Skip to main content

Miten 1700-luvulla eläneen skottilaisen taloustieteilijä Adam Smithin "näkymätön käsi" ohjaa myös yhteiskunnan asenteiden sekä ihmisten ajattelun kehittymistä?


Kun puhutaan siitä, että ihmisten käyttäytymistä voitaisiin ennustaa, niin monet ihmiset varmasti pitävät tätä asiaa hiukan tuulesta temmattuja. Yksittäisen ihmisen käyttäytymistä ei kuitenkaan voida ennustaa etukäteen, koska silloin muuttujia on liian paljon. Mutta se mikä poliitikkoja varmasti kiinnostaa enemmän on suurten ihmismäärien käyttäytymisen ennustaminen, ja silloin tietenkin voidaan sanoa, että missään tapauksessa tuolloin muuttujien määrä ei ole niin kovin suuri, ja siksi tuota Isaac Asimovin “Säätiö”-kirjoissa esiteltyä “Psykohistoriaa” voidaan pitää täysin perusteltuna tieteenä.


Tuolloin puhutaan siitä, että ihmismassojen eli miljoonien sekä miljardien ihmisten käytöstä voidaan ennakoida melko tarkasti, jos lähdetään siitä, että ihmisjoukkoa ajatellaan ikään kuin kaasu muodostumaa kuten planetaarisia sumuja, jonka liikkeitä voidaan laskea ennalta matemaattisin menetelmin. Tuolloin voidaan ajatella, että ihmiset käyttäytyisivät kuin kaasun hiukkaset, ja silloin ihmismassoihin voidaan soveltaa NTP (Normal  Temperature Pressure)-yhtälöitä, joiden avulla lasketaan ilmamassojen liikkeitä sekä ennustetaan kaasun käyttäytymistä valtavissa kaasusta koostuvissa kokonaisuuksissa kuten galakseissa. Näiden yhtälöiden erikoisuus on sellainen asia, että mitä suurempia ainemääriä niiden avulla käsitellään, niin sitä tarkempi tulos saadaan aikaan.

Me ihmiset emme vieläkään pysty laskemaan yksittäisen kaasu-atomin paikkaa huoneessa, mutta pystymme melko tarkasti laskemaan hurrikaanin etenemisen sekä siinä olevien kaasu-atomien nopeuden. Mutta toinen asia sitten on laskea ennalta esimerkiksi tornadojen liikkeitä. Kuitenkin ihmiskunta kykenee tällä hetkellä melko tarkasti ennakoimaan sen. että missä tornadoja saattaisi esiintyä, koska tuolloin tiedemiesten käyttöön tulevat tilastot, joihin on tarkasti merkitty se paikka, missä noita tuhoisia pyörretuulia ilmenee sekä silloin vallitsevat sääolosuhteet. Noiden tilastojen avulla voidaan laskea sellaisia paikkoja, joissa tornadoja sitten esiintyy kaikkein suurimmalla todennäköisyydellä.



Tornadoja koskee muuten sellainen paradoksi, että tuota tuhoisaa pyörretuulta tai ilmapatsasta  sekä sen kaartavaa liikettä säätelee voima, josta käytetään nimeä “coriolisvoima”, joka on maan pinnalla melko heikko, mutta kuitenkin se on voima, mikä saa veden pyörimään esimerkiksi lavuaarissa tiettyyn suuntaan. Ja tuo liike sitten saa myös tornadot kaartamaan oman pyörimis-suuntansa mukaan, ja silloin tornadoa voidaan ajatella ilmasta koostuvana hyrränä, joka käyttäytyy kuin lasten lelu. Tuon takia itse tornadon liike voidaan ennakoida melko tarkasti. Tuo tuhoisa ilmapyörre on kaikesta tuhovoimastaan huolimatta  periaatteessa samanlainen kuin suurempi hurrikaani, mutta kuitenkin paljon tilavuudeltaan suppeampi sääilmiö kuin varsinainen trooppinen hirmumyrsky.



