalle, mutta tietenkin se on vain arvailua. Kuitenkin Ernst Shackletonia voidaan pitää hyvin onnekkaana ihmisenä, joka ainakin aiheutti sen, että häntä sekä “Endurancen” miehistöä ei ainakaan sodassa näkynyt, ja hänen sotapalveluksensa rajoittui Murmanskissa tapahtuneeseen palveluna yhdysupseerina.

https://avoimenkoodinmaailma.blogspot.fi/

Comments

Popular posts from this blog

Schrödinger's cat: and the limits of that idea.

"In quantum mechanics, Schrödinger's cat is a thought experiment concerning quantum superposition". (Wikipedia, Schrödinger's cat). But the same thing can use as model for many other thought experiments.  Sooner or later, or at least in the ultimate end of the universe, the Schrödinger's cat will turn into wave movement. The information that this cat involved exists but the cat does not exist in its material form. The information doesn't ever vanish. It just turns its shape.  We are all trapped in the universe and time. The universe is the space that is entirety to us. There are no confirmed other universities. But the multiverse is a logical continuum for the expanding galactic megastructures.  The problem with natural things is this. They are black and white. They exist or do not exist. Could there be something, that exists and not exists at the same time?  Scrödinger's cat is thinking experiment about case their cat is not dead or not alive. But in this...

The string theory offers a new way to calculate Pi.

"Scientists discovered a new series for pi through string theory research, echoing a 15th-century formula by Madhava. By combining Euler-Beta Functions and Feynman Diagrams, they modeled particle interactions efficiently. Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, String Theory Unravels New Pi Formula: A Quantum Leap in Mathematics) People normally think that. The pi is the ratio of the circumference circle's circumference to the circle's diameter. The Pi is a mathematical constant 3.14159..., the endless decimal number. The Pi is interesting because developers can use that decimal number to make the encryption algorithms stronger.  The idea is that the encryptions program hides the message's original ASCII numbers by multiplicating those numbers with some decimal number. Or the system can add some numbers to those ASCII numbers.  "Aninda Sinha (left) and Arnab Saha (right). Credit: Manu Y" (ScitechDaily, String Theory Unravels New Pi Formula: A Quantum Le...

There are always more than three actors in the real world.

"An international research team is advancing precision timekeeping by developing a nuclear clock using thorium isotopes and innovative laser methods, potentially transforming our understanding of physical constants and dark matter. (Artist’s concept.) Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, Unveiling the Thorium Nuclear Clock and Its Time-Twisting Secrets) From Three-body problem... There are no pure three-body systems in nature. There are always more than three components in the system. For making real three-body systems we must separate those three bodies from the environment. Otherwise, there are stable effects. But nobody can predict some effects like distant supernova explosions or sun eruptions.  And one of those things that affect all bodies is time. When radioactive materials decay. That affects the stability and symmetry of the object.  Energy levels affect the existence of things like neutrons. The thorium atom clocks are next-generation tools for time measurement....