Skip to main content

Gaussin käyrä eli normaalijakauma sekä tilastojen harha


Normaalijaukauman kuva
(Lähde: Internet)

Kimmo Huosionmaa

Jokainen maailman poliitikko haluaa saada mahdollisimman paljon ääniä. Paras tapa hankkia noita poliittisessa elämässä tärkeitä kannattajia, jotka laittavat noiden poliitikkojen ehdokas numeroita on tietenkin luvata ihmisille jotain konkreettista, ja tuon takia tietenkin olisi mukavaa tietää ihmisten saama keskipalkka, jotta heiltä ei sitten lähdetä liikaa leikkaamaan, mutta jostain syystä nuo leikkaukset eivät useinkaan osu oikeaan kohtaan. Gaussin käyrä eli normaalijakaumaa esittelevä funktio on varuste, millä matemaatikot tutkivat kohtaa, missä luku-ryhmän keskikohta sijaitsee. Se on kuuluisa “kamelin kyttyrä”, jonka mukaan moni valtio säätää opetussuunnitelmassa esitettyjä asioita.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Normaalijakauma
Tuo funktio on tietenkin myös väline, jolla etsitään “suurta keskinkertaisuutta”. Suuri enemmistö on joukko ihmisiä, joita on mukava palvella ainakin jos sattuu olemaan vaalivuosi. Syy miksi suurta enemmistöä kutsutaan joskus “suureksi keskinkertaisuudeksi” johtuu siitä, että jos poliittikko saa tuon ihmisryhmän puolelleen, niin hän saa siitä sitten kuitata todella suuren määrän ääniä. Tuo käyrä on ikään kuin tilastotieteiden “pyhä lehmä”. Sen nimeen voidaan aina vannoa, ja se on tietenkin todella raskaan sarjan väline niiden käsissä, jotka haluavat tietää sen, mitä keskiverto ihminen saa palkkaa tai muuta vastaavaa.


Mutta tällöin unohdetaan sellainen asia, että Gaussin käyrään liittyy harha, mikä saattaa tehdä tuosta välineestä käyttökelvottoman. Tuo harha johtuu siitä, että esimerkiksi lukujoukon äärimmäiset luvut voivat antaa tuon käyrän kohdalla täysin väärän arvon. Eli äärimmäisen suuri luku ikään kuin hinaa tuota “kamelin kyttyrää” pitkin lukusuoraa. Jos otetaan esimerkiksi keskipalkkaa koskeva lukujoukko, ja siihen otetaan vaikka 10 000 ihmistä, joista jokainen saa noin 1400 euroa bruttopalkkaa, minkä jälkeen tähän ryhmään lisätään vaikka NHL-joukkueen jäsenten tai jonkun maailman suuryrityksen johtajan saamat tulot, niin silloin tuo “kamelin kyttyrä” siirtyy aivan jonnekin muualle, mitä sen pitäisi olla. Ja siksi nuo leikkaukset saattavat kohdistua juuri sinne, mihin niitä ei varmasti ainakaan populistin kannalta kannata kohdistaa.


Myös kaiken maailman miljonäärit sekä miljonäärien sukujen jäsenet vääristävät esimerkiksi sellaisia tilastoja, jotka kertovat siitä, käyttääkö tavallinen ihminen esimerkiksi julkisia lääkäripalveluita. Varakkaat ihmiset tietenkin varmasti käyttävät ainakin osittain enemmän yksityisiä lääkäreitä kuin tavalliset palkansaajat, ja varmaan NHL-pelaajilla on tietenkin myös omat yksityiset lääkärinsä käytössä. Joten tällaisten ihmisten ottaminen tilastoon saattaa myös aiheuttaa väärän tiedon kulkeutumisen tietokantaan. Myös se kuka näihin tiedonkeruussa mahdollisesti käytettyihin lomakkeisiin vastaa voi sitten vääristää saatua tietoa.


Juuri tällainen muusta ryhmästä poikkeava luku saattaa muuttaa koko käyrän välineeksi, joka on täysin hyödytön. Samoin jos tilastomatematiikan tai tilastojen avulla yritetään oikeasti etsiä ihmisten keskiluokan tuloja, niin sama tilasto ei kuitenkaan näytä oikeastaan muuta kuin hyödytöntä tietoa. Nimittäin noissa tilastoissa sitten on sellainen huomioitava asia, että ne kertovat vain sen, miten suuria palkkoja vaikkapa Suomessa maksetaan, jos lähteenä käytetään teollisuuden ja muiden yritysten maksamia palkkoja.


Se mikä tuosta tilastosta tekee politiikan kannalta hyödyttömän on sitten sellainen, että siitä ei suoraan näy, että onko tuo palkansaajien ryhmä äänioikeutettuja eli esimerkiksi siitä, että ovatko he sitten maamme kansalaisia ei ole tietoa. Ja sen takia poliittisten ohjelmien teko pelkästään palkkatilastojen avulla on hiukan hankalaa, vaikka tietenkin populistien malli politiikasta  on sellainen, että enemmistölle luvataan paljon, mutta muilta sitten otetaan kaikki pois. Kun puhutaan normaalijakaumaa kuvaavan  funktion antamasta harhasta sekä muista tilastojen ominaisuuksista, niin silloin tietenkin pitää muistaa sellainenkin asia, että maailman 200 rikkainta ihmistä saa muistaakseni saman verran tuloja, kuin loppu maailma yhteensä.



Vaikka noilla ihmisillä tietenkin on käytössään voimakas media-ase, niin silti heidän oma antamansa äänimäärä vaaleissa on todella pieni, mutta heidän saamansa palkka varmasti hinaa gaussin käyrää pitkin lukusuoraa. Jos taas puhutaan siitä, että kouluttamaton ihminen voi saada todella hyvää palkkaa, niin silloin voidaan palkanlaskentaan lisätä vaikka juuri NHL-joukkueiden pelaajien sekä lottomiljonäärien sen vuoden tulot, niin varmasti alkaa tilasto näyttää lupaavalta. Mutta muuten tuo tilasto ei aivan niin oikeita tuloksia näytä, kuin sen toivoisi näyttävän. Kuitenkin myös inhimillinen tekijä sitten kun lähdetään puhumaan vaikka siitä, kuinka paljon työllisyyttä on nyt saatu vähennettyä.


Eli tietenkin jokainen äänestäjä tekee itse sen äänestyspäätöksen, ja siinä hän voi miettiä sitä, että onko juuri hän saanut sen työpaikan. Jos työpaikka ei osu omalle kohdalle, niin miten tuo äänestäjä sitten käyttäytyy voi olla hiukan toista, kuin mitä hänen toivotaan käyttäytyvän. Tuollaisessa tilanteessa hän saattaa kääntää selkänsä entiselle puolueelleen. Toisaalta jos työttömyyttä hoidetaan sillä, että ihmisiä siirretään valtion palvelukseen, niin silloin tuosta henkilöstä ei valtiolle tule mitään muuta kuin menoja valtion taloutta ajatellen, joten tämänkaltainen työllisyyden hoitaminen ei mitään kovin järkevää ole.

https://avoimenkoodinmaailma.blogspot.fi/

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,