Kyseisen ilmiön suppea esiintymisalue saa aikaan sen, että sitä pistettä, missä ilmapatsas muuttuu tornadoksi on vaikea ennustaa, ja se sitten tekee tästä ilmiöstä edelleen melko arvaamattoman. Kuitenkin tuo ilmiö syntyy siten, että kylmän maanpinnan pisteen kohdalla oleva pilvi lämpiää, ja sitten syntyy ilmapyörre, joka oikeissa olosuhteissa alkaa muuttua tornadoksi. Tornado eli paikallinen hyvin voimakas hirmumyrsky voisi jossain yhteiskunnallisessa teoriassa olla esimerkiksi paikallinen sissijärjestö, joka pahimmassa tapauksessa alkaa laajentaa toimintaansa. Näet jos tornado syntyy paikkaan, jossa se ei kohtaa kitkaa, niin se voi laajeta hyvin voimakkaasti ja muuttua trooppiseksi myrskyksi, koska akaosterian mukaan kaasut pyrkivät aina järjestyneeseen tilaan. Ja pyörre tietenkin edustaa  kaaoksessa järjestystä.



Kuten Adam Smith-niminen talousnero aikoinaan sanoi, niin talouden kehitystä ohjaa näkymätön käsi, mikä on siis lehdistö, joka kehittää ihmisten mielikuvia siitä, onko joku yhtiö sijoitusten kannalta otollinen kohde vai ei, ja sama tietenkin koskee osittain myös yhteiskuntaa. Yhteiskunnan kehitystä ohjaa sama "näkymätön käsi" kuin mikä ohjaa myös talouden kehitystä. Samoja teorioita, joita Smith käytti kehittäessään "näkymättömän käden" voidaan käyttää myös ihmisten käytöksen muokkaamiseen. Ihmisten käytös on sellaista, että kun massoihin halutaan vaikuttaa, niin silloin riittää hyvin pieni yllyttäminen, jonka näemme Rock-konserteissa. Siellä kun sitten joku alkaa huutaa ja kohottaa käsiään, niin silloin hän tempaa muut helposti mukaansa.



Jos esimerkiksi lehdistössä annetaan jostain kansanryhmästä negatiivinen kuva, niin silloin tietenkin myös ihmisten mielikuva tuosta ehkä hyvinkin suuresta vähemmistöstä muuttuu negatiiviseksi. Kuitenkin tuon ihmismassan käytöstä ei voida silti tarkoin määritellä, koska se miten ihmiset reagoivat esimerkiksi johonkin vähemmistöön riippuu siitä, millainen koulutus sekä muu tausta heillä on. Ihminen joka ei ole kouluja käynyt on erittäin altis erilaisille vaikutteille, koska hänellä on niin paljon enemmän menetettävää kuin koulutetulla ihmisellä. Varsinkin se että hän on periaatteessa täysin riippuvainen työnjohdon suopeudesta tekee tällaisesta henkilöstä erittäin alttiin vaikutuksille, jotka tulevat esimiesten suunnasta.



Nimittäin jos henkilön kaikki tulot sekä sosiaaliset suhteet ja muu elämä on sidottu työpaikkaan, niin silloin hän menettää kaiken, mikäli esimies käskee häntä poistumaan työpaikaltaan. Ja tuossa tilanteessa hän varmasti haluaa miellyttää esimiestään kaikissa asioissa. Kouluttamaton ihminen on tietenkin loistava kohde kaiken maailman populisteille, jotka sitten varmasti saavat noista henkilöistä sitten loistavan kohteen omille vaalikampanjoilleen , jotka perustuvat iskulauseisiin sekä ismeihin, joissa luvataan ratkaista valtion ongelmat välittömästi, kun he vain pääsevät valtaan.


