1. Luotaimen outo käytös
Jos Cassini-luotaimessa oleva outo liike johtuu yhdeksännestä planeetasta, niin silloin ollaan lähellä vuosisadan tiedesensaatiota, ja toki tuollainen hyvinkin iso planeetta voi jäädä huomaamatta, jos se sijaitsee riittävän kaukana Auringosta, jolloin tuon kappaleen pintalämpötila on hyvin alhainen, jolloin sen lähettämä infrapunasäteily ei näy Maasta käsin katsottuna. Jos planeetan heijastuskerroin eli albido on hyvin matala, niin silloin tuo planeetta ei näy myöskään muilla sähkömagneettisen sätelyn taajuuksilla. Tuollainen hyvin musta planeetta on löytynyt eräältä toiselta tähdeltä, ja se on saanut nimen TrES2b Tuo planeetta absorboi lähes 100 % siihen saapuvasta valosta, ja on näin ollen maailmankaikkeuden mustin kappale.
Ja jos tuollainen planeetta löytyisi meidän omasta aurinkokunnastamme, niin se tietenkin merkitsisi sitä, että pitkään tunnetut häiriöt esimerkiksi Neptunuksen radassa olisivat sitten selitetty. TrES2b on oikeastaan Jupiterin kaltainen jättiläisplaneetta, joka kuitenkin on ilmeisesti melkein puhdasta hiiltä, joka tekee siitä erittäin mustan, mutta samalla absorboidessaan tähtensä lähettämää säteilyä tuo musta planeetta kuumenee voimakkaasti, joten siksi ihmettelen hiukan, miksi tuo yhdeksäs planeetta ei näy kuitenkaan infrapunasäteilyn aaltopituudella, joten tietenkin voidaan leikitellä ajatuksella, että mikä kappale imee kaiken säteilyn itseensä. Jos kappale imee paljon säteilyä, niin se kuumenee todella kuumaksi, ja siitä syystä esimerkiksi veden peittämä planeetta on viileämpi kuin kiviplaneetta. Syy tähän on se, että veden pinnasta kimpoaa paljon enemmän säteilyä avaruuteen kuin kiviplaneetasta.
2. Mahdollinen hiiliplaneetta
Tämän takia esimerkiksi asfaltti kuumenee kesäpäivänä paljon enemmän kuin merivesi. Toki on olemassa kappale, joka ei säteile mitään säteilyä ympäristöönsä. Musta Aukko imee painovoimansa avulla kaiken sen ympärillä olevan aineen sekä säteilyn itseensä, mutta en kyllä ainakaan itse toivo, että tällainen kappale löytyy omasta aurinkokunnastamme. Neutronitähti ei myöskään säteile omaa energiaa ulos, ja koska kyseessä olisi vain noin 20 km läpimittainen kappale, niin sitä on silloin vaikea havaita. Eli en toki toivo myöskään tätä kappaletta omaan aurinkokuntaamme, mutta jos tuollainen massiivinen kappale kulkee avaruudessa, niin se "auraa" uran radalleen kuten planeetatkin tekevät, ja vaikka miellämme nuo räjähtäneen tähden jäänteet usein esimerkiksi pulsareiksi, niin silloin unohdamme sen, että pulsari saa voimansa toisesta tähdestä imemästään kaasusta.
Eli säännöllisiä pulsareita voi olla vain kaksoistähtijärjestelmissä, missä toinen osapuoli on neutronitähti. Tuo neutronitähden imemä aine saa sen ulkokuoren pyörimään, ja silloin syntyy valtavan voimakas magneettikenttä, ja tuo ainesuihku saa alkunsa siitä kun materia puristuu tuon kappaleen pintaan, niin että syntyy ydinreaktio, ja tuosta reaktiosta syntyvät hiukkaset syöksyvät neutronitähden pintaa pitkin sen magneettisten voimaviivojen mukaisesti neutronitähden navoille, mistä ne purkautuvat avaruuteen. Mutta yksin vaeltaessaan neutronitähti on melko huomaamaton, ja se saattaa käyttäytyä kuin planeetta. Kuitenkin vasta havainnot kertovat, mikä saa avaruusluotaimen käyttäytymään omituisesti. Kyseessä voi tietenkin olla esimerkiksi Saturnuksesta tuleva säteily tai sen magneettikentän muutokset.
Esimerkiksi Saturnuksen mahdollista mikroaaltosätelyä ei voida havainnoida radioteleskoopeilla, koska tuo sähkömagneettisen spektrin alue on aivan toinen kuin radioaaltojen taajuus. Eli jos puhutaan radioteleskoopeista sekä mikroaalloista, niin mikroaaltoihin nähden nuo laitteet ovat ikään kuin väärällä kanavalla, joten siksi mikroaaltouunit eivät häiritse GSM-viestintää eivätkä muita radioviestintälaitteita, vaan syy siihen, miksi vuotavaa mikroaaltouunia ei saa käyttää johtuu lähinnä sen lämmittävästä vaikutuksesta.
elainasiaa.blogspot.fi
Comments
Post a Comment