Skip to main content

Mars-kulkijat sekä niiden monikäyttöisyys



1. Mars-kulkijat auttavat kehittämään uusia ratkaisuita muillekin aloille

Kaikki me olemme nähneet sen, mihin nuo Mars-kulkijat pystyvät toimiessaan tuolla kaukaisella planeetalla. Ne tuovat ihmisten tietoon asioita, joista ei koskaan ennen olisi voitu edes uneksia, joten nuo autonomiset ajoneuvot ovat olleet todellinen sensaatio sekä tieteen että tekniikan kehityksen kannalta. Eli kulkiessaan punaisen planeetan pinnalla ne keräävät tarkkaa analyysikelpoista tietoa planeetan geologiasta sekä sen kemiallisesta rakenteesta, mikä sitten auttaa ihmistä ymmärtämään esimerkiksi elämän kehittymistä universumissa sekä varautumaan mahdollisiin hasadeihin, jotka voivat uhata elämää omalla planeetallamme.

Mutta nuo laitteet ovat toimineet myös tiennäyttäjinä uuden sukupolven tekoälypohjaiselle ohjelmoinnille sekä auttaneet kehittämään ajoneuvojen autonomista toimintaa. Tuo uuden sukupolven tietokoneohjelmointi ei kuitenkaan ole ainoa, missä nuo Marsissa liikkuvat ajoneuvot ovat auttaneet kehittämään rabotiikkaa sekä uuden sukupolven AT (All Terair) välineistöä, mikä toki auttaa tutkimus sekä tiedustelu- ja tarkkailuajoneuvojen kehittämistä myös sotilas- sekä siviilikäyttöön myös Maapallon pinnalla tapahtuvaa toimintaa ajatellen.

2. Uusia ratkaisuja ja käyttökohteita etsitään noille välineille jatkuvasti

Mars-kulkijat eivät kuitenkaan ole ajoneuvoja, joille ei löydy käyttöä myös Maan päällä. Niiden alustassa sekä voimansiirrossa käytettävät ratkaisut mahdollistavat tehokkaan toiminnan myös esimerkiksi rantakaistoilla, ja nuo samat välineet voivat esimerkiksi tutkia monia Maapallolla sijaitsevia kohteita, jotka ovat muuten erittäin vaikeita tutkijoille. Eli esimerkiksi toimivien tulivuorten lähellä olevat laavatasangot sekä kaukaiset saaret voivat myös olla noiden pyörillä kulkevien luotainten työpaikkoja, koska niille ei ehkä kannata lähettää tutkijoita, joita tarvitaan muissakin projekteissa.

Samoin sotilaalliset ratkaisut voivat edesauttaa tällaisten laitteiden kehittämistä. Ne voivat esimerkiksi valvoa ruokatarvikkeiden jakamista joko avoimesti tai huomaamattomasti Punaisen Ristin operaatioissa. Nuo luotaimet voivat myös toimia rantakaistojen tiedusteluissa ennen amfibio-operaation alkamista. Ne voidaan lähettää kohteeseen vaikka raketilla, pudottaa kuljetuskoneesta tai laittaa ryömimään rantaan sukellusveneestä tai jos kyseessä on RTG.llä toimiva laite, niin ajaa se vaikka pohjaa pitkin esimerkiksi USA:sta asti. Nuo robotit voidaan kuitenkin normaalisti varustaa ehkä polttomoottoreilla, jotka toimivat esimerkiksi alkoholilla, jotta noiden laitteiden polttoainesäiliössä olevat vuodot eivät saastuttaisi maan pintaan.

2.1 Luotaimen antamat mahdollisuudet intensiiviseen tutkimukseen kaukaisissa kohteissa

Nuo ajoneuvot voivat myös toimia valtameren pohjassa sekä etsiä sieltä arkeologisia, geologisia tai biologisia kohteita, jotka ehkä kiinnostavat tutkijoita. Nuo automatisoidut ajoneuvot voivat toimia vuosikausia noissa muuten luokse pääsemättömissä kohteissa, joissa tutkijat voivat oleskella muuten ainoastaan viikkoja kerrallaan. Tuollainen liikkuva robottilabortorio sen sijaan voi tutkia intensiivisesti esimerkiksi koralliriuttaa tai jotain arktista saarta vuosikausia, ja tietenkin se voi myös lähettää näytteitä isoihin laboratorioihin hyvin helposti. Näyte suljetaan koeputkeen tai purkkiin, ja se lähetetään sitten yläilmoihin säähävaintopallon avulla, josta lentokone käy noutamassa sen.

2.2 Robotin käyttö valvonta- ja tutkimusvälineenä

Tuo robotti voidaan suunnitella sellaiseksi että se voi toimia sekä maalla että meren pohjassa, ja jos tutkimuskohteena on esimerkiksi saariryhmä, jossa tuo robotti voi tutkia sekä laguuneja että saarten pintaa. Mutta jos sen rakenne tehdään oikein, eli luotain muotoillaan palloksi, niin se voi laskeutua myös tutkimaan syvää merta. Ja se voidaan siirtää jyrkkärinteisillä saarilla saarelta toiselle helikoterin avulla, mutta tuo luotain voidaan varustaa myös puhaltimilla, millä se voi itsekin lentää kohteesta toiselle. Puhallin tarjoaa paremmat mahdollisuudet suorittaa noita siirtymisiä kuin avoroottori, koska se on paremmin suojattu kuin helikopterista tuttu avoroottori, tai sitten se voidaan varustaa myös ionipuhaltimella, joka on kestävämpi kuin mekaaninen puhallin.

Toki jos tuosta laitteesta halutaan rakentaa oikea sotilaallinen malli, niin se voidaan varustetaan myös panssarintorjunta-aseilla, joiden avulla tuo ehkä rantatiedustelua suorittava väline voi tuhota bunkkereita.  Eli se voi nousta maihin myös taistelutilanteessa, ja kuvata iskun etenemistä. Tuo tasitelumalli voidaan myös varustaa kommunikaatiotukijärjestelmillä sekä laser-osoittimilla, jolla se sitten voi osoittaa vihollisen pesäkkeitä taistelulentokoneille. Ja tietenkin se voi myös valvoa vankeja, niin että etävalvomossa olevien miesten kanssa ei voida tällöin keskustella, joten sellainen voi toimia vaikka rangaistuslaitoksessa tai tavallisella työmaalla. Eli sillä voidaan katsoa, että tekeekö jokainen työläinen oman työnsä sekä myös seurata toimintaa telineillä tai muissa paikoissa, mistä putoaminen voi olla kohtalokasta. Tuollainen robotti voi olla oikeastaan tavallinen radio-ohjattava laite, mutta myös autonomista mallia voidaan tarjota asiakkaalle.

elainasiaa.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,