Tietenkin ratkaisuksi massatyöttömyyteen tietenkin on armeijan koon kasvattaminen. Tuolloin varmasti kuitenkin pitää rahoituksen olla kunnossa, koska armeija on melko kallis laitos, mikä sitten tietenkin rahoitettiin 1800-luvun loppupuolella hankkimalla varat tuohon laitokseen siirtomaista, josta kannettiin kultaa sekä jalokiviä euroopan pankkeihin, jotta asevoimat saivat hankittua uusia taistelulaivoja sekä muita aseita kuten sukellusveneitä sekä torpedoja, joiden valmistaminen vaatii tietenkin koulutettua työvoimaa.



Kuitenkin huonosti koulutettu henkilö oli joskus 1920-luvun armeijassa esimiehelleen mieleen. virallisen kannan mukaan armeijassa varsinkin arvojärjestelmän keskivaiheilla oleviksi esimiehiksi eli aliupseeristoon sekä alempiin upseerin-arvoihin valittiin mielellään kouluttamattomia henkilöitä, koska tuollainen henkilö ei voinut  virallisen tarinan mukaan vangiksi joutuessaan paljastaa sotasalaisuuksia. Mutta yhtä paljon asevoimat halusi palvelukseensa henkilöitä, joille voitiin teettää mitä hyvänsä, ja he eivät silloin tietenkään uskaltaneet sanoa korkeammille esimiehilleen vastaan, kun nämä komensivat esimerkiksi tekemään asioita, jotka olivat jo silloin sodan lakien sekä yleisen etiikan vastaisia. Tällä viittaan esimerkiksi Napoleon III:n tapaan ampua häntä vastaan mieltään osoittaneita henkilöitä tykeillä.



On olemassa asioita, jotka ovat pesiytyneet  syvälle yhteiskuntaan, ja yksi niistä on sellainen näkemys, että esivaltaa pitää aina kunnioittaa. Kun mietitään esimerkiksi hallitusta vastustavien mielenosoitusten hajottamisesta, niin vuonna 1905 menivät venäläiset santarmit hiukan liian pitkälle, kun he ampuivat pappi Gaponin Pietarissa. Tuota tapausta pidetään oikeastaan murhana, mikä oli kohdistettu tuohon pappiin, jonka myöhemmin väitettiin suunnitelleen aseellista kapinaa.



Tai niin häntä lähellä olleet työläiset väittivät omissa muistelmissaan, mutta tuo tarina voi olla tietenkin keksitty, koska pappi oli vähän huonoa mainosta bolsevikeille. Noiden työväen sankarien tapa hoitaa asioita oli tuolloin pommien heittely, joten tietenkään mikään lapsellinen “passiivinen” tai väkivallaton metodologia ei sopinut noiden punaista tähteä hihassaan kantaville työväen sankareille. Näet jos tsaarin kanssa olisi pyritty aitoon vuoropuheluun, niin silloin tietenkin olisi valta voinut siirtyä verettömästi kansalle.



Mutta kuten tiedämme, niin silloin vuonna 1917 pääsivät valtaan Leninin johtamat äärimmäisen linjan sosialistit. Heidän toimintansa oli sellaista, että pommit lensivät, ja sitten tietenkin tuo linja piti perustella muille. Ja Venäjän sisällissotaa pidetään todella julmana tapauksena, missä ei vankien ampumista edes yritetty peitellä. Syy tähän oli se että sekä valkoiset venäläiset että puna-armeija sekä tsekan erikoisjoukot pelkäsivät omiensa nousevan kapinaan tai loikkaavan vastapuolelle. Tämän takia vankien ampuminen sekä muut julmuudet olivat tuossa melkein unohdetussa sodassa arkipäivää, koska omia joukkoja kohtaan haluttiin nostaa vihaa, jotta he eivät kävelisi kädet ylhäällä vihollisen puolelle antautumaan. Tuon takia noita sotilaita kuvattiin ruumiskasojen keskellä, jotta heitä olisi vihattu todella paljon. .


