Skip to main content

Miksi tietyillä Uralin vuorilla on niin kammottavat nimet?


Ihmiset jotka ovat mahdollisesti myyneet matkoja Ural-vuoristoon ovat varmaan repineet jossain vaiheessa hiuksiaan noiden huippujen nimien takia. Todellisuudessa en tiedä oikeasti, että onko joku sitten sinne matkoja myynyt, mutta komeat hiihtomaastot sieltä varmasti löytyy. Mutta vuorten nimet eivät mitään kovin mieltä ylentäviä ole. Joka toinen huippu on nimetty jotenkin pahaenteiseltä vaikuttavalla nimellä. Joten saattaisi olla niin, että tuo matkailumainos ei ole kovin mieltä ylentävä. Kuitenkin noista luonnonkauniista paikoista varmasti voitaisiin tehdä upeita postikortteja. Mutta harva ihminen kuitenkaan haluaisi matkustaa hiihtämään paikkaan, jonka nimi on esimerkiksi “Paha vuori”.


Tuo sana muuten on paikallisella kielellä Gora Jamantau, ja siellä on yksi tuon valtion salaisimmista sotilastukikohdista. Kuitenkaan tässä en tuota tukikohtaa ja sen tarkoitusta lähde muuten spekuloimaan. Itse uskon sen olevan Venäläinen vastine esimerkiksi Cheyenne Mountain- keskukselle, josta johdetaan NORAD:ia eli Pohjois-Amerikan ilmapuolustusta. Eli saattaa olla niin, että esimerkiksi tuon vuoren nimi on muutettu varoittavaksi, jotta ihmiset välttävät sitä, koska Venäjän johto ei varmaan halua yleisöä tuolle paikalle. Kuitenkaan esimerkiksi juuri tuossa Djatlovin solan tapauksessa ei retken kohteella ollut mitään tekemistä minkään ilmapuolustuksen kanssa. Ja silti sen nimi on pahaenteisesti “älä mene vuori”, joten nämä paikannimet varmasti kiinnittävät ihmisten huomiota.


Varmasti osa noista vuorista on voitu Stalinin aikaan nimetä uudelleen, jotta ihmiset välttävät noita paikkoja, mutta eivät kaikki Uralin huiput ole ilmapuolustuksen käytössä, vaikka tietenkin tarinoita “hirmuisesta alienista” varmasti kerrotaan paljon, jotta ihmiset eivät sitten lähtisi hiihtämään tuonne metsän keskelle, jossa esimerkiksi erikoisjoukot harjoittelevat. Mutta kun näitä vuoria katselen Internetistä otettujen kuvien perusteella, niin ainakin osa niistä vaikuttaa olevan ikään kuin erillään muusta vuoristosta, jolloin tietenkin voi käydä niin, että vuoren rinnettä pitkin vajoava kylmä “föhn-tuuli” saattaa aiheuttaa yllättäviä paleltumia tai jopa kuoliaaksi jäätymisiä, mutta kuitenkin syy noihin paha-enteisiin paikannimiin on kuitenkin jäänyt historian hämärään.


Samoin myös oman maamme korkein kohta eli Haltija-tunturi on jotenkin omituisesti nimetty. Tuolloin välillä olen ollut sitä mieltä, että tuo tylppä-huippuinen vähän yli kilometrin korkuinen tunturi on saattanut olla paikka, missä muinaiset “lapin noidat” eli muinaiset shamaanit saattoivat tavata “asiakkaitaan”. Tuollaiset ihmiset tapasivat muita työn puolesta lähinnä kahden kesken, ja tietenkin näillä noidilla oli omat ammatti-salaisuutensa. He eivät varmasti neuvoneet kenelle tahansa esimerkiksi sappitatin tai suippumadonlakin huumaavia ominaisuuksia tai opettaneet valkokärpässienen tappavuutta.


