Skip to main content

Kuinka vaarallinen kolikko voi olla



Kimmo Huosionmaa

George Washington ja kolikonheitto Potomac-joen yli ovat tarinoita, joita lukiessa historian tutkija voisi sanoa, että “mitä sillä oli väliä”. Suurin osa maailman ihmisistä tietää tuon tarinan keksityksi, ja sitä voidaan verrata legendaariseen tarinaan armeijan tuomisesta Rubicon-joen ylitse. Tuo Rubicon-joen yli tuotu armeija merkitsi Roomassa oikeastaan lain mukaan sitä, että henkilö oli ylittänyt valtuutensa todella pahasti, ja todellisuudessa tuo termi oli enemmänkin kuvaannollinen kuin se, että henkilö olisi oikeasti tuonut armeija yli jonkun paikan. Se mitä tarina  joesta, jonka yli heitettiin kolikko Washingtonin kohdalla merkitsi, oli se että hän saattoi nähdä unta, tai sitten hän oli ennen vapaussodan alkua tehnyt testamentin, joka koski ehkä hänen hallinnassaan olleiden tavaroiden sekä kiinteistöjen kohtaloa, mikäli Washington sattui saamaan surmansa.



Mutta tietenkin tuosta tarinasta voidaan historian kirjoittajien mielestä joko todeta, että se oli pikemminkin kuvaannollinen tapaus, kuin se, että Washington olisi kolikkoa oikeasti heittänyt yhtään mihinkään, kun hän lähti tuomaan armeijaansa yli tuon joen. Tai sitten kyseessä oli hyvin vakava asia, nimittäin jos Washington oli tuon kertomuksen tahallaan sepittänyt väittäen sitä todeksi, niin silloin se saattoi merkitä sitä, että hän ei olisi edes nähnyt Potomac-jokea, ja se tarkoitti sitä, että Washington oli siis ollut jossain muualla, kuin ylittämässä miehineen Potomac-jokea. Jos Washington olisi tuon asian tehnyt, niin hänen henkensä ei olisi ollut minkään arvoinen. Kun ajatellaan esimerkiksi sitä, että miten tuo kolikko olisi edes löytynyt toiselta puolen jokea on myös jäänyt selvittämättä.




Tai ehkä Washington oli oikeasti heittänyt kolikkoa tuohon jokeen, ja sitten se olisi voinut jäädä niin lähelle veden pintaa, että se näkyi rannalle. Ja siitä sitten olisi löytynyt joko vedenalainen silta tai penger, jota pitkin voitiin ratsastaa tai kävellä. Tuollainen salatie olisi varmaan voinut aiheuttaa tappioita amerikkalaisille, kun he vastustivat brittejä aseellisesti tuossa itsenäisyystaistelussa, joka oli alkanut 1775, ja jatkui aina vuoteen 1783 asti. Mutta sitten tietenkin tästäkin tarinasta on olemassa sellainen versio, joka varmaan myös kiehtoo ihmisiä. Tämä kolikon heitto yli Potomac-joen olisi onnistunut varsijousella, jossa olisi ollut niin sanottu työntölevy, joka olisi auttanut pitämään kolikkoa aseen päällä olevassa urassa.



Ja jos tätä tarinaa vielä vähän väritetään lisää, niin tietenkin Benjamin Franklinin salama-koe, jolla hän todisti ukkosen olevan sähköilmiö voitiin kytkeä tuohon tarinaan. Eli jos kolikko laitetaan ilmapalloon, niin että se ei voisi purkaa varaustaan, sieppaa sen itseensä valtavan voimakkaan sähkövarauksen. Sama ilmiö tapahtuu, jos sähköä pumpataan puisen tai kivisen tornin päässä olevaan metallin kappaleeseen. Tuolloin tuo kappale varautuu erittäin voimakkaalla varauksella, ja jos tuo metallikappale sitten ammutaan kohti kohdetta, toimii se kuten elektromagneettinen ammus.



Eli tuo kappale purkaa varauksensa tuohon kohteeseen, joka saattaa jopa sulaa. Ja sen käyttö ei ole kovin vaikeaa. Ampujan pitää vain seisoa saman puu- tai muun eristävän esineen päällä, missä metallista kappaletta ladataan. Ja sitten vain ampua tuo väline kohti kohdetta, jolloin tuo varaus sitten purkautuu erittäin vaarallisesti. Tuollainen voimakkaasti varautunut sähköinen esine saattaa vaurioittaa lähes kaikkia kohteita ja varmasti myös elektroniikka olisi vaarassa, jos se siirtää sähkövirran johonkin ajoneuvoon tai muuhun kohteeseen. Tuo torni voidaan korvata esimerkiksi suurjännite-eristeellä jonka päällä ampuja voi seistä tai maata. Elektromagneettinen ammus on siis oikeastaan vain kappale joka ei päästä sähkövarausta purkautumaan, ja esimerkiksi KREP on kondensaattori, mikä ammutaan haulikolla.



Tuollainen elektromagneettinen luoti voidaan ladata sen kulkiessa aseen piipun läpi, tai sitten ampuja vain seisoo eristimen päällä ladatessaan asetta. Eli tässä tapauksessa luoteihin ladataan sähkövirtaa ennen, kuin ne siirretään aseeseen. Tuolloin ladattu luoti asetetaan vain sähköeristeellä varustettuun laatikkoon, ja kun ampuja lataa aseen, niin hänen pitää vain käyttää suurjännite-eristeellä varustettuja kenkiä sekä varoa sitä, että luoti osuu johonkin pintaan ennen ampumista. Tuon jälkeen ampujan pitää vain koskettaa maata jollain sähköjohdon pätkällä.

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,