Eli tuolloin toimintatapana oli erittäin kova sekä armoton aseettomien ampuminen, mikä oli myös todellinen “einsatzgruppenin” toiminnan motiivi. Tuo saksan sotapoliisin toimintatapa oli kuitenkin kopioitu tsekalta eli KGB:nm kantamuodolta. sekä Wrangelin, Dennikenin sekä Koltshakin  kasakoilta, joiden toiminta ei edes tuolloin 1910-ja 20-lukujen vaihteessa ollu mitenkään moraalisesti hyväksyttävää. Sen tarkoitus oli estää omien sotilaiden kommunikointi henkilöiden kanssa Se että tuo tsaarin vastainen mielenosoitus oli hajotettu konekivääreillä ei ollut mitään uutta, niin oli muuallakin tehty. Mutta papin ampuminen aiheutti tietenkin hiukan kiusallista huomiota tuota tsaarin poliisilaitosta kohtaan, ja tietenkin myös muualla sitten oli edessä keskustelu siitä, oliko santarmien voimankäyttö mennyt “hieman liian pitkälle”. Tuolloin seurauksena tietenkin olisi ollut tutkimus siitä, mitä nuo mieltään osoittaneet ihmiset olisivat sitten sanoneet, kun tuollainen ampumakäsky olisi annettu, ja silloin olisi varmasti eteen tullut kyse


Asian ydin oli siinä, että tuohon aikaan  pappi ei voinut osallistua mellakkaan, ja ilman häntä tsaarin lehdistö olisi sitten tapauksen kuitannut sanoen, että santarmit olivat käyttäneet voimaa nujertaakseen väkivaltaista mellakkaa. Sanasta “mellakka” tulee ihmisille mieleen kiviä heittelevät kommandopipoon sekä vihreään maihinnousutakkiin  pukeutuneet henkilöt, mutta kuitenkin tuolloin 1900-luvun alussa kaikkia valtion vastaisia mielenosoituksia kohdeltiin mellakoina, vaikka ne olisivat olleet kuinka oikeutettuja hyvänsä.



Mutta tuo toiminta sitten kiinnitti ihmisten huomiota siihen, että liian kovat voimatoimet nimenomaan mielenosoittajia vastaan saivat ihmiset pohtimaan suhdettaan valtioon. Informaatio käyttäytyy kuin epidemia, ja jos liian kovia lääkkeitä käytetään, niin silloin tuollainen infektoituminen alkaa vetää sitten tietenkin myös sellaisia tutkijoita puoleensa, joita ei hallitus kykene kontrolloimaan. Ja tietenkin myös esimerkiksi väärennetyillä raporteilla on vihollisen asevoimien toimintaa kyetty hidastamaan.



Vihollisen käsiin on “vuodettu” asiakirjoja, joissa puhutaan jostain miinoista sekä esimerkiksi raketeista, jotka eivät ole kuitenkaan todellisia. Tuo toiminta sai aikaan sen, että hyökkäävä vihollinen varoi liikkeitään, mikä antoi omille sotilaille aikaa ryhmittyä. Ja tuollainen operaatio oli esimerkiksi Dr. Josef Goebbelsin johtama “alppilinnoitus”, joka oli oikeastaan vain papereita, missä kuvailtiin esimerkiksi yksityiskohtia tuosta linnoituksesta, jota Saksa ei edes olisi voinut tuossa tilanteessa valmistaa.


Toinen esimerkki olisi ehkä “Majuri Martinin” suorittama operaatio, jossa kuollut mies toimitettiin saksan asevoimien käsiin Toisessa Maailmansodassa mukanaan kuriirin salkku, missä olevat asiakirjat osoittivat liittoutuneiden hyökkäävän Sardiniaan, vaikka todellinen kohde oli Sisilia. Tuolloin Saksa menetti tuon saaren siksi, että sen kenraalit ajattelivat liittoutuneiden suuntaavan maihinnousun Sardiniaan, mihin sijoitettiin tietenkin runsaasti erilaisia joukkoja, joiden tehtävänä olisi puolustaa tuota niin keskeisellä paikalla olevaa saarta, mutta nuo joukot olivat sitten väärässä paikassa, kun liittoutuneet avasivat Eurooppaan toisen rintaman.

http://nakymatonkasi.webnode.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,