Tässä skenaariossa shamaani on yksinkertaisesti vain myrkynkeittäjä, joka sitten myy omia palveluksiaan ihmisille, joilla on varaa maksaa niistä. Ja pitihän näidenkin ihmisten elää, joten sen takia heillä oli omat ammatti-salaisuutensa, joita ei muille saanut paljastaa. Koska jos jokainen olisi tiennyt kaikki myrkkykasvit sekä sienet, niin silloin shamaani olisi jäänyt vaille töitä. Tapaaminen tietenkin pidettiin aina salassa, koska kukaan ei varmaan halunnut kertoa muille, että oli mennyt ostamaan myrkkyä, jotta olisi saanut heimopäällikön hengiltä.


Ja pitihän shamaanin muistaa oma työturvallisuutensa. Jos hän olisi halunnut tavata asiakkaansa keskellä kylää, niin tuo myrkynkeittäjä olisi varmasti voitu yllättää, ja osa hänen asiakkaistaan varmasti sitten myös halusi tuon henkilön hengiltä, koska tämä oli inhottava todistaja. Tämän takia tunturin huippu oli hyvä paikka tavata kahden kesken, koska sieltä näki hyvin pitkälle. Tuon takia saattaa joillakin vuorenhuipuilla olla hyvin erikoiset nimet. Tietenkin tästä vuorten erikoisesta nimestä on olemassa teorioita, joita voidaan pitää hyvän mielikuvituksen tuotoksena.


Yksi kaikkein hienoimmista sekä eriskummallisimmista ajatuksista,mitä noihin outoihin vuorten nimiin tulee, on se että ehkä joskus kauan sitten on sokeritopan muotoinen alienien avaruusalus on laskeutunut tuonne Siperiaan. Ja sitten nuo kuvitteelliset “alienit” ovat ehkä peittäneet tuon aluksen maakerroksella, jotta se ei paljastuisi. Tuollaisen teorian paikkansapitävyydestä voidaan tietenkin olla vähän mitä mieltä hyvänsä. Mutta todellisuudessa tästä vuorten oudoista nimistä voidaan varmasti keskustella myös ilta-myöhäisellä. Jos kyseessä olisi oikeasti ollut humanoidien laskeutumisalus, niin silloin tietenkin voidaan kysyä, että miksi tuo alus olisi peitetty. Syy voisi olla se, että kyseinen kuvitteellinen alus olisi ehkä paennut jotain, ja joutunut sitten piiloutumaan tuonne kauas Siperiaan.


Se että mitä mieltä jokainen on tällaisesta ajatuksesta on tietenkin aivan jokaisen oma asia. Kuitenkin tuollainen teoria oli joskus muistaakseni oikein televisiossa, joten sen tähän siksi otin täytteeksi. Kun tutkitaan erilaisia asioita, niin aina pitää olla mieli avoimena kaikille vaihtoehdoille. Ja ehkä noiden vuorten joukossa on ollut tulivuoria, joiden purkauksia sitten on täytynyt pelätä, tai sitten niiden laelle on iskenyt salama helpommin kuin muualle.


Tuolloin metsäpalon vaara niiden lähellä on todella suuri. Ja ehkä osa noista nimistä on annettu kyseisille paikoille siksi, että nuoriso ei lähtisi tuonne metsiin pyörimään, koska noissa iki-metsissä on eksymisen vaara erittäin suuri. Tai ainakin ennen GPS:n keksimistä näihin mahtaviin metsiin meno oli hyvin vaarallista, koska siellä oli kaiken maailman petoja sekä metsäsissejä tai esseriä, jotka olivat paenneet esimerkiksi Tsaarin vankiloista sekä ryöstelivät ihmisiä saadakseen vaatteita. Ja ehkä sitten sisällissodan jälkeen osa valkoisista venäläisistä eli vastavallankumouksellisista muuttivat metsiin asumaan, jotta eivät sitten olisi kohdanneet NKVD:n terroria.

https://avoimenkoodinmaailma.blogspot.fi